Boek recensie: De patient, Sebastian Fitzek

De patient Sebastian Fitzek

Na het lezen van Stoel 7a ben ik stiekem een beetje fan van Sebastian Fitzek geworden. Hij heeft een manier van schrijven dat een beetje hangt tussen een creepy thriller en een subtiele twilight-zone-ervaring, wat de haren op je armen rechtop doet staan en je helemaal meetrekt in het avontuur dat je gaat beleven. De Patient draait om de losbandige ambulancemedewerker Till, die op eigen houtje achter de kindermoordenaar Guido Tramniz gaat.

Lugubere daad

Al meteen in de intro van het boek maak je kennis met Guido Tramniz, wanneer hij een moeder zijn laatste prooi toont… haar eigen kind. Ik zal je de details besparen, maar op dat moment wilde ik het boek even wegleggen om het te laten bezinken. Het hoofdstuk daarna draait echter om een heel ander slachtoffer, namelijk de jonge Max, zoon van ambulance-medewerker Till en hun gezinssituatie. Max wordt namelijk op een avond meegenomen door deze psychopaat, maar wordt niet meer teruggevonden. Wat is er toch met hem gebeurd? Guido zwijgt in alle toonsoorten, ook al is hij opgesloten in een zwaarbeveiligde gevangenis en proberen ze met man en macht meer informatie uit hem te peuteren. Till krijgt echter uit betrouwbare bron (zijn zwager en werkzaam bij de politie) te horen dat Guido dingetjes loslaat aan medegevangenen. Zo zou hij een soort dagboek hebben bijgehouden! Misschien is dat een stukje afsluiting voor Till. Hij besluit een heel grote stap te nemen…

Gevangen

Till besluit zichzelf gevangen te laten zetten in diezelfde gevangenis, waar enkel psychiatrisch patiënten worden toegelaten. Hij wordt dus één van de patiënten in deze gevangenis. Daar begint het avontuur pas goed. Guido blijkt namelijk een geweldige manipulator te zijn, die alles en iedereen op de kast weet te jagen. Till stond al op het randje van instorten en heeft misschien wel genoeg aan zijn gevangenneming om helemaal door te draaien. Je vraagt je dan ook meermaals af: wat is waar, wie speelt met wie? Tijdens het lezen merk je al snel dat er ook met jou als lezer wordt gespeeld. Niets is wat het lijkt, waardoor je heel wat plotwendingen voor de kiezen zult krijgen.

Ga direct naar De patient op BOL.com.


Recensie over De Patient

CooleSuggesties topper

De boeken van Fitzek zijn bijna te bizar voor woorden. Dat leest ook wel fijn – wanneer het bloed stolt in je aderen kun je namelijk ook vasthouden aan het feit dat dit nooit echt kan zijn. Het verhaal is slim in elkaar gezet en buitelt van het ene complot in het andere. Fitzek is een meester in het neerzetten van psychologische spelletjes, en dat is precies wat er ook in De Patiënt gebeurt. Jij als lezer zult je regelmatig opfokken over de gang van zaken, het ontbreken van informatie en het sluimerende gevaar, de onzekerheid en de treitereitjes, maar dan op een positieve manier.

Score: 9


Informatie

De Patiënt,
Illustrator: nvt
Uitgever: The House of Books, 352 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789044356397. Prijs: 21.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.