logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: De Kameleon, MegaBleu


De Kameleon is een echt partyspel, waarbij je vooral moet bluffen om jezelf staande te houden. Bij iedereen heerst daarom een gevoel van wantrouwen: wie kun je vertrouwen… en wie niet? Een van de spelers is namelijk een spion, iemand die kan samensmelten in de groep om hetzelfde woord te omschrijven. Lukt het jou om undercover te blijven of de Kameleon de spotten?

Mix van elementen

De Kameleon slaag er in om heel toffe spel-elementen van andere populaire titels (denk aan Codenames) te gebruiken en te combineren in een nieuw spel, zonder dat je ellenlange handleidingen of instructies moet doorlezen. Sterker nog: in de spelwijze zoals ik die hieronder omschrijf, heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt. Maak dus snel die opvallende doos open (een nachtmerrie voor mijn slechtziende ogen!) en ga aan de slag!

Zo speel je De Kameleon

Iedere ronde van De Kameleon begint met een set codekaarten, een onderwerpkaart en twee dobbelstenen dobbelstenen. Gebruik evenveel codekaarten als spelers – en zorg dat er één kameleon-kaart tussen zit! Je begint met het schudden van de codekaarten. Geef iedere speler zo’n kaart. Een van hen heeft dus de Kameleon-kaart, de anderen hebben een kaart waarmee ze de code kunnen ontcijferen. Gooi vervolgens met de twee dobbelstenen. Met de gele en blauwe dobbelsteen kun je op de codekaart opzoeken welk woord er omschreven moet worden. Dit woord is het ’trefwoord’ voor die ronde.

Trefwoord

Hier begint het blufspel dus al echt: een van de spelers rond de tafel doet alsof hij zijn codekaart controleert op coördinaten en kijkt naar de onderwerpkaart voor het woord. Die speler is De Kameleon – en heeft geen opzoektabel. Na een korte denkpauze mag elke speler één woord zeggen, dat past bij het trefwoord van die ronde. Probeer daarbij zo vaag mogelijk te zijn, maar wel dat anderen de link kunnen leggen. Natuurlijk heeft de Kameleon geen idee wat het sleutelwoord is, en moet hij nadenken en iets zeggen dat ongeveer goed klinkt.

Stemmen maar

Nadat elke speler zijn woord heeft gezegd, stemmen de spelers op wie zij denken dat het die ronde De Kameleon was. Je kunt hier twee kanten op: óf de gekozen speler is niet de Kameleon, in welk geval de echte Kameleon zich bekendmaakt en wint 1 punt. Wordt de Kameleon geraden, dan krijgt hij natuurlijk geen punten. De Kameleon krijgt altijd de kans om het trefwoord te raden. Maakt de Kameleon de juiste keuze, dan wint hij alsnog het spel (spelers hebben te veel informatie over het woord weggegeven) en krijgt hij 1 punt. Als de kameleon het trefwoord niet weet te raden, dan verdienen de andere spelers 2 punten.


Ga direct naar De Kameleon op BOL.com.

Recensie over De Kameleon

De Kameleon is een snel en leuk spel, waarbij de grootte van de groep zeker bijdraagt aan het spelplezier. Ofwel: je hebt meer spanning met 6-8 spelers dan wanneer je het spel met zijn drietjes speelt. De rondes zijn kort en krachtig, iedere ronde duurt maar een paar minuten (afhankelijk van de bedenktijd en het gekibbel om de Kameleon te ontmaskeren). Het spel is leuk dankzij zijn eenvoud. Een echt tof partyspel! Persoonlijk hebben wij de puntentelling snel overboord gegooid: dat houdt het ook wel zo gezellig aan tafel 😉

Score: 8


Informatie

Titel: De Kameleon
Uitgever: MegaBleu
Genre: partyspel
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 3 tot 8 spelers.
Leeftijd: vanaf 14 jaar.
Adviesprijs: 29.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.