logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De kapitein en de Glory, Dave Eggers

Op het moment dat Dave Eggers nieuwste novelle De Kapitein en de Glory begint, zijn de burgers van het grote cruiseschip Glory bezig met het verkiezen van een nieuwe kapitein. Hun oude, geliefde kapitein is namelijk overleden. Het was een geweldige man, die het met iedereen goed kon vinden en waar iedereen welkom was. In plaats van het kiezen van een ervaren bemanningslid, gaat het merendeel van de passagiers voor ‘de man met de gele veer in zijn haar’. Een echte oplichter, die zijn geld verdient met het verkopen van goedkope souvenirs op de mini-golfbaan. Een kiezer legt uit: “We hebben iemand nodig … om dingen op te schudden.”

Opschudden

Al snel laat de kapitein blijken dat hij een hekel heeft aan regeltjes. Hij gooit alle regelboeken, handboeken en alle boeken overboord. Hij heeft de kapitein het regelboek, plus alle andere boeken, weggegooid. Alle bekwame personeelsleden krijgen andere functies, de vriendjes van de nieuwe kapitein – stuk voor stuk criminelen – worden op hoge posities geplaatst. Op het bord in de eetzaal schrijft de nieuwe kapitein dagelijks nieuwe regels op, met bovendien updates over de grootheid van zijn penis. Hij initieert ook een campagne van vervolging gericht op bepaalde mensen – vluchtelingen, eens grootmoedig verwelkomd aan boord, worden vanaf nu geterroriseerd, gearresteerd en summier verdronken.

Satire

Het is duidelijk dat Eggers met De Kapitein en de Glory een directe lijn trekt naar het presidentschap van Trump. Het verhaal is soms grappig, maar vaak ook verontrustend en soms ronduit grof. Het geeft harde kritieken aan het huis van Trump (al dan niet verdiend, uiteraard) maar trekt het toch over een heel andere boeg. Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk wel wat makkelijk om grappen te maken die al zo vaak gemaakt zijn: Trump als ontkenner, Trump als dikke man, Trump als man-baby, Trump wil met zijn dochter slapen, Trump verandert in een ademloze tienermeisje wanneer hij de mannelijke Poetin ontmoet…

Ga direct naar De kapitein en de Glory op BOL.com.


Recensie over De kapitein en de Glory

Dave Eggers staat in de regel bekend als een schrijver die slimme plotten tot een geweldig verhaal weet te smeden. Dat is in De Kapitein en de Glory wat minder het geval – het lijkt een scherpe satire, maar mondt soms uit in een ronduit gruwelijk tafereel waar The Clockwork Orange nog een puntje aan kan zuigen. Er zitten echter ook genoeg leuke grappen in, die het de moeite waard maken om door te lezen. Een leuk boek waarin Trump, Poetin en Kim Jong-Un op de hak worden genomen, maar soms vliegt het een tikje uit de bocht.

Score: 7


Informatie

De kapitein en de Glory,
Illustrator: nvt
Uitgever: Lebowski, 112 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789048854790. Prijs: 9.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.