
Ik was best wel benieuwd naar De Moed Jezelf Te Zijn, vooral vanwege de bijzondere opzet van de inhoud: het is namelijk geschreven als een dialoog tussen twee mensen: een man die ontevreden is over zijn leven en een filosoof, die de stroming van Adler heeft omarmt. De filosoof probeert de jongeman zover te krijgen om de moed op te brengen zichzelf te zijn. Maar dat is nog niet zo eenvoudig – de jongeman heeft namelijk best wel wat kritische opmerkingen!
Pittig debat
De jongeman is ontevreden over het leven, gefrustreerd door zijn omstandigheden en heeft het gevoel dat de wereld volkomen oneerlijk is. De oudere man houdt zich aan de Adleriaanse psychologie en is bereid om (verbaal) in zee te gaan met de jongeman. De Moed Jezelf te Zijn zoekt dan ook regelmatig de kritische opmerkingen op en gaat best vaak over in een pittige discussie – beide mannen verschillen op bepaalde punten fundamenteel van elkaar en proberen elkaar te overtuigen van hun gelijk. Zo komen heel wat aspecten van de ideeën van Adler aan bod, zoals het feit dat trauma’s niet bestaan, dat alle problemen ontstaan uit interpersoonlijke relatieproblemen en dat we ons niets moeten aantrekken van wat andere mensen denken. Daardoor zul je jezelf ook niet met hen vergelijken, wat rust en vrede geeft.
Het verleden overboord
Adlers theorie is daarmee behoorlijk controversieel. Kijken naar het verleden zou funest zijn voor je geluk, omdat veel mensen hun verleden gebruiken om hun keuzes in het heden te rechtvaardigen. Zo is het begrijpelijk en logisch dat veel van onze keuzes gemaakt worden naar aanleiding van emoties, die gevormd worden in ons verleden. Dat is best controversieel: volgens Adler vormen veel mensen een soort slachtofferrol, waardoor ze hun keuzes te veel laten beïnvloeden (en waardoor ze niet verder komen in het leven). Dat is natuurlijk kort door de bocht verteld – in het boek komt het ruimer en met voorbeelden aan bod.
Ga direct naar De moed jezelf te zijn op BOL.com.
Recensie over De moed jezelf te zijn
De Moed Jezelf de Zijn is een behoorlijk confronterend boek, het is een verzameling eye-openers en theorieen die je anders tegen de wereld en tegen het leven laten aankijken. Sommige theorieen daarvan zijn behoorlijk rechtlijnig en kort door de bocht (zoals het verhaal van de traumatische ervaringen), maar eerlijk gezegd zit er wel een waarheid in. Kan het zijn dat we onszelf saboteren door een wereld te bouwen voor onszelf waarin we niet verder willen ontwikkelen? Waarin we allerlei eisen stellen die door de maatschappij zijn opgesteld (drie keer op vakantie, twee auto’s voor de deur, vrolijke foto’s op Instagram, …) die gewoon niet nodig of niet realistisch zijn?
Het boek is in dialoogvorm geschreven, waardoor het een bijzonder boek is om te lezen. De gesprekken gaan soms ook wat kort door de bocht (beide hoofdpersonen nemen geen blad voor de mond) waardoor er een behoorlijk tempo in zit. Toch vond ik de toon van spreken lang niet altijd aangenaam om te lezen, het is soms echt een vervelende toon waarin de mannen spreken. De filosoof is hierbij de leraar en vertelt vanuit zijn kennis en ervaring, de ontevreden man… nou ja – dat zou jij zelf dus kunnen zijn.
Score: 8
Informatie
Titel: De moed jezelf te zijnAuteur: Ichiro Kishimi en Fumitake Koga
Uitgever: Brooklyn
Aantal pagina’s: 189
Type boek: Paperback
ISBN: 9789492754264
Prijs: 17.50 euro
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: