logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De Schuldigen door David Baldacci is een spannende speurtocht naar het ware verleden van Will Robie

de-schuldigen

Will Robie is een sluipschutter in dienst van de Amerikaanse overheid. Hij is een van die gasten zonder een echte werkgever, zonder thuisbasis en zonder vastigheid, zo’n gevaarlijke gozer die een mug op 200 meter afstand van zijn vleugels kan ontdoen. Will Robie is een van de besten in zijn vak, en wordt daarom naar alle uithoeken van de wereld uitgezonden om daar gevaarlijke mensen uit te schakelen voor ze nog meer kwaad kunnen doen. Zonder proces, zonder rechter. Een huurmoordenaar du eigenlijk, in dienst van Uncle Sam. Totdat hij zelf op zoek moet gaan naar de schuldigen, als hij er achter komt dat zijn vader van moord wordt beschuldigd. En hoewel hij absoluut geen goede band met zijn vader heeft (hij had behoorlijk losse handjes) besluit hij toch om zijn ouweheer te hulp te schieten. Of die dat nu wil of niet!

Maar er speelt meer in het leven van Will Robie. Op een bepaald moment, hét moment, zullen we maar zeggen, het moment waarop zijn kogel geen weg terug meer kent, kruipt er een klein meisje achter zijn slachtoffer. Een kind, dat helemaal niet op die plek aanwezig zou moeten zijn. Geveld door schuldgevoel zit Will Robie echt bij de pakken neer. Het verzetje van het bezoeken van zijn oude woonplaats komt hem dus eigenlijk wel even als geroepen, maar het blijkt een gevaarlijkere opdracht te zijn dan hij ooit had kunnen denken.

Er speelt namelijk nog al veel in het kleine stadje in Mississippi, waar Robie vandaan komt. Cantrell is bezeten van een paar hooggeplaatste heren, die behoorlijk stomme fouten hebben gemaakt. De machtsverhoudingen in het kleine stadje zijn lang niet meer zoals ze geweest waren. En daar komt Robie nu achter, ruim twintig jaar nadat hij het stadje zijn rug heeft toegekeerd. Tussen al die bekenden en vreemden moet hij op zoek naar de schuldigen – wie hebben er de moorden op hun geweten? Zijn vader in ieder geval niet, merkt hij al snel, want het moorden gaat onbetwist door.

Er blijken heel wat complotten te zijn in zijn oude woonplaats, waarbij Will Robie de hulp van zijn sidekick Jessica Reel hard nodig heeft. Die komt echter pas later, als zijn werkgever haar weer te pakken krijgt na haar gevaarlijke opdracht. Met haar aan zijn zijde heeft Robie heel wat meer ogen en handen, niet te vergeten ook wapenkracht – dat hebben ze hard nodig in Cantrell! Naast alle verwikkelingen omtrent de moorden en huurmoordenaars die achter hen aanzitten zit Robie nog iets dwars: toen hij Cantrell verliet heeft hij de liefde van zijn leven, Laura, moeten achterlaten. Maar niemand lijkt te weten wat er met die familie is gebeurt. Vreemd, heel vreemd!

De Schuldigen is een echte Baldacci. Het gegeven is onwrikbaar en steunt sterk op een stereotype: de onverwoestbare sluipschutter, de beste in zijn vak, krijgt last van zijn geweten. Daardoor staat zijn hele toekomst op het spel, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Een confrontatie met zijn verleden zorgt voor een spannend web aan ingewikkelde intriges en een steeds grotere beerput, waar Robie en Reel zich in storten. Daarnaast moet hij nog zien te dealen met zijn vader, zijn nieuwe stiefmoeder (die even oud is als Will Robie), een oud schoolkameraad met verregaande longkanker en nog heel wat spannende ontdekkingen uit zijn verleden. Het is aan Baldacci toevertrouwd om ieder personage zijn eigen karakter toe te vertrouwen, en verschillende verhaallijnen met elkaar te verweven. Niet alle lijnen worden netjes afgewikkeld, en naar mijn gevoel eindigde het verhaal net iets te abrupt, maar het is echt een pageturner tot die laatste pagina!

De Schuldigen, David Baldacci
AW Bruna, 399 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,99 euro. ISBN: 9789400504479


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.