logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De snelste, de slimste, de gevaarlijkste en de meest verbazingwekkende dieren


dieren-steve-jenkins Oh wacht: dacht jij nu een lijstje te vinden met de snelste, de slimste, de gevaarlijkste en de meest verbazingwekkende dieren? Sorry, maar dan moet ik je echt teleurstellen. Dat lijstje ga je hier op CooleSuggesties echt niet vinden! Wij mochten wel een super vet boek bekijken met die titel. Hierin vind je (meer dan) 300 dieren die iets supercools hebben. Unieke eigenschappen die ze lief, schattig, stoer, gevaarlijk, meedogenloos of gewoon bizar maken.

Indeling

Zoals dieren zijn ingedeeld in vissen, zoogdieren, vogels, insecten en geleedpotigen is ook dit boek ingedeeld in een aantal hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk, Dieren, vind je een stukje tekst en uitleg over het dierenrijk. Zo lees je hoe het komt dat er miljoenen en miljoenen dieren zijn, opgedeeld in families. Je leest waarom een ruggengraat zo belangrijk is, en wat dat rare ding nu eigenlijk voor nut heeft. En hoe handig het kan zijn als je er geen hebt! (Behalve de spreekwoordelijke ruggengraat, die heb je altijd nodig om voor jezelf op te komen). In het deel Familie gaat het allemaal over paren, kinderen krijgen en het leven in groepsverband. Sommige dieren leven namelijk in grote groepen om zichzelf te kunnen verdedigen, anderen leven liever alleen, of gezellig met zijn tweetjes. Waarom zijn er die verschillen, en heeft het ook nut in hun overleving? Ook hier lees je weer een paar bijzondere feitjes over dieren. zoals dieren die zichzelf kunnen vermenigvuldigen of de rare fratsen die sommige dieren uithalen om indruk te maken op de vrouwtjes.

Stoer, stoerder, stoerst

In de vier hoofdstukken daarna wordt het wat herkenbaarder qua onderwerpen. Daar gaat de schrijver in op de zintuigen van dieren. Welke dieren hebben heel scherpe oren, kunnen goed zien, voelen of ruiken? Natuurlijk wordt er ook even verteld waarom dat is! Zo leer je niet alleen welke zintuigen er zijn, maar ook welke dieren ergens heel goed in zijn. Zo is er ook een stoer hoofdstuk over Roofdieren, waarin verschillende jachttechnieken met elkaar worden vergeleken. Daarbij spelen de wapens natuurlijk een belangrijke rol: lokmiddelen, schutkleuren, snavels, stekels en tanden… eigenlijk is het best vreemd dat veel van die ‘wapens’ ook gebruikt worden in de Verdediging, het volgende hoofdstuk. Alle extremen vind je in het hoofdstuk Uitersten. Daar gaat de schrijver op zoek naar de Allergrootste, de langste, de luidruchtigste, de oudste dieren en nog veel, veel meer. Wist je bijvoorbeeld dat een Maleisische mier zichzelf opblaast en zo zijn gif in alle richtingen spuit? Of dat een krekel oren heeft op zijn poten?

Netjes opgetekend

In de laatste twee hoofdstukken worden Het leven op aarde behandeld, van de vroege aarde tot de evolutietheorie en van variatie en mutatie tot natuurlijke selectie. Zo krijg je een compleet beeld van de ontwikkeling van dieren en het verschil in leven op aarde. Dit hoofdstuk, dat toch een lastig onderwerp is, is bijzonder helder en duidelijk verbeeld. In het allarlaatste hoofdstuk vind je wat meer dierenfeiten, een woordenlijst en een leuk stukje achtergrond over het maken van dit boek. Een erg mooi en compleet verhaal, dat heerlijk is om door te bladeren. Zo’n beetje alles in het boek wordt namelijk duidelijk gemaakt aan de hand van dieren: daar zie je een tekening van, met een kort stukje tekst ter verduidelijking. Dat maakt het niet echt een saai leerboek met lange stukken tekst, maar juist een interessant boek om te ontdekken en lekker in te bladeren. Een grappig detail dat stiekem best lastig is vond ik de puzzelkaft. In de kaft zitten namelijk uitdrukdieren, net als zo’n peuterpuzzel. Grappig, maar erg onhandig als je in bed het boek probeert te lezen!

Informatie

De snelste, de slimste, de gevaarlijkste en de meest verbazingwekkende dieren, Steve Jenkins Fontaine uitgevers, 208 pagina’s, hardcover. Prijs: 22,50 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789059566767

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.