logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: De Oost, Amazon Prime Video

Amazon Prime Video heeft een unieke en historische film uitgebracht, die gekoppeld is aan een bijzonder hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis. Deze oorlogsfilm heet De Oost, is geregisseerd door Jim Taihuttu (Wolf, Rabat) en toont in de hoofdrollen Gouden Kalf-winnaars Marwan Kenzari (Wolf, Aladdin) en ‘Shooting Star’ Martijn Lakemeier (Oorlogswinter). De Oost gaat over een onverteld verhaal uit de Nederlandse geschiedenis: de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog.

streaming-banner-prime-video

“Tijdens mijn onderzoek naar de geschiedenis van mijn voorouders van de Molukse eilanden, stuitte ik op een hele oorlog waar ik op school nooit iets over had gehoord en waar in Nederland ook geen films over bestonden. Naarmate ik er meer over begon te lezen en meer ooggetuigen sprak, werd de wens om als filmmaker iets met dit onderwerp te doen steeds sterker. Dit resulteerde in het verhaal van De Oost.”

Jim Taihuttu, regisseur van De Oost

Bekijk de trailer van De Oost

Het verhaal van De Oost

De Oost speelt zich net na de Tweede Wereldoorlog af en laat de strijd zien in een land vol mensen die onze bemoeienis helemaal niet willen. Je bekijkt de situatie vanuit een jonge, ietwat naïeve Nederlandse soldaat Johan, die in 1946 wordt uitgezonden naar Indonesië om daar – samen met ruim honderdduizend andere soldaten orde op zaken te stellen in het toenmalig Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Johan ziet de misvattingen, voelt zich onbegrepen en ondergewaardeerd en ziet ook hoe wreed en bruut de andere soldaten zijn naar de inwoners. Het Nederlandse leger krijgt dan ook (terecht) geen greintje respect van de bevolking.

Goed of kwaad

Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk (Marwan Kenzari). Westerling maakt indruk op Johan wanneer hij lijkt op te komen voor de bevolking zelf. Hij spreekt zelfs de taal en heeft een lokale vriendin. Wanneer Westerling steed meer macht krijgt, slaat hij daarin echter door. Hij begint een commandoteam die hij traint in de meest wrede gevechtstechnieken en grijpt genadeloos in als er problemen zijn. Executies worden zonder pardon uitgevoerd, zonder enige rechtspraak. En de soldaten? Die hebben niets te zeggen. Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

“We zijn blij dat we deze langverwachte Nederlandse film, De Oost, naar Prime Video-klanten in Nederland kunnen brengen. Deze belangrijke en onderscheidende titel wordt toegevoegd aan onze selectie van populaire films en tv-programma’s die beschikbaar zijn op de dienst, allemaal inbegrepen bij een Prime-lidmaatschap,”

Chris Bird, Head of Content Europe, Amazon Prime Video

Productie van De Oost

De film is geproduceerd door New Amsterdam Film Company, in coproductie met Wrong Men, Salto Films en NTR, tot stand gekomen in het kader van TELESCOOP, met steun van Nederlands FilmFonds, Nederlandse Film Production Incentive, CoBo Fonds, NPO, Ministerie van OCW, Wallimage, Taxshelter van de Federale Overheid België, BNP Paribas Fortis Film Finance, EAST West Foundation, Provincie Limburg, Creative Europe Media Program, Abraham Tuschinski Fonds, Kaninga Pictures, Ideosource Entertainment en Base Entertainment.

streaming-banner-prime-video

Recensie over De Oost

De Oost wankelt tussen een eye-opener en een sensatiefilm. Jammer genoeg neemt het tweede deel de overhand, waardoor het zijn doel mist. Ja, het is een soms misselijkmakend openhartige film, maar het bloedvergieten en de gewetenloze Westerling maken meer indruk dan de gewetensbezwaren van Johan, die je soms in uniform zien, soms in de strijd daarna. Die wisselingen hadden impact moeten maken, maar wisselen vaak te abrupt om hun punt te maken. De situatie en het land zijn overigens schitterend in beeld gebracht, er is dankbaar gebruikgemaakt van de mogelijkheid om op de echte locaties te filmen. Ook is het goed en positief dat dit zwarte hoofdstuk in onze geschiedenis aandacht krijgt… maar jammer dat het met iets te veel bombastisch geweld is gebeurd.

Score: 7


Informatie

Titel: De Oost
Uitgever: Prime video
Tijdsduur: 137 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldExpliciete discriminatie

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.