De favoriete maaltijd van Nederlandse thuiskoks is een zelfbereide maaltijd, zo blijkt uit onderzoek van Euroma, een kruiden- en specerijenmerk uit Zwolle. Bijna negen op de tien Nederlandse thuiskoks koken meerdere keren per week tot dagelijks zelf, waarvan 54% elke dag een zelfgemaakte maaltijd op tafel zet. Slechts 10% geeft de voorkeur aan afhalen of bezorgen, en 5% kiest voor kant-en-klaar maaltijden of uit eten gaan.
Liever alleen in de keuken
Het onderzoek wijst uit dat ruim de helft (54%) van de ondervraagden de voorkeur geeft aan solo koken, en 42% vindt dat hun eigen kookkunsten beter zijn dan die van hun partner of huisgenoot. Inspiratie wordt voornamelijk gehaald uit eigen creaties, aldus 52% van de respondenten. Daarnaast blijkt dat 54% graag experimenteert met ingrediënten en recepten, waarbij smaak en gezondheid als belangrijkste factoren naar voren komen.
Smaak en gezondheid
Smaak en gezondheid spelen een cruciale rol in de keuken van Nederlandse thuiskoks. Ongeveer 80% van de respondenten vindt het belangrijk om een gezonde maaltijd te bereiden, waarbij ruim vier op de tien letten op het zoutgehalte. Tegelijkertijd beschouwt 75% smaak als essentieel, waarbij vier op de tien aangeven dat zoute smaken bijdragen aan de kwaliteit van het gerecht.
Dit onderzoek bevestigt onze visie ten aanzien van lekker en gezond eten. De Nederlandse thuiskok experimenteert erop los met eigen, gezonde creaties en nieuwe ingrediënten en producten, maar let hierbij vooral op gezondheid. De kruiden en specerijen van Euroma bevatten geen toegevoegd zout, E-nummers, suikers en andere onnodige toevoegingen en sluiten dus naadloos aan bij de voorkeuren en behoeften van de Nederlandse thuiskoks.
Joyce Nijensteen, Brand Marketing Manager Euroma
Hoeveel kruidenpotjes heeft de gemiddelde Nederlander?
Hoewel Nederlandse thuiskoks gemiddeld 15 kruidenpotjes, -blikjes of -busjes in hun keukenkastje hebben staan, waarvan deze kruiden in 70% van de gevallen wekelijks worden gebruikt, geeft ruim zestig procent aan graag alternatieve producten met minder zout te willen gebruiken. Dit duidt op de voortdurende balans tussen de voorkeur voor zoute smaken en het streven naar gezondheid in de Nederlandse keuken.
Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt