logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De leukste familiespellen om cadeau te geven

In deze tijd van het jaar vliegen de familie activiteiten je om de oren. Een etentje hier, een avond met cadeautjes daar en een heleboel gezelligheid. Een leuk spelletje kan op zo’n avond eigenlijk niet ontbreken. Met de hele familie fanatiek meespelen en urenlang doorgaan. Geef het cadeau aan iemand of neem zelf een gezelschapsspel mee om te spelen. Het perfecte presentje voor een leuke en gezellige avond! Het is ook leuk om deze speciale momenten vast te leggen. Iedereen heeft wel een camera met telefoon dus een foto maken is zo gebeurd! Maak je graag veel foto’s? Maak dan gebruik van een geheugenkaart. Zo kun je eindeloos veel foto’s blijven maken. Weet je tussen al die duizenden spelletjes niet wat je moet kiezen? Bekijk dan de lijst hieronder. Dan heb je ongetwijfeld een topper te pakken!

1. 30 Seconds

We beginnen met een spel dat eigenlijk in geen enkel huishouden mag ontbreken. Als je het nog niet in je bezit hebt, dan is dat toch nogmaals een teken dat je het echt moet aanschaffen. Het is niet moeilijk en je wordt bloedfanatiek. Het spel werkt als volgt. Een speler pakt een kaartje. Hier staan vijf dingen op die de speler moet omschrijven aan zijn teamgenoten. Het doel is om zoveel mogelijk dingen van het kaartje te raden, binnen 30 seconden. Het spel is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. Ideaal voor gezinnen met wat oudere kinderen. Heb je nou nog een aantal jongere kinderen in je familie zitten? Ga dan voor 30 Seconds Junior. Hetzelfde familiespel, maar dan vanaf 7 jaar! Om ervoor te zorgen dat echt iedereen leuk meedoet en niet afgeleid raakt door een telefoon, kun je een telefoon stapel maken. Iedereen legt zijn of haar telefoon in het midden van de tafel op elkaar en niemand mag eraan komen. Niemand hoeft bang te zijn voor beschadigingen hierdoor want bijna iedereen heeft hoesjes tot zijn of haar beschikking. Een perfecte spel voor fanatiekelingen die graag willen winnen!

2. Codenames

Dit is ook geen onbekend spel. Net als 30 Seconds is Codenames een perfect gezelschapsspel. Zorg dus dat iedereen zijn telefoon weglegt, oordopjes uit doet en gaat zitten. De oordopjes kunnen prima opgeborgen worden in een AirPods Pro hoesje en telefoons kunnen op een telefoonstapel. Zo wordt niemand meer afgeleid. Je kunt het spelen vanaf een jaar of 10 en is dus geschikt voor de hele familie! Het aantal spelers wordt opgedeeld in twee teams. In elk team wordt een hoofd van de geheime dienst aangewezen. Vervolgens worden er 25 kaartjes op tafel gelegd. Op elk kaartje staat een woord en per team worden er 8 of 9 kaartjes verdeeld (afhankelijk van het team dat start). Alleen het hoofd van de geheime dienst weet welke woorden dit zijn. Hij of zij moet via één codewoord per beurt zoveel mogelijk van deze woorden proberen te laten raden door zijn team. Kiest het team een woord van de tegenstander? Dan hoeft het andere team dat woord niet meer te raden. Wie als eerste alle woorden heeft gevonden wint het spel!

3. Azul

Op nummer 3 staat de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2018 in de categorie familiespel. Het spel is geschikt voor 2 tot 4 spelers en speel je het best vanaf 8 jaar oud. Het is een perfect spel om met iedereen te spelen, ook al hebben de meeste het nog nooit gespeeld. Het is snel te begrijpen dus een perfect instapspel voor mensen die niet vaak bordspellen spelen. Gelukkig is het spel wel uitdagend genoeg voor de meer ervaren spelletjes spelers. Het spel gaat als volgt. De Portugese koning Manuel I wil zijn paleis laten decoreren met Azuleojos (Moorse Keramische tegels). De spelers zijn allemaal keramisten, die de muren van het paleis in opdracht van de koning bekleden. De spelers hebben een bordje met een patroon voor zich. Hier moeten ze de tegels in specifieke vormen of complete sets verzamelen om punten te scoren. Heb je materialen verspild? Dan worden er punten in mindering gebracht!

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.