logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De sappigste cheesburger op de barbecue


Hamburgers zijn een echte must-cook op de barbecue. Maar laat die kant-en-klare burgers toch liggen en ga zelf aan de slag met kruiden! Het kost je misschien iets meer tijd, maar je hebt meestal beter vlees en ze zijn in ieder geval een stuk minder zout. Deze cheeseburgers heb je zo gemaakt en zijn echt om je vingers bij af te likken. Puur genieten! Met een barbecue met koepel, zoals de Sunset BBQ behoud je het vocht en de smaak beter in je burger. Dankzij de mogelijkheid om snel te schakelen tussen direct en indirect grillen heb je een keur aan mogelijkheden ter beschikking.

recept -35

Voor het maken van een hamburger heb je natuurlijk hamburgerbroodjes nodig. Als die er toevallig niet zijn (geloof me, in het ‘hoogseizoen’ zul je wel eens misgrijpen op die sesambroodjes) kun je natuurlijk uitwijken naar normale witte bollen, maar je kunt ook iets aparts doen: een turks brood bijvoorbeeld is een geweldige combinatie met deze burger. En: als je de barbecue tijdens het opwarmen op Indirect zet kun je ‘m gewoon afbakken in de barbecue! Maar eerst: hoe maak je die verrukkelijke burgers eigenlijk?

recept -38Ingrediënten voor vier burgers:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 50 gram paneermeel (soms meer)
  • 1 el Heinz mosterdsaus
  • 1,5 tl worcestersaus
  • zout en peper
  • olijfolie
  • Cheddar (50 gram in stuk, of 4 plakjes)
  • 2 rode uien
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 4 broodjes – of een lekker alternatief
  • 0,5 krop sla
  • augurken
  • 1 trostomaat
  • Heinz tomatenketchup

Zo maak je deze cheeseburger

  1. recept -40Begin bij het begin: de topping. Gekarameliseerde ui is echt da bomb. En je makt hem in een handomdraai. Snijd de rode uien in halve ringen. Bak hem op laag vuur in vijf minuten gaar. Dat kan inderdaad ook gewoon op de barbecue, in een vuurvast pannetje. Na vijf minuten strooi je de suiker er doorheen en roer je tot hij is opgelost. Die kun je nu wegzetten.
  2. Meng het gehakt. Doe het ei, het gehakt, het paneermeel, de Heinz mosterdsaus en de Worcestersaus door elkaar. Strooi er nog wat zout en verse peper overheen. Kneed het gehakt goed door en maak er vier burgers van. Bestrijk de hamburgers met een beetje olijfolie. Gril de burgers in vijf minuten per zijde gaar op direct vuur. Heb je na vijf minuten de burgers omgedraaid? Doe er dan de kaas op en laat hem rustig smelten. Niet meer omdraaien!
  3. Gril de broodjes even op het snijvlak. Dat maakt ze lekker knapperig, geeft ze wat extra bite. Bovendien worden echte hamburgerbroodjes wat zoeter. Stel nu je hamburger samen. Begin met Heinz tomatenketchup. Daar bovenop komt sla, tomaat, augurk, de cheeseburger en ten slotte de rode ui en de bovenkant van het broodje. Aanvallen maar!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.