logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De levenden en de doden in Winsford vertellen hun bizarre verhaal


de-levenden-en-de-doden-in-winsford-hakan-nesser-boek-cover-9789044535679 In een koude voorwinteravond arriveert Maria Anderson in Winsford, een klein pittoresk dorpje aan het Exmoor natuurgebied. Een koude en gure plek, waar je eerder neerslachtig zult worden dan de innerlijke rust vinden waar je wellicht naar op zoek bent. Maria is in ieder geval wel op zoek naar die innerlijke rust, zo blijkt uit De levenden en de doden in Winsford. Ze huurt er een klein huisje op de hei, waar ze samen met haar hond Castor intrekt. Haar doel: om langer te leven dan haar geliefde hond. Verder heeft ze niet veel wensen of eisen, en komen langzaam herinneringen bovendrijven in de activiteiten die ze uitvoert: lange wandelingen, uit eten in de verschillende pubs in haar omgeving, gesprekken met vreemden.

Verstoorde familieband

Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat oud-presentatrice Maria een aantal geheimen met zich meedraagt. Die lijken vooral te maken te hebben met haar man, de schrijver en hoogleraar literatuur Martin Holinek, en een voorval dat zich ongeveer 30 jaar geleden heeft voorgedaan in Marokko. Of niet, want echt duidelijkheid komt daar niet over. Want welke rol speelt Miedzyzdroje in het verhaal? En juist die sluimerende onzekerheid en frustratie borrelt op het oppervlak in dit toch wel duistere boek. De levenden en de doden in Winsford. Duidelijk is in ieder geval dat ze niet gevonden wil worden, en naar het thuisfront toe alle schijn wil ophouden dat ze gezellig in het zonnetje zit. Haar twee zoons weten uberhaupt nergens van, met beide mannen heeft ze al jaren geen contact meer. Een flink verstoorde familieband dus!

Speurtocht

Maria is op zoek naar zichzelf, maar ook naar wie haar man, Martin, nu eigenlijk is geweest. Gelukkig kan ze daarvoor toevlucht zoeken in de dagboeken die ze bij zich heeft, waarin zijn levensverhaal staat opgetekend. Zelfs van voor haar tijd kun je fragmenten teruglezen. Daarmee is het eigenlijk een tweede verhaallijn in het boek, wat de vaart soms een tikje vertraagd. Zo suddert het verhaal langzaam voort, als een Hitchcockfilm, om zo nu en dan spannende momenten te kennen die je wat verder het verhaal in sleuren. En dat blijft boeiend: een verhaal dat niet echt spectaculair spannend is, maar je op slinkse wijze weet te binden! De levenden en de doden in Winsford, Hakan Nesser De Geus, 406 pagina’s, paperback. Prijs: 19,99 euro. ISBN: 9789044535679

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.