logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De terugkeer van klaptelefoons en featurephones

Er zijn meer dan genoeg mensen die eigenlijk wel een beetje klaar zijn met zo’n grote smartphone. En ergens snappen we het ook wel. Want hoewel zo’n smartphone een geweldige bron van vermaak is – en soms ook super handig om bij de hand te hebben – blijft het verleidelijk om te verdwalen in Instagram, YouTube, de verschillende streamingdiensten en de ontelbare games die de appstores rijk zijn. Het is dus niet raar dat steeds meer mensen kiezen voor een ‘featurephone’, een telefoon die alleen over essentiële apps beschikt. Terug naar de basis, maar net niet helemaal. De Y2K- en retrotrend zijn ook in 2023 nog enorm populair. Het aantal zoekopdrachten naar “Y2K” stijgt al sinds 2021, zo blijkt uit het meest recente rapport over Gen Z van GWI. Het heeft ook een praktisch voordeel: zo’n feature phone is een stuk kleiner (en goedkoper) dan een smartphone. Wist jij bijvoorbeeld dat veel TikTokkers hun smartphone inruilen voor een ouderwetse klaptelefooon tijdens het uitgaan?

Op zoek naar coole gadgets?

Iconische telefoons van Nokia

Met dat in gedachten volgen hieronder vier iconische telefoons van HMD Global, het bedrijf achter de Nokia-telefoons. Bovendien vind je hieronder een quote van Adam Ferguson, Head of Product Marketing bij HMD Global, over de stijgende populariteit van klaptelefoons en featurephones.

“Gen Z en Millennials kiezen om een aantal redenen weer voor dit type toestel. Het ontwerp en de retrocamera zijn allemaal nostalgisch voor de jaren 90 en het Y2K-tijdperk dat de laatste tijd zo populair is. Bovendien zijn ze ideaal voor mensen die terug willen naar de basis, omdat je er alleen mee kunt SMS’en en bellen. De iconische Nokia 3310 is nog steeds een favoriet vanwege zijn iconische vorm en het ‘feel good’-gevoel met klassieke functies zoals Snake.”

Nokia 2660 Flip

 • Iconisch flip-ontwerp met een groot scherm, grote knoppen en ingezoomde interface.
 • Gemaakt van stevig polycarbonaat met keuze uit rood, zwart en blauw.
 • De batterij gaat weken mee en de telefoon kan tienduizenden keren worden in- en uitgeklapt.
 • Luister naar FM Radio via oortjes of de handsfree speaker en geniet thuis of onderweg van je favoriete sport, muziek of programma’s.

Ga direct naar Nokia 2660 op BOL.com.

Nokia 8210

 • De Nokia 8210 4G is een klassieker in een nieuw jasje, speciaal ontworpen voor de hedendaagse retroliefhebbers.
 • De Nokia 8210 4G is geïnspireerd op de klassieke featurephone, maar met moderne functies zoals een ingebouwde MP3-speler, draadloze en bedrade FM-radio en een camera. Retroliefhebbers kunnen hun lol op met onder meer Snake.
 • Een lichte en compacte telefoon met een sterke batterij waarmee je lange telefoongesprekken kunt voeren en de telefoon houdt het weken vol in stand-by-modus.

Ga direct naar Nokia 8210 op BOL.com.

Nokia 5710 XpressAudio

 • Deze innovatieve telefoon heeft ingebouwde draadloze oordopjes via een slanke en robuuste slider aan de achterkant van de telefoon, waardoor je ruimte bespaart in je zak en de oortjes onderweg kunt opladen.
 • Een uniek en stijlvol ontwerp – verkrijgbaar in wit/rood of zwart/rood
 • Speciale muziekknoppen voor het afspelen van muziek; de ingebouwde MP3-speler kan duizenden nummers opslaan en met de draadloze FM-radio blijf je thuis of onderweg altijd op de hoogte.
 • De grote batterij van 1450 mAh biedt ondersteuning voor lange telefoongesprekken of muzieksessies en gaat wekenlang mee in stand-by-modus.

Ga direct naar Nokia 5710 op Amazon.nl.

Nokia 3310

 • Een iconische telefoon in een nieuw design voor de tijd van nu met een rondere vorm in klassieke kleuren.
 • Weet je nog dat je zonder oplader de deur uit kon? Nou, met de nieuwe Nokia 3310 kan dat. Bel de hele dag met vrienden of familie of laat de telefoon tot 31 dagen in stand-by-modus staan dankzij de krachtige batterij.
 • Verbeter je Snake-highscore, nu ook in kleur.

Ga direct naar Nokia 3310 op BOL.com.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.