logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De Suske en Wiske Halloweenspecial laat de haren in je nek overeind staan

suske-en-wiske-halloweenspecial-willy-vandersteen-boek-cover-9789002260216 Het is weer bijna zo ver: Halloween staat weer voor de deur! Houd jij van griezelen? Dan is dit echt een maand om naar toe te leven. Maar ook in de rest van het jaar kun je natuurlijk lekker griezelen, met de boeken van Paul van Loon bijvoorbeeld, of de Boe!KIDS. En met Suske en Wiske. Wat? Zelfs met die brave kinderen? Jazeker! Je zult het misschien niet geloven, maar Suske en Wiske hebben al een aantal griezelige en bibberende avonturen beleefd. In deze Suske en Wiske Halloween-special staan vijf enge verhalen met kriebelige spelletjes!

Vijf boeken in één

Deze dikke Suske en Wiske Halloweenspecial staan vijf boeken verzameld, die al eerder zijn uitgegeven. Ben je een echte verzamelaar, dan zul je ze misschien al in je bezit hebben. Zeker als je een verzameling hebt die al door je vader of moeder is begonnen, want de titels uit deze verzamelalbums zijn soms al best oud. Vooral De Zwarte Madam is al heel wat jaartjes oud, wat je ook ziet aan de afwijkende tekenstijl en vooral de andere letters die zijn gebruikt. Tussen de verhalen in vind je een paar leuke spelletjes die je kunt uitvoeren – natuurlijk helemaal in griezelstijl, met pompoenhoofden, vleermuizen en skeletten! Dat maakt de bundel lekker afwisselend. Bovendien kun je zo snel naar een bepaald verhaal gaan: aan de zijkant van het boek zie je precies waar een nieuw verhaal begint. Vijf spannende verhalen waar je nekharen van overeind gaan staan. Precies wat je nodig hebt voor Halloween!

De Zwarte Madam

De Zwarte Madam is het oudste verhaal uit de Suske en Wiske Halloweenspecial. Hij is voor het eerst uitgegeven in 1947. Dit is het vijfde avontuur van ons tweetal. Toen waren de stripverhalen nog in een kleur! Een echte zwart-witstrip dus, hoewel er vaak rode of blauwe inkt werd gebruikt. Een aantal jaar later is de strip opnieuw uitgegeven, maar dan in kleur. Toen is het strip nummer 140 geworden. In dit verhaal steelt de bende De Kwade Hand het geld van de Nationale Bank van België. De bende bestaat uit de kwelgeesten Kludde, De Zwarte Madam en Lange Wapper. De drie zoeken een slachtoffer die de schuld op zich wil nemen en Lambik stemt toe in ruil voor toverkracht. Lambik wordt zo een grote publieksvijand maar wordt beschermd door zijn vrienden. Ze worden daarbij geholpen door een mysterieuze figuur.

Volle maan

Deze strip is al een stuk nieuwer: hij is voor het eerst uitgegeven in 1996. In verhaal 252 van Suske en Wiske komen onze vrienden terecht in Limburg. Ze vinden er onderdak in de boerderij van Anjo en Marieke. Suske en Wiske ontdekken dat de dorpelingen geterroriseerd worden door een weerwolf. Een spannend avontuur dus, dat vooral met een volle maan een stukje enger wordt.

De Hellegathonden

In 1986 is de strip De Hellegathonden uitgebracht. Het 166e verhaal van Suske en Wiske is ook weer ontzettend spannend, en later opnieuw ingekleurd om als avontuur 208 op de markt te verschijnen. Lambik is getuige van het eerste optreden van de Hellegathonden, die een transport met de lonen van de steenbakkers aanvallen. Lambik wordt verdacht en gearresteerd. Als onze vrienden overgeflitst worden om Lambik te zoeken, merken ze de ermbarmelijke omstandigheden waren vroeger in de Rupelstreek geleefd werd en maken ze kennis met de valse Hellegathonden. Die worden door de overgrootvader van Barabas uit klei gemaakt en in een oven tot leven gebracht.

De krachtige krans

Dit verhaal is in 1978 uitgebracht. Het 175e verhaal, later ook uitgebracht als strip 218, wat een magisch verhaal is geworden. Ook hier speelt Lambik een heel belangrijke rol, maar niet zo belangrijk als Lord Skin-Flint. Deze laatste had de kracht om met zijn ogen zijn wil op te leggen. Na zijn dood ging die gave over op zijn portret. Skin-Flint wilde vijf symbolen hebben, die samen de krachtige krans zouden vormen en van hem de machtigste man ter wereld zouden maken. Bij zijn dood ontbrak nog één symbool, het Licht. Lambik raakt in de ban van de Lord en moet het laatste symbool gaan halen bij de Zeven Zusters. Lambik moet een vuurturen bouwen, want enkel zo kan hij Het Licht te pakken krijgen.

De mysterieuze mijn

Het 192e avontuur van Suske en Wiske was De Mysterieuze Mijn (later ook als strip 226 verschenen). Dit verhaal uit 1990 gaat in op een oude regionale legende. Catheleyn Cuypers, ook Leyn Wecks genoemd, werd op 11 juni 1725 beschuldigd van brandstichterij en het ‘betooveren eenighe peerden, beesten, kinderen ofte andere personen.’ De rechtbank velde haar vonnis… Het afkappen van de rechterhand, wurging en lijkverbranding. De executie moest plaatsvinden nabij de grensscheiding met het land van ham. Maar Leyn Wecks kon ontsnappen! Na een lange zwerftocht kwam ze uiteindelijk terecht bij een boerengezin in Berkenbos. Hier verbleef ze enige tijd om dan spoorloos te verdwijnen … in de Put!

Informatie

Suske en Wiske Halloweenspecial Standaard Uitgeverij, 288 pagina’s, paperback. Prijs: 7,99 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789002260216

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.