logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De slapende nimf, Ilaria Tuti

De slapende nimf is het vervolg op Kind 39 – waarbij ik je aanraad dat boek eerst te lezen. Ik heb dat niet gedaan, waardoor ik regelmatig wat informatie mistte (of in ieder geval het gevoel had dat ik wat mistte :s ). Kind 39 is overigens het debuut van Ilaria Tuti, de Italiaanse schrijfster die met deze twee boeken een mooie entree in het boekenschap heeft gemaakt. In de hoofdrol speelt de zestigjarige Teresa Battaglia, commissaris bij de politie en gespecialiseerd in het oplossen van cold cases. Door een uitgebreid profiel van de mogelijke dader te maken, kruipt ze als het ware in diens huid en kan ze vanuit die visie onopgeloste moorden oplossen.

Mysterieus schilderij

In dit geval blijkt de cold case een schilderij te zijn: De Slapende Nimf. Het is namelijk geschilderd met bloed… maar met wiens bloed? Dat is nog lang niet zo makkelijk te achterhalen, aangezien het schilderij al ruim 70 jaar oud is. En is de schilder ook de moordenaar, of werkte hij in opdracht? De schilder zelf heeft al tientallen jaren geen woord meer gezegd – en dat zal niet makkelijk veranderen. En wie is deze vrouw, die zo magisch realistisch op het doek is vereeuwigd met menselijk bloed?

Klein dorpje

Zoals bij de meeste beklemmende thrillers, speelt ook dit verhaal zich af in een klein Dorpje – in Italië, in dit geval, vlak bij de grens van Oostenrijk en Slovenië. Grappig detail is dat het dorpje waarin het verhaal zich afspeelt, ook het dorp is waar de schrijfster is opgegroeid. Dat geeft het verhaal meteen wat diepgang en een gevoel van details waar je niet omheen kunt. Ze kent de omgeving als geen ander, waardoor ze ook een deel van de legendes en folklore vermengt in het verhaal. Heden en verleden lopen in elkaar over, zoals het ook vaker het geval is bij het oplossen van cold cases, natuurlijk.

Moord oplossen

Onze oude commissaris bijt zich echt vast in de zaak, zoals een goed hoofdpersonage betaamd. Dat is niet altijd prettig, soms komt ze zichzelf op een niet prettige manier tegen…. en bovendien heeft ze soms wat hulp nodig, waarbij ze haar jongere collega overal in betrekt. De twee agenten staan soms lijnrecht tegenover elkaar, waarbij je kunt denken dat het ligt aan de generatiekloof of gewoon een meningsverschil, maar ze katten heel wat af. Soms denk je zelfs dat het simpelweg plagerijtjes zijn, dat zou natuurlijk ook kunnen, maar vaak ook zijn het serieuze discussies.

Ga direct naar De slapende nimf op BOL.com.


Recensie over De Slapende Nimf

De Slapende Nimf is een spannend boek met een luguber sfeertje. Het sluimert wat voort in de beklemmende sfeer van een klein, Italiaans dorp. Dat klinkt als een echte pageturner, maar helaas is dat niet helemaal het geval. De Italiaanse schrijfstijl is namelijk wat langdradiger dan die van ons. De vertaler heeft er voor gekozen om de dichterlijke sfeer in ere te houden en ook langere zinnen te gebruiken, waardoor het niet zo’n heel toegankelijk boek is. Wil je echter een wat meer uitdagend stuk leesvoer dan de meeste top-20 boeken? Dan is dit een heel welkome aanwinst!

Score: 7


Informatie

De slapende nimf,
Illustrator: nvt
Uitgever: Xander Uitgevers B.V., 464 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789401611640. Prijs: 21.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.