logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Luisteraar – Muziek anders beleven, Yves Knockaert

De Luisteraar is een bijzonder boek. In eerste instantie dacht ik – aan de titel te zien – dat je een soort cursus klassieke muziek in handen zou krijgen. Laat ik jou uit die droom helpen: dat is niet zo. Het is geen theorieboek, laat staan een didactisch werk (ja, die zin staat ook op de achterkant van het boek). Het is eerder een vraagbaak waarbij antwoord wordt gegeven op tal van vragen die mensen hebben over klassieke muziek.

Hoe het hoort

Laten we eerlijk zijn: klassieke muziek heeft een beetje een elitair tintje. En bij de elite horen ook allemaal onbegrijpelijke regels en gebruiken. Maar welke zijn gebaseerd op de werkelijkheid en welke zijn klinkklare onzin? Dat is waar je in De Luisteraar antwoord op krijgt. Je leert van alles over muziek – als je tussen de regels doorleest is het een bijzonder leerzaam en veelzijdig boek – maar het geeft vooral antwoord op praktische vragen. Wat doet zo’n dirigent bijvoorbeeld, en is het pure emotie die de muzikanten laten horen, of zit dat verwerkt in het muziekstuk? Wanneer mag je applaudisseren? En hoe zit het met harmonie en polyfonie? Een stukje praktijk, een stukje etiquette: het vormt bij elkaar het totaalplaatje van klassieke muziek.

Vraag en antwoord

Dat alles krijg je aangereikt in een vraag-en antwoordmanier. Aan de hand van een belangrijke hoofdvraag worden verschillende onderwerpen aangekaart en beantwoordt. Dat gebeurt op een toegankelijke en heel prettige manier, aangevuld met de nodige voorbeelden die met naam en toenaam worden genoemd: de uitvoerende orkesten, opnamedatum en muziekstuk zorgen voor een geweldig referentiekader om zelf te ervaren waar Yves Knockaert over schrijft in De Luisteraar. Want praten over klassieke muziek is altijd goed – maar je moet het vooral ervaren. Dankzij de tips die je leest en de achterliggende details zul je vanzelf op kleinere dingen gaan letten. Een goed oor is een getraind oor!


Ga direct naar De Luisteraar op BOL.com.

Recensie over De Luisteraar

Met De Luisteraar in handen zul je op een andere manier naar klassieke muziek gaan luisteren. Je leest van alles over de bedoeling van componisten, de manieren die zij hebben gebruikt om hun emoties of boodschap over te brengen en de manier waarop orkesten de verschillende stukken ten gehore brengen. Het boek bevat geen droge theorie: het werkt juist vanuit de praktijk en vanuit vragen die veel mensen hebben.

Score: 8


Informatie

Titel: De Luisteraar
Auteur:
Uitgever: Pelckmans Uitgevers – Nbc
Aantal pagina’s: 227
Type boek: Paperback
ISBN: 9789463105521
Prijs: 24.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.