Iedere ruimte van je huis vraagt om een andere aanpak. Sommige ruimtes draaien om sfeer en stijl, andere ruimtes hebben ook een wat meer praktische inslag. In je kamer draait het natuurlijk om jouw persoonlijke stijl. Wie ben je, wat doe je graag? Gamers zullen een flink beeldscherm hebben staan met een toren met al hun games, controllers binnen bereik en koptelefoons aan een haak. Gezinnen hebben een grote hoekbank of een flink bankstel rondom een salontafel, met flink wat foto’s aan de muur. Andere ruimtes, zoals een keuken, zijn wat lastiger om in te richten. Tenminste, veel mensen hebben daar moeite mee en kiezen voor standaard wit en strak. Lekker praktisch. Niet te veel poespas. Zonde! Je kunt er namelijk zoveel meer mee doen. En in het geval van een open keuken is het model en type keuken flink bepalend voor je interieur.
Kies de stijl met zorg
Een keuken is een ruimte waarin je je vooral prettig bij moet voelen. Dat kan op heel veel manieren. Sommigen hebben een hekel aan deurtjes. Die hebben het liefst een soort restaurantkeuken, met rekken in plaats van kastjes en alles binnen handbereik. Anderen willen juist een heel groot werkblad, zonder al te veel accessoires. Dan kom je meer bij de gangbare keukens uit. Maar tenzij je houdt van een heel strak en modern interieur, wil ik je toch deze landelijke keukens laten zien!
Waarom een landelijke keuken?
Dat is een heel goede vraag. Landelijke keukens slaan een perfecte brug tussen een huiselijke en warme keuken, die toch neutraal en rustig oogt. Standaard keukens met gladde deurtjes zijn heel clean. Heb je flink wat kastjes, dan heb je eigenlijk een witte wand met handgrepen. Rustieke keukens zijn dan weer heel druk, met nadrukkelijke houtnerven en vaak donkere houttinten. Landelijke keukens combineren de rustige lichte kleuren met een subtiel randje en werkje. dat geeft je keuken meteen een ambachtelijke en warme uitstraling – een ruimte waar je graag in aan het werk wilt!
Zo maak je de perfecte indeling voor je keuken
Ben je bezig het inrichten van je keuken, dan kom je veel problemen tegen. Waar plaats je de vaatwasser, waar zet je het fornuis neer en waar komt de wasbak met kraan? Waar plaats je de oven en waar komt de koelkast? Hieronder een paar stelregels die je kunt aanhouden en vragen die je jezelf moet stellen.
- Zorg voor 1 kastje aan werkruimte naast je wasbak en kookpunt. Het liefst aan beide zijden. Dat zou betekenen dat een keuken minstens 5 kastjes breed moet zijn. leeg-kookplaat-leeg-wasbak-leeg. Red je dat niet, zet je fornuis dan bij voorkeur aan de rand neer, bij een muur.
- Plaats je vaatwasser niet onder de wasbak. Ten eerste past dat nooit, ten tweede is dat heel irritant. Je spoelt eerst de vaat af en zet ‘m daarna in de vaatwasser, toch? Plaats de vaatwasser rechts naast de wasbak voor een goede workflow.
- De oven onder de kookplaat? Dat kan – bij de oude gasfornuizen was dat standaard. Heb je de keuze, plaats ‘m dan wat hoger. Wel zo comfortabel, en je kunt beter kijken hoe het met je eten staat. Bovendien kun je hulp inroepen als jij druk bezig bent met koken of bakken, terwijl iemand anders de oven in de gaten houdt. Zorg bovendien dat je apparatuur gezien mag worden. Het design van Smeg vind ik bijvoorbeeld helemaal te gek!
- Bovenkastjes of niet? Ze geven veel opbergruimte, maar zonder kastjes heb je een heel open keuken. Je kunt er ook voor kiezen de kastjes hoger op te hangen. Dat maakt ze wat minder toegankelijk, maar voor spullen die je niet zo vaak gebruikt is het een perfecte opbergplek. Bovendien geven de landelijke deurtjes weer stijl en sfeer aan je keuken!