Het is bizar hoe snel rages soms ontstaan. Een half jaar geleden had bijna niemand nog van fidget spinners gehoord, nu zie je rijen bij de kassa van de speelgoedwinkel staan, waar verkoopmedewerkers geduldig de verschillende modellen en kleuren demonstreren aan de ongeduldige kinderklanten.
Gemak online
Gelukkig kan het ook een stuk makkelijker – het is namelijk best wel bizar dat er zo’n hype in de winkels ontstaat terwijl bijvoorbeeld kleding gewoon online wordt besteld. Dat kan ook met fidget spinners, mensen! Kijk maar eens op www.fidgetspinner.nl. Daar vind je fidget spinners in alle kleuren van de regenboog, maar ook spinners die je in de speelgoedwinkel niet zult tegenkomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een variant met led-lampjes, die je in verschillende standen kunt inschakelen? Daarmee krijg je echt de gaafste effecten: van kleurenwaaiers tot een stoer disco-effect, dat verandert naarmate je spinner harder of zachter draait. Of metalen spinners in stoere vormen, zelfs in een spinner met twee uitsteeksels. Erg stoer, en snel in huis. Beter dat dan een uur in de rij gaan staan, toch?
De oorsprong
Wat kun je eigenlijk met zo’n fidget spinner? Welnu: oorspronkelijk is het apparaatje bedacht door een Amerikaanse vrouw die haar zoontje wat rust in zijn hoofd wilde geven. Het mannetje had ADHD en werd rustig als het wat met zijn handen kon doen. En daarvoor is een fidget spinner natuurlijk perfect. Helpt het bij iedereen? Nee. Het is echt kind-afhankelijk. Er zullen ongetwijfeld een aantal kinderen zijn die baat hebben bij een motorieke afleiding tijdens het leren of stilzitten, maar voor normale kinderen heeft het helaas geen bewezen positief effect.
Trucs
Dat is natuurlijk geen reden om ze te laten liggen. Ze zijn, net als jojo’s bijvoorbeeld, geweldig leuk om mee te spelen en trucs mee te doen. Want je kunt ze laten balanceren op je vinger, op tafel, van de ene naar de andere hand overbrengen, op je neus laten draaien en nog veel meer. Op het internet zijn talloze filmpjes te vinden van trucs die je met een fidget spinner kunt doen, en het is echt leuk om dat uit te proberen. Geen zin om dit achter je computer of tablet te doen, of heb je liever geen vallende spinner op je apparatuur? Dan is het slim om te investeren in een boek. Zoals De kunst van fidget spinning (8,99 euro), met daarin maar liefst 30 verschillende trucs die je kunt uitproberen. Van beginner tot gevorderde, met tekst en uitleg – en een linkje naar een demonstratievideo op Youtube. Zorg wel dat je het op een veilige omgeving uitprobeert!