logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De Laatste Ster is een wereldreddend slotstuk van De Vijfde Golf

De Laatste Ster

De Vijfde Golf in in volle gang. Al twee spannende boeken lang hebben we mogen genieten van de brute avonturen die Cassie en haar broertje hebben meegemaakt. En natuurlijk die van hun (nieuwe) vrienden, want zo’n dramatische gebeurtenis brengt mensen absoluut dichter tot elkaar. Als je ze kunt vertrouwen in ieder geval, want daar zijn De Anderen, de buitenaardse wezens die de Aarde willen veroveren, meer dan goed in: paniek zaaien en zorgen voor de nodige onrust.

Wat vooraf ging

Het team aan overlevenden heeft inmiddels heel wat te stellen gehad met alle gebeurtenissen. Cassie is de enige die nog niet in handen is geweest van De Anderen uit het team aan overlevenden, maar zij ziet als geen ander welke kwellingen ze hebben moeten ondergaan. De andere overlevenden in hun groepje hebben stuk voor stuk te maken gehad met De Anderen. Sommigen, zoals Zombie (de bijnaam van Ben Parish, een oud-klasgenoot van Cassie), Nugget (de bijnaam van Cassie’s broertje Sammy) en Pepper (de bijnaam van de stoere Marina) waren onder invloed van De Anderen en hebben voor hen gevochten tegen gewone burgers. Zonder dat ze het wisten, overigens. Inmiddels zijn ze tot nieuwe inzichten gekomen en hebben ze zichzelf gewonnen. Pepper is geüpgrade door De Anderen en voorzien van een Naaf, een computersysteem dat haar sterker en sneller maakt dan gewone mensen. En beter bestand tegen kou, warmte en pijn. Dat komt verdraaid handig uit! Toch kunnen Pepper en Cassie vrijwel het hele verhaal niet door één deur. Het is haat en nijd tussen die meiden! Cassie kampt bovendien met nog een probleem. Naast Zombie loopt ook Evan Walker met hen mee. Hij is één van de Sluipschutters van De Anderen, waar een foutje in de software is geslopen. Daardoor is hij verliefd geworden op Cassie. De Anderen willen Evan Walker maar wat graag in handen krijgen, om te achterhalen wat er aan de hand is. Cassie is verliefd op beide…

Iedereen tegen de Anderen

Ondertussen strijd dit team volop tegen De Anderen, wat niet altijd eenvoudig is. Doordat de aliens gewone mensen is het namelijk knap lastig te bepalen wie er bij de Goeden horen en wie niet. Daardoor slinkt het aantal mensen zienderogen, wat het verhaal nog een stukje spannender maakt. Bovendien lijkt het erop alsof er een groot aantal sluimerende Anderen op de aarde rondloopt: mensen bij wie het knopje plots omgaat en zich dan vol overgave op de mensheid stort. Voor Cassie en haar vrienden zit er maar één ding op: zich een weg banen naar het moederschip om dat te vernietigen. Voor ze daar zijn komen ze nog een aantal pittige uitdagingen tegen. In het schip wacht bovendien Vosch op hen, de aanstichter van dit alles!

Het einde van De Vijfde Golf

De Laatste Ster is een bijzonder spannend slotstuk van deze enge trilogie, die bestaat uit De Vijfde Golf, De Oneindige Zee en nu dus De Laatste Ster. Vooral het onzekere speelt in dit deel parten, het wantrouwen tegen alles en iedereen. Ondanks die onzekerheden is het een hecht clubje geworden, dat heel menselijke trekjes heeft gehouden. Ook staat dit deel bol van de zelf-opoffering, dat soms beter uitpakt dan andere momenten. En ook is er een speciale rol weggelegd van de beer van Sammy, die tijdens dit hele verhaal een bijzonder plekje heeft verworven. Met recht een goed slotstuk! Ken je de boeken nog niet? Zeker gaan lezen. Wellicht ben je al lekkergemaakt door de verfilming van het eerste deel: The Fifth Wave?

Blogtour

Deze recensie maakt onderdeel uit van een blogtour, waarbij er iedere dag door een andere blogger een review wordt geplaatst. Leuk detail aan deze blogtour is de doorgeefvraag: iedere recensent bedenkt een vraag voor de volgende. Mijn vraag komt van Anneke van Ieperen, van de Boekenfabriek. Haar vraag was: Kun je de titel verklaren? Welnu: dat is best een lastige vraag om te beantwoorden zonder al te veel spoilers te verwerken. Volgens mij zijn er ook twee verklaringen te geven voor de titel: ten eerste is er het buitenaardse moederschip dat hoog in de lucht hangt als een oplichtend groen baken. Ten tweede is er de verwijzing naar Cassie, wiens naam is afgeleid van het sterrenbeeld Cassiopeia. Die verwijzing komt bijzonder veel terug in dit boek! Daarmee mag ik het stokje doorgeven aan de volgende blogger: Felice Beekhuis van Boekenbijlage: Ondanks alle ellende gieren de puberende hormonen door onze hoofdrolspelers. Angst gaat zij aan zij met verliefdheid. Toch ontstaan er geen echte setjes. Wat zou jij het leukste stelletje vinden?

Informatie

De Laatste Ster, Rick Yancey
AW Bruna, 303 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,99 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789400507470


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.