logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De poppenfabriek, Elizabeth MacNeal

De Poppenfabriek is een spannende historische roman waar je in zult blijven lezen. De hele wereld praat er al zo’n beetje over, het boek is aan talloze landen verkocht en de tv-rechten zijn zelfs al rond… Het speel zich af in Londen, 1850, met de Wereldtentoonstelling op komst in Hyde Park. Daar, tijdens de opbouw, ontmoeten Iris en Silas elkaar voor het eerst. Iris beschildert poppengezichtjes in de poppenfabriek, Silas heeft een winkeltje met opgezette dieren en curiosa. Ze weten het nog niet, maar deze ontmoeting zal het leven van hen allebei veranderen.

Schilderkunst

Voor Iris speelt de schilderkunst een grote rol in haar leven. Ze schildert van ’s ochtens vroeg tot ’s avonds laat gezichtjes op keramieken poppen, maar ze zou het liefst kunstschilder worden. Die kans krijgt ze. Wanneer ze als model wordt gevraagd door de pre-Raphaeliet Louis Frost, dwingt ze af dat ze ook schilderles van hem krijgt. Louis stemt toe en laat haar toe in zijn atelier. Haar relatie met haar tweelingzus Rose is een gespannen relatie. Ooit was Rose namelijk de meest galante en knappe van hun twee, maar door een heftig gevalletje pokken is daar weinig meer van over. Haar gezicht zit onder de littekens, ze is half blind… en verwijt Iris dat zij niet ziek is geworden!

Obsessief

Als je al een beetje door de regels heen leest, merk je dat Silas een beetje vreemd is. Hij hemelt zijn kunsten als verzamelaar van curiosa erg op, maar als hij in zijn herinneringen graaft, ontdek je Ddat hij waarschijnlijk echt heel slecht is in zijn vak. Hij bijt zich er echter graag in vast, maar hij heeft een nieuw doel: Iris! Na hun ontmoeting is hij helemaal ondersteboven van het meisje. Hoe komt hij met haar in contact? Duistere gedachten zweven door zijn hoofd. Gelukkig hebben ze een gemeenschappelijke vriend, het straatschoffie Albie, dat met zijn ene tand geld bij elkaar sprokkelt voor zichzelf en zijn zusje.

Ga direct naar De poppenfabriek op BOL.com.


Recensie over De Poppenfabriek

CooleSuggesties topper

De Poppenfabriek neemt je mee naar het grauwe, vieze Victoriaanse Londen, waar je meeleeft met Silas en Iris. Het boek is echter veel meer dan dat. Het gaat over liefde, verlangen, dromen, overleven, afhankelijkheid, familie en vertrouwen. Wat is het je allemaal waard? En waar kies je uit, op de momenten dat je niet alles tegelijk kunt krijgen? De Poppenfabriek is razend beeldend geschreven en trekt je mee het verhaal in. Bovendien zit het boek vol verrassende wendingen, die je alsmaar verder willen laten lezen.

Score: 9Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

De poppenfabriek,
Illustrator: nvt
Uitgever: The House of Books, 400 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789044355000. Prijs: 21.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.