logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De olifantendief, Jane Kerr

De Olifantendief is gebaseerd op waargebeurde feiten, hoe bizar het ook mag klinken. In 1872 werd er een wonderbaarlijk dier – een olifant – te voet door Engeland verplaatst, omdat hij niet in een treinwagon wilde stappen. Of beter gezegd: hij weigerde en raakte in paniek. Tja, heel veel kun je d’r dan niet aan doen, toch? Ook de dierentuinen en de veiling kloppen helemaal met de waargebeurde feiten. Erg leuk om dit soort historische gebeurtenissen te verpakken en om te vormen tot een spannend verhaal. Want dat is het!

Lange reis

In De Olifantendief loop je letterlijk mee met Maharadja, een grote olifant die van de ene dierentuin naar de andere moet worden verplaatst. Zijn verzorger Sandev begeleid hem daarbij. Maar voordat zijn nieuwe eigenaar, meneer Jameson, de olifant kon kopen, moet hij tijdens de faillissementsveiling de aandacht trekken van de veilingmeester. Daar komt onze hoofdpersoon Danny om de hoek kijken. Deze zwerver/zakkenroller was even daarvoor door meneer Jameson bij de kraag gevat en op een hoge sokkel gezet door diens bediende. Danny heeft dus een prima overzicht op de hele situatie en wist namens meneer Jameson de aandacht te trekken en de olifant te kopen!

Wedstrijd

Die actie viel niet in heel goede aarde. De grootste concurrent van meneer Jameson, meneer Albright, kan het niet aanzien en sluit een weddenschap af nadat de olifant een treinstel sloopte: hij beweerde dat de olifant Maharadja niet in tien dagen van Edinburgh naar Manchester kon lopen, ofwel van zijn huidige verblijfplaats naar Belle Vue, de dierentuin van meneer Jameson. De twee mannen sluiten een overeenkomst en het bijzonder gezelschap – inclusief Danny, die een speciale band met de olifant lijkt te hebben – gaat op pad.

Tegenslagen

Onderweg komen ze echter de nodige problemen tegen. Kapotte bruggen, gestolen goederen, fans van opgezette dieren en brandstichters… er komt heel wat tegenslag op het pad van ons reisgezelschap. Danny neemt daarbij een speciale plek in. Door zijn getinte huidskleur is hij door meneer Jameson gebombardeerd tot prins DanJat, een hooggeplaatst heerschap uit India die na lange omzwervingen zijn oude jeugdvriend – de olifant – weer ontmoet. En als je die twee zo ziet, zou het zo maar eens kunnen zijn.


Ga direct naar De Olifantendief op BOL.com.

Recensie over De Olifantendief

De Olifantendief is een spannend verhaal dat toegankelijk is geschreven. Het neemt je mee op een tiendaagse reis door Schotland en Engeland, met de nodige tegenslagen, spannende momenten en ook grappige ontmoetingen. Het is lastig voor te stellen hoe de wereld er de strijd heeft uitgezien. Jammer genoeg is daar in het verhaal ook niet veel aandacht voor. Jane Kerr richt zich vooral op Danny en zijn nieuwe vriendinnetje Hetty, over het sluimerende gevaar en de verrader die zich misschien onder hen bevindt. En daar heb je je handen ook wel aan vol!

Score: 8


Informatie

Titel: De Olifantendief
Auteur:
Uitgever: Ploegsma
Aantal pagina’s: 368
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789021680996
Prijs: 19.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.