logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit zijn de mooiste gebieden van Nederland om te fotograferen

Natuurfotografie is wereldwijd erg populair maar voor een waanzinnige foto hoef je gelukkig niet ver te reizen. National Geographic zet samen met Natuurmonumenten de mooiste gebieden in Nederland voor je op een rijtje, waar je prachtige foto’s kunt maken. Van Groningen tot Limburg, er is overal wat moois! En de foto’s die gemaakt worden, kunnen nog tot en met 26 september ingezonden worden via NatGeofotowedstrijd.nl.

Dit jaar voegt National Geographic’s nieuwe hoofdredacteur, Robbert Vermue, zich toe aan de jury van de grootste fotowedstrijd van de Benelux. Hij zal als juryvoorzitter fungeren voor de Fotowedstrijd. Ook sluit Tim Beudel, zender manager van National Geographic aan bij de jury.

Locaties in Nederland om mooie foto’s te maken

Bekijk hieronder de mooiste fotografietips van Natuurmonumenten voor National Geographic! Meer fotogenieke locaties in Nederland vind je hier.


Groningen – Kardinge

In Kardinge kun je veel bloemenweides vastleggen. Hier kun je met een laag standpunt mooie macro’s maken. Een hoog standpunt biest de uitkijkheuvel. Ook uitdagend: weidevogels fotograferen met en telelens of een echte landschapsfoto maken met de Noordermolen als blikvanger.


Friesland – Schiermonnikoog

Duinen, strand en zee zijn goed voor fantastische wolkenluchten en zonsondergangen bij Schiermonnikoog. In de herfst zijn zeekraal en lamsoorte fotograferen. Of lig plat op je buik om duinviooltjes of andere planten te fotograferen.


Overijssel – De Wieden

De Wieden is een fantastisch laagveenmoeras vol verrassingen. Er zijn vlonderpaden met verhoogde uitkijkpunten die je de kans geven om over het riet heen te fotograferen. Wie weet zie je fotogenieke vogels zoals de blauwborst, zwarte stern, purperreiger of zelfs de zeearend. Ook boerenlandvogels tref je hier volop, zoals de boerenzwaluw.


Flevoland – Marker Wadden

Een blikvanger in het landschap van de Marker Wadden is uitkijktoren ‘de Steltloper’. Het miegelt er van de vogels die zich soms verrassend makkelijk laten fotograferen. Er zijn al bijna 200 soorten gespot. Het landschap is fotogeniek, met zandduinen, slibvelden vol moerasandijvie en hier en daar een kronkelend vlonderpad.


Drenthe – Norger Esdorpenlandschap

Dwaal door de bossen in het Norger Esdorpenlandachap en beekdalen en misschien spot je wel een ree of hoor je een specht! Maar het allermooiste aan het Norger Esdorpenlandschap is haar rijke historie die zichtbaar is in het landschap.


Gelderland – Leuvenumse bossen

In de herfst kun je de mooie kleuren van bladeren en paddestoelen vastleggen in de Leuvenumse bossen. Ook de Leuvenumse beek is een blikvanger. En wie vroeg opstaat, krijgt misschien wel zonneharpen (zonnestralen in ochtendnevel) cadeau.


Noord-Holland – Wormer en Jisperveld

Voor een magische zonsopgang moet je naar Wormer en Jisperveld. Vroeg opstaan is sowieso een belangrijke fotografietip. Tussen de rietkragen is fotograferen een feest.


Zuid-Holland – Tiengemeten

De Tiengemeten in het Haringvliet heeft meerdere gezichten. Van wildernis en uitgestrekte rietmoerassen tot nostalgisch platteland met oude boerderijen. De Schotse hooglanders die hier ook vrij rondstruinen, zijn o.a. een mooi onderwerp in dit decor. En wie goed oplet kan zomaar opeens reeën fotograferen.


Utrecht – Kaapse bossen

In de Kaapse bossen kun je paddenstoelen te fotograferen zoals deze porseleinzwam. Wees voorbereid op liggen in het bos om goede foto’s te maken, want meestal zijn lage standpunten het mooist. De paddenstoelen zijn overal te vinden; op dode bomen, tussen de bladeren en in het gras, overal kun je ze aantreffen.


Zeeland – Bloemdijken van Zuid-Beveland

In mei zie je overal meidoorn, fluitenkruid en boterbloemen. In de zomer is het de bloeitijd van agrimoni, aardaker, wilde marjolein, wollige distel en ruige anjer. Dus zowel landschapsfotografen die een bloemenzee willen vastleggen, als macrofotografen die met al de bloemensoorten aan de slag willen, komen hier aan hun trekken.


Noord-Brabant – Oisterwijkse Bossen

Dit zijn misschien wel de meest gefotografeerde vennen van Nederland. Zeker het Voorste Goorven, met dat iconische eilandje met een grove den erop. Zorg dat je hier voor landschapsfotografie tijdens de ‘gouden uren’ bent. Maar dit gebied is ook geweldig voor macrofotografie van libellen.


Limburg – Geuldal

De hoogteverschillen in Geuldal geven je de kans om idyllische doorkijkjes te maken, te spelen met voor- en achtergrond. Heel geschikt gebied voor landschapsfotografie, ook vanwege de vele landschapselementen als heggen, graften en boomgaarden. En het erfgoed in dat landschap zoals watermolens, vakwerkhuisjes, kapelletjes en kastelen krijg je er gratis bij.


National Geographic Fotowedstrijd

De National Geographic Fotowedstrijd is de grootste fotowedstrijd van de Benelux. Deze prestigieuze competitie, die in 2007 begon, is inmiddels uitgegroeid tot een begrip onder fotografieliefhebbers in Nederland en België. De jury van de fotowedstrijd betaat uit fotografen Sacha de Boer, Jasper Doest en Lieve Blancquaert. Vanuit National Geographic maken hoofdredacteuren Robbert Vermue en Renske Lamers en zendermanager Tim Beudel de jury compleet. Ook dit jaar presenteert Klaas van Kruistum de finale.

Zend nu ook jouw foto in via NatGeofotowedstrijd.nl. Iedereen uit Nederland en België is vrij om foto’s in te sturen in de categorieën Mens, Dier en Landschap. 

Geschreven door Gastblogger

Avatar for GastbloggerDit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.