logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De spannendste 13 uur ooit: 13 hours: Secret Soldiers of Benghazi


13-hours-dvd-2d Het rommelt al geruime tijd in het Midden-Oosten. Waarschijnlijk rommelt het al zo lang dat er heel veel onopgeloste eindjes zijn, mensen die op een plek zitten waar ze eigenlijk niet meer zouden moeten zitten. Zo is er in Bangazi (Benghazi) een geheime CIA-basis, waar een leider op zit die wacht op zijn welverdiende pensioendatum. Om hem heen zitten een aantal CIA-onderzoekers en een zestal elitesoldaten, ieder vanuit een andere discipline. Mannen met baarden, die het strijdveld al meermaals hebben meegemaakt. Ieder van hen zit er ook met een andere reden, en die reden komt ook langzaam maar zeker aan bod. Dat persoonlijke element maakt de film minstens zo indrukwekkend.

Secret soldiers

Deze soldaten zijn dus de Secret Soldiers of Benghazi, want niemand weet dat deze soldaten daar zitten. Ze zijn er op verzoek van de CIA, maar die ontkent natuurlijk alles. Toch komen ze ontzettend goed van pas, wanneer het Amerikaanse consulaat aangevallen wordt door terroristen. Op 11 september 2012, om precies te zijn. Vanaf dat moment breekt de pleuris echt uit. Helaas, want in eerste instantie wil de leider van deze geheime CIA-basis geen assistentie verlenen. Als ze eenmaal op gang komen is het eigenlijk al te laat, en zijn er tientallen terroristen in en rondom het consulaat. Onze zes kameraden weten maar net te ontstnappen met de aanwezige overlevenden, en terug te keren naar hun basis.

Nachtmerries

Vanuit deze geheime basis proberen de Secret Soldiers of Benghazi hulp op te trommelen, maar omdat de basis zo geheim is laten veel hulptroepen het afweten. Bovendien is er niemand echt in de buurt – de vraag is of hulp nog op tijd komt! Ondertussen moeten de mannen vechten tegen een enorme overmacht: zo’n beetje als in de Rambo-films, maar dan in het echt, tegen vijanden die ze telkens eens stapje voor blijken te zijn. En dan komen de dromen van de mannen heel intens aan het licht, wanneer ze lijken te veranderen in nachtmerries.

Waargebeurd

Michael Bay is de regisseur van 13 hours: The Secret Soldiers of Benghazi. Deze man, die al talloze actiefilms op zijn naam heeft staan, weet natuurlijk hoe je spanning opbouwt en een schitterend verhaal neerzet op een geloofwaardige manier. Dat deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal maakt het des te indrukwekkender, zeker als je na de film te horen krijgt hoe het de mannen verder is vergaan. Petje af voor deze vrijheidsstrijders, die proberen recht te zetten wat krom is – ook al weten ze niet precies hoe dat ‘recht’ er uit moet zien. 13 hours: secret soldiers of Benghazi, Universal Pictures
Tijdsduur: 138 minuten, actie. Verkrijgbaar op: DVD en Blu-ray

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.