logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Moedercode, Carole Stivers

Het spannende boek De Moedercode is op een bijzonder goed moment gelanceerd. Het draait namelijk om een virus, dat de wereld in zijn ban heeft. Nu is het virus van De Moedercode een stuk slechter dan het Covid-19 virus, maar toch. De link kan zonder meer gelegd worden! Al in het begin wordt de basis gelegd voor een bizar en luguber fenomeen, waarbij een virus de longen van mensen aantast… maar weet te overleven op een algemeen aanwezige bacteriecultuur. De wereld is dus in rep en roer. Er wordt druk gezocht naar oplossingen. Die wordt gevonden op een bijzondere manier: het plan wordt gesmeed om kinderen op te laten voeden door robots!

Tweedeling in verhalen

Het verhaal van De Moedercode wordt opgedeeld in twee stukken. De situatie van het ontstaan van de crisis wordt verweven met ‘de toekomst’, ofwel de oplossing. Die is gevonden in het kweken van genetisch gemodificeerde embryo’s, die bestand zouden zijn tegen het kwaadaardige virus. Deze kinderen worden opgevoed door moeder-robots, die hen bijstaan in de meeste crisissituaties. Dankzij een soort draadloze verbindingen kunnen moeder en kind met elkaar communiceren. In totaal worden er 50 van deze moedercodes over de wereld verspreid. Ze hebben onderling geen contact en leven dus solitair. Langzaam maar zeker ontmoeten ze elkaar echter, met alle gevolgen vandien!

Robot als vervanger voor moeder

In dit boek spelen natuurlijk talloze verhaallijnen door elkaar, met flink wat onderliggende gedachtes. Hoe ver kun je gaan met de ontwikkeling van virussen als middel om een oorlog te beslechten? Wat kan een kleine menselijke fout betekenen? Kunnen kinderen solitair opgroeien – en kunnen robots ooit de rol van een mens (en dan heel specifiek: een moeder) vervangen? Kunstmatige intelligentie, zorgzaamheid en de fikse ontberingen die de 50 kinderen moeten ondergaan… het is best een heftig boek. Dubbel zo heftig overigens omdat er tegelmatig gestrooid wordt met medische en technische termen, die aan je uitgelegd worden. Bepaalde passages zijn dan ook wat stugger dan andere.

Ga direct naar De Moedercode op BOL.com.


Recensie over De Moedercode

De Moedercode is een bijzonder verhaal over het voortbestaan van de mensheid. Door een menselijke fout staat de wereld namelijk op instorten en lijkt het erop dat mensen een gruwelijk lot moeten ondergaan. Als laatste redmiddel worden 50 genetisch gemodificeerde kinderen gekweekt – waarvan niet zeker is of ze het virus zullen overleven. Hun robotmoeders moeten zorgen voor een goede opvoeding. Als tweede verhaallijn lees je over de ontwikkeling van het project en de stappen die daaronder genomen is. Daarom wissel je nogal eens tussen de twee tijdlijnen, maar het geeft het verhaal wel een bijzonder dynamiek.

Score: 7


Informatie

De Moedercode,
Illustrator: nvt
Uitgever: Karakter Uitgevers, 320 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789045217581. Prijs: 21.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.