logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De Ruijter presenteert: de populairste namen van 2014. Quinoa en Provider doen lijst met unieke voornamen groeien


deruijter voornamen

Superfoods hebben wel degelijk effect! De werking is in elk geval zichtbaar in het lijstje ‘voornamen van 2014’. Want niet alleen op het bord maar ook in het kraambed zagen namen als Chia, Inka en Quinoa het daglicht. Een goede aansluiting – wie zal het zeggen? – heeft geresulteerd in de voornaam Provider, een unicum in Nederland want deze naam kwam niet eerder voor. Wat waren de stijgers en dalers? Zet de drang naar uniciteit zich voort? Welke bekende Nederlander heeft met zijn of haar naam een stempel gedrukt? Met welke namen hebben onze WK-gangers tussen de lakens gescoord? Het wordt allemaal duidelijk in hét Voornamenoverzicht 2014 van De Ruijter. Sophie en Bram voeren dit jaar de troepen aan en we hebben hiermee een nieuw koningskoppel want Tess en Sem zijn van de troon gestoten. Feit is ook dat met 171.000 geboortes er in dertig jaar niet zo weinig kinderen ter wereld kwamen…

Kort en krachtig

Mila, Isa, Lotte, Liam en Noah zijn de new kids on the block in de van oudsher traditionele nationale top 10. In de grote steden ziet de lijst er weer net wat anders uit want daar gaan Moham(m)ed en Sara(h) al jarenlang stevig aan kop. Kort en krachtig blijft overal een trend, de zuidelijk provincies spannen wat dat betreft de kroon want Lynn en Finn (Limburg) en Tess en Daan (Noord-Brabant) vormen hier de kopgroep.

Hollandse Helden

Ook náást het voetbalveld is het een prachtig WK geweest. Aan de toch al brede selectie zijn dit jaar Guti Janmaat, Fenn Liam Verhaegh, Jace Clasie en Aysïa-Mae Ayoki Novah Wijnaldum toegevoegd. Onze jongens hebben bij elkaar maar liefst 31 kinderen, opvallend genoeg is dit slechts elf keer een meisje. De relatief jonge vaders en moeders van ons nationale elftal zijn gek op aparte namen zoals Roan, Seb, Shaqueel, Ki-Yeann en Isaura-Siënna. Sporters blijken belangrijke inspiratiebronnen. Zo zagen zeiler Dorian van Rijsselberghe en zwemster Ranomi Kromowidjojo na hun deelname aan de Olympische Spelen hun zeldzame voornamen ineens tientallen keren voorbij komen. Het is echter nog wachten op een nieuwe Sjinkie.

Heel Holland bakt hun eigen naam

Bekende Nederlanders blijven een enorme inspiratiebron voor de gewone Nederlander, maar dan vooral met hun eigen naam. Zelf zijn de celebs leveranciers van creativiteit. Jan Smit zorgde met zijn Emma Monique Maria Alida voor het acroniem E.M.M.A. . DJ & judoka Dennis van der Geest en zijn vrouw Zaina zorgden dit jaar met de geboorte van hun dochter voor de samenvoeging Deza. Alliteratie is bij de familie Van Dam het toverwoord, want na dochter Lola-Lily gaf actrice en presentatrice Nicolette haar tweede dochter de naam Kiki-Kate mee.

Top 10 meisjesnamen:

 1. Sophie
 2. Emma
 3. Julia
 4. Mila
 5. Isa
 6. Tess
 7. Sara
 8. Anna
 9. Eva
 10. Lotte

Top 10 jongensnamen:

 1. Bram
 2. Daan
 3. Finn
 4. Lucas
 5. Sem
 6. Milan
 7. Luuk
 8. Levi
 9. Liam
 10. Noah

What’s in a name?

Nederland is het afgelopen jaar weer een prachtige reeks unieke namen rijker geworden. Wat dacht je van Alp, Asiel, Baby, Bar, Bontje, Brandy, Bruis, Comfort, Dimmen, Diva, Equinox, Feeërieke, Flow, Given, Gloria, Heavenly-Joy, Hei, Idylle, Jazz, Rock, Ska, Karma, King, Lawina, Merci, Mint, Miracle, Praisegod, Reis, Rosé, Sherry, Smiley, Snow, Wijntje en Winter?

Vier je naam met muisjes!

Het is De Ruijter om het even hoe je heet. We zijn reuze blij dat je er bent en dat iedere kersverse moeder en vader zo zorgvuldig over die ene lettercombinatie heeft nagedacht die een heel leven bij je blijft. Om dat heugelijke moment te vieren heten we iedere boreling al eeuwen lang welkom met onze unieke geboortemuisjes. Een gepersonaliseerd pakje bestel je via Facebook.com/DeRuijter.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.