logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Moordput, Mick Finlay

Dit is de tweede detective-roman van Mick Finlay over een iets minder bekende detective in de wereld van Sherlock Holmes, genaamd William Arrowood. Dat wil overigens niet zeggen dat Arrowood minder goed is, integendeel! De Moordput speelt zich af in het voorjaar van 1896. Alles is koud, bevroren en nog grijzer dan normaal. Het ziet er daardoor helemaal niet zo rooskleurig uit voor deze nieuwbakken detective, die eerst journalist was en voor zijn hulpje, de krachtpatser en assistent Norman Barnett. 

Vervolg

De Moordput gaat verder waar het eerste boek eindigde. En dat is dus na een fikse brand, waarbij de kamers waar William en zijn zus Ettie verloren zijn gegaan. Sinds die tijd verblijven ze bij Williams goede vriend, Lewis Schwartz, van waaruit ze bovendien trachten de zaak van de jonge gehandicapte vrouw Birdie Barclay op te lossen. Zij wil namelijk niet meer met haar ouders praten sinds ze getrouwd is met iemand uit de Ockwell familie. De Ockwells zijn varkensboeren buiten Londen. Ze hebben een aantal gehandicapte medewerkers in dienst en lijken het moeilijk te hebben. Toch wringt er iets: ten eerste lijkt Birdie niet terug te willen naar haar familie. En iedereen die ze vragen naar de Ockwells geeft hetzelfde advies: het zijn goede mensen – laat ze met rust! Maar dat is toch raar. Zowel de Barcklays als de Ockwells lijken iets te verbergen. Maar wat?

Geheimen

Ondanks die ogenschijnlijk positieve berichten duikt Arrowood toch in de zaak. Hij vertrouwt het simpelweg niet. En zo blijkt ook de felle concurrentie met Sherlock Holmes, die aanzienlijk betere carrierekansen en geluk heeft gehad dan Arrowood, een goede drijfveer te zijn om in de zaak te duiken. Al snel ontdekt hij bovendien dat hij het bij het juiste eind heeft, wanneer zowel hij als zijn partner Barnett in de problemen komen… een gewelddadige reactie volgt op de onderzoeken van Arrowood, waar de nodige gewonden en doden bij vallen. Hij ontdekt dat er systematisch misbruik wordt gemaakt van gehandicapten, op allerlei vreselijke manieren. Arrowood probeert contact met een aantal van hen te leggen, maar daaruit blijkt eerder de onkunde en onwetendheid over deze ziektebeelden.


Recensie over De Moordput

De Moordput is een complexe en duistere detective, die je pagina voor pagina zult verslinden. Het neemt je mee naar de duistere, grauwe wereld van de laat-19e eeuw in Londen, een tijd waarin je beter niet kon rondlopen. De nodige lijnen naar Sherlock Holmes worden getrokken, op allerlei fronten, maar vooral de haat (afgunst) druipt van de pagina’s. De omgevingen en personages zijn plastisch en beeldend omschreven, hij neemt je pagina voor pagina mee naar de grauwe, gevaarlijke wereld vol misvattingen en geweld. En daar blijkt onze alcoholist en drugsverslaafde detective prima op zijn plek – als een iets meer aimabel personage dan zijn grote concurrent, Holmes.

Score: 8


Ga direct naar De moordput op BOL.com.

Informatie

De moordput,
Illustrator: nvt
Uitgever: HarperCollins, 448 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789402702644. Prijs: 18.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.