logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De winter komt er aan: tijd voor een nieuwe hobby!


de kleine noten lezen voor dummies De zomer is voorbij. Weg met die mooie dagen (hoewel die dit jaar bijzonder schaars waren) en op naar guur weer, regen, hagel en sneeuw. Tijd om binnen te blijven! Maar ja – de hele dag voor de televisie hangen of boven je tablet gapen schiet natuurlijk ook niet op. Tijd om een nieuwe hobby te beginnen, dus! Wie doet er met me mee? Muziek spelen staat al jaren op mijn lijstje. Ik speel een beetje gitaar en keyboard, maar dan helemaal autodidact, en zonder notenschrift. Zonde, want met meer kennis gaat er natuurlijk een wereld open. De Kleine Noten Leren Lezen is een begin in de goede richting. Dat maakt me in ieder geval wegwijs in het notenschrift en de verschillende toonladders die er zijn.

Leren lezen

Naast de fysieke kennis en ervaring van het bespelen van een instrument is het natuurlijk ook heel erg belangrijk dat je iets hebt om te kunnen spelen. Er zijn maar weinig mensen begaafd genoeg om direct mee te kunnen spelen met een muziekstuk als ze dat horen. Al die arme sloebers (mezelf incluis) zullen het moeten doen met alles wat ze voor hangen krijgen. Lessen nemen is niet altijd even praktisch, zeker als je het combineert met een druk gezinsleven, maar je hoeft jezelf ook niet helemaal weg te cijferen. De goede boeken, wat discipline en tijd om te oefenen is alles wat je nodig hebt. En als je eenmaal de basis te pakken hebt is het wel een kwestie van gebruiken.

Bladmuziek in de oren

De Kleine Noten Lezen voor Dummies maakt je wegwijs in bladmuziek. Je leest wat verschillende noten en rusten betekenen, hoe maatsoorten worden aangegeven en hoe je die moet tellen. Bovendien maak je kennis met notenbalken, sleutels en nootnamen. Noten lezen kent straks voor jou geen geheimen meer! Het is een samenvatting van Muziektheorie voor dummies, waarbij je hier enkel en alleen het notenschrift voor je kiezen krijgt. Naast de notenbalken en de noten die erop komen te staan gaat het boekje in op het noteren van maat en ritme, de lengte van de noten en andere tekens die je soms tegenkomt op bladmuziek, zodat je de liederen ook kunt spelen zoals ze bedoeld zijn! Het boekje is kort maar krachtig, en alles wordt je in duidelijke taal uitgelegd. Dat is ook wel nodig, want het is eigenlijk best technische kost. Voor je het weet fluit je echter alle liedjes mee die je op bladmuziek kunt lezen. De tweede vraag is echter: welk instrument wil je er mee gaan bespelen? De kleine noten lezen voor dummies, Michael Pilhofer en Holly Day Voor Dummies, 128 pagina’s, paperback. Prijs: 8,95 euro. ISBN: 9789045351988

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.