logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een bijzonder kinderprogramma: De Mensenbieb

De Mensenbieb is een magische bibliotheek waar je niet zomaar een boek leent, maar waar verhalen van echte mensen tot leven komen. Bibliothecaris Quinty Misiedjan (bekend van onder meer @Quinsding en de Dikke Data Show) helpt kinderen die een brandende vraag hebben, ergens mee worstelen, of gewoon enorm nieuwsgierig zijn naar een specifiek onderwerp. Hoe ziet het leven in de gevangenis er bijvoorbeeld uit? En wat doet een burgemeester op een dag?

In De Mensenbieb krijgen kinderen de ruimte om al hun vragen te stellen aan mensen met wie ze normaal niet zo snel in aanraking komen. Denk aan een trans persoon, een dakloze, een honderdjarige, of iemand die ziek is en niet meer beter wordt. Ook zijn er ontmoetingen met bijvoorbeeld Wildebras, Sharon Dijksma, Leafs, TikTokker Roeland en Eva Eikhout. De Mensenbieb brengt kinderen en volwassenen letterlijk in gesprek met elkaar, en dat levert interessante, ontroerende en grappige gesprekken op.

Aflevering 1: Over burgemeester zijn en onzekerheid

De elfjarige Imaney is onzeker over haar lichaam. Ze is op zoek naar een boek dat haar kan vertellen hoe om te gaan met de mening van anderen. Zou Quinty met de enthousiaste ervaringsdeskundige Keysha het juiste boek voor Imaney hebben? Matteo is elf jaar oud en erg geïnteresseerd in politiek. Hij wil weten hoe het is om te besturen en krijgt de kans om de burgemeester van Utrecht te ontmoeten: Sharon Dijksma.
Zondag 26 november, 19:20 uur, NPO Zapp

Aflevering 2: Over ADHD en vluchteling zijn

De elfjarige Kaylinn heeft ADHD en wil graag tips om hier beter mee om te gaan. Ervaringsdeskundige en bekende TikTokker Roeland blijkt voor haar het perfecte boek. Daarnaast zien we hoe de tienjarige Juul de kans krijgt om vragen te stellen aan Soedanese vluchteling Adbulaal. Hij is op jonge leeftijd gevlucht uit zijn moederland en vertelt haar over zijn vlucht én hoe zijn leven in Nederland er nu uitziet.
Zondag 3 december, 19:20 uur, NPO Zapp

Aflevering 3: Over oud zijn en gehandicapt opgroeien

Presentatrice Eva Eikhout komt Ivy (9) vertellen hoe het is zonder volgroeide armen en benen te leven. Ivy is vooral benieuwd naar de praktische uitdagingen die daarbij komen kijken. De veertienjarige Jens is dol op geschiedenis. Hij mag de 102-jarige Marie Verbraeken alles vragen over hoe het is om zo oud te zijn. En hij is benieuwd naar hoe zij de Tweede Wereldoorlog en het onderduiken heeft beleefd.
Zondag 10 december, 19:20 uur, NPO Zapp

Aflevering 4: Over gescheiden ouders hebben en klimaatactivist zijn

De ouders van de twaalfjarige Ian zijn al lang gescheiden, maar daar heeft hij het nog steeds moeilijk mee. Hij wil weten hoe hij met zijn eenzaamheid om moet gaan. Hij gaat in gesprek met presentatrice Tatum Dagelet is kind van gescheiden ouders èn zelf gescheiden. Klimaatactivist Sebastiaan probeert zich door middel van bijzondere acties in te zetten voor een leefbare aarde. De tweeling Pim & Thijs (10) vraagt hem hoe het verder zal gaan met onze planeet en wat zij zelf kunnen doen om hun steentje bij te dragen.
Zondag 17 december, 19:20 uur, NPO Zapp

Aflevering 5: Over ongeneeslijk ziek en influencer zijn

Naomy is elf jaar oud en erg into social media. Ze maakt zelf graag dansfilmpjes, maar hoe zet je eigenlijk een eigen YouTube-kanaal op? Niemand minder dan influencer Gabs Wildebras geeft haar tips en tricks over hoe je een succesvolle Youtuber wordt. Daarnaast zien we een gesprek tussen Jip en de negenjarige Eva. Jip is ongeneeslijk ziek. Eva heeft ooit het overleden lichaam van haar overgrootvader gezien, en vraagt zichzelf sindsdien dingen af over ziek zijn en de dood.
Zondag 24 december, 19:20 uur, NPO Zapp

Aflevering 6: Over miljonair worden en transgender zijn

Linde (12) is geboren als jongen, maar voelt zich een meisje en is daarom in transitie om van geslacht te veranderen. Emma is ook geboren als jongen en blijkt voor Linde de ideale gesprekspartner. De tienjarige Danilo is erg benieuwd naar hoe het is om miljonair te zijn en hoe je dat eigenlijk wordt, maar vraagt zich vooraf af of geld wel écht gelukkig maakt. Ondernemer en multimiljonair Wesley Adema geeft hem antwoord op al zijn vragen.
Zondag 31 december, 19:20 uur, NPO Zapp

Aflevering 7: Over tatoeages en in de gevangenis zitten

De negenjarige Panter vraagt zich al jaren af hoe het is om in te gevangenis te zitten. Ex-gevangene Moreno groeide op in een criminele omgeving en vertelt Panter over zijn misdaden, zijn tijd in de gevangenis en zijn ontsnapping. De twaalfjarige Willemijn heeft vooroordelen over mensen die onder de tatoeages zitten. Zal het gesprek met tattoo-artist JoWillemijn haar misschien toch op andere ideeën brengen?
Zondag 7 januari, 19:20 uur, NPO Zapp

Aflevering 8: Over de liefde en dakloos zijn

Ilana van elf is veel bezig met de liefde. Ze is continu aan het dagdromen over haar toekomstige relatie en heeft het met vriendinnen veel over ‘crushes’ en ‘cheaten’. Rapper Leafs gebruikt de liefde maar al te graag als inspiratiebron voor zijn liedjes en voorziet Ilana van advies. De opa van de dertienjarige Lynn was vroeger dakloos, maar omdat hij al een poos is overleden, heeft ze hem nooit kunnen vragen hoe dat nou was. Ze krijgt de kans om haar vragen te stellen aan Dennis, die een lange tijd dakloos is en zijn leven weer op de rit probeert te krijgen.
Zondag 14 januari, 19:20 uur, NPO Zapp

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.