logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De kracht van boerenkool – het onbekende superfood


recensie boerenkool-5210Wat van ver komt is altijd goed. Het gras is altijd groener bij de buren. En dus zal het eten er ook wel beter zijn. Superfoods bijvoorbeeld. Bekende voorbeelden van superfoods die de laatste jaren in de spotlight staan zijn tarwegras (shotjes), chiazaad, guinoa, goji bessen, acai bessen, chlorella, spirulina, maca en bijvoorbeeld rauwe Cacao. Wat we daarbij vergeten, is dat ze in andere landen juist reikhalzend uitkijken naar ónze superfoods, zoals haver(mout) bijvoorbeeld, en wat dacht je van boerenkool?

Voor ons een oude bekende, maar het wordt wel degelijk tot de superfoods gerekend: boerenkool. Een stukje statistiek: 100 gram boerenkool bevat 36 calorieën, 5 gram vezels, 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium en vitamine B6, 40% magnesium, 180% vitamine A, 200% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C en 1020% van de DAH vitamine K. Ook bevat het mineralen als ijzer en kalium. Maar het is ook nog eens lekker, en je kunt er letterlijk alle kanten mee op.

recensie-5202Om het je wat makkelijker te maken kun je bij Albert Heijn nu kant-en-klare zakken gesneden boerenkool kopen. Dat is natuurlijk niets nieuws, maar ze hebben tot en met maart drie speciale varianten in de schappen liggen: een kant-en-klaar pakket voor boerenkoolsoep (alleen even aanbakken, doorkoken en pureren maar), een zak roerbakmix, dat je kunt omtoveren tot bijvoorbeeld een boerenkoolcurry (recept volgt hieronder) en een zak gesneden cavolo nero, een speciale soort boerenkool, waar je bijvoorbeeld een ceasarsalad-style salade mee kunt maken. Cavolo Nero komt oorspronkelijk uit Italië, en is in Nederland ook bekend als palmkool. Het is stevig en knapperig, en smaakt iets zachter dan onze boerenkool.

Drie heerlijke en gezonde producten om eens lekker mee te variëren in de winterdag. Want dat is wel hét moment om boerenkool op tafel te zetten. Bij voorkeur als het gevroren heeft, want door de vorst wordt de zetmeel van boerenkool omgezet in suikers. Een beschermingsmechanisme van de plant, waar wij van profiteren. Maar eerst… de beloofde recepten!

Indiase boerenkoolcurry

Ingrediënten (3-4 personen)

  • 1 zak Boerenkool roerbakmix 400 gram
  • 150 g kikkererwten
  • 160 g linzen
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 el madraskruiden
  • verse koriander naar smaak

De bereidingswijze:

  1. Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Bak de Boerenkool roerbakmix enkele minuten mee.
  2. Voeg de tomatenblokjes en madraskruden toe. Roer goed door en stoof 20 minuten op laag vuur.
  3. Laat de kikkererwten en linzen uitlekken. Voeg ze toe aan de boerenkoolstoof en warm 3 minuten mee. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  4. Sprenkel er naar smaak verse koriander overheen. Serveer met rijst of naanbrood. Wat cashewnoten zorgen voor een krokante bite.

recensie-5213Cavolo Nero Ceasar style salade

Ingrediënten (3-4 personen)

  • 4-6 ansjovisfilets
  • 2 el citroensap
  • 1 tl worcestershiresaus
  • 2 dl mayonaise
  • 50 g geraspte parmezaanse kaas + extra voor garnering
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zak gesneden cavolo nero 400 gram
  • 2 eieren, gekookt en in partjes gesneden
  • 1 ciabatta
  • olijfolie
  • peper en zout

De bereidingswijze:

  1. Doe de mayonaise, ansjovis, knoflook, citroensap, worcestershiresaus en parmezaanse kaas in de keukenmachine en mix het tot een gladde dressing. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  2. Blancheer de cavolo nero 1-2 minuten in kokend water, laat hem goed uitlekken.
  3. Snijd de ciabatta in stukjes. Meng die met olijfolie, peper en zout. ak ze krokant op 160 graden.
  4. Meng de cavolo nero met de dressing en garneer met eierpartjes, croutons en parmezaanse kaas.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.