logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: de Heksenjongen, Kelly Barnhill

de Heksenjongen, Kelly Barnhill

Ergens in een land hier ver vandaan, lang geleden, was een klein verlaten dorpje waar mensen in vrede met elkaar leefden. Ze hadden het goed, deden hun ding en bemoeiden zich niet met de buitenwereld. Aan de ene kant van hun dorpje hadden ze een groot koninkrijk liggen met een zachtaardige en stokoude koningin. Aan de andere kant lag het Duistere Woud, waar monsters leefden en de bomen bewogen om je voor de gek te houden. Dan kun je maar beter in je dorp wonen, nietwaar? Oh ja, en dan is er nog De Heks van het dorp, die de mensen helpt indien nodig, maar die voor de rest van de tijd met de nek wordt aangekeken, en diens zoon Finn, ook wel de Heksenjongen. Zijn vader, de houthakker, is de enige die het duistere bos in durft te lopen om bomen te hakken.

De laatste magie

De Heks bezit zelf overigens geen magie. Die zit opgesloten in een aardewerken pot, waar de heks de magie uit kan putten. De pot is al eeuwen in het bezit van haar familie, maar daar komt misschien een eind aan. Finn is namelijk een bijzondere jongen. Hij is wat onhandig en stottert enorm. Helemaal sinds ze magie heeft gebruikt om zijn leven te redden, door zijn stervende tweelingbroer met hem te verbinden toen het echt nodig was. Hoe kan hij de magie beheersen? Toch zal het moeten. Op het moment dat zijn moeder naar de koningin wordt ontboden, komt er iemand in het dorp die op zoek is naar de magie. Een gevaarlijk persoon, die vingervlug is en de magie voor zijn eigen voordeel wil gebruiken.

Tweestrijd

De roodharige bandiet heeft een pact gesloten met koning Ott, de koning die de leiding had over het koninkrijk aan de andere kant van het woud. Hij heeft zelf een amulet die hem lichte magische krachten geeft, maar die hem ook influistert dat er meer magie ligt aan de andere kant van het woud… en dus gaat hij op pad met zijn roversbende! Eenmaal bij het huis van Finn weet hij niet wat hij moet doen. Dan doet hij het ondenkbare, iets dat zijn moeder hem heeft verboden. Hij laat de magie los en neemt het in zich op. Vanaf dat moment huist de magie in de jonge Finn, die er moet mee zien om te gaan. Hij weet te vluchten en te overleven. Eenmaal in het gevaarlijke bos leert hij Anna kennen, de dochter van de bandiet. Samen gaan de heksenjongen en de roversdochter op avontuur om terug te krijgen waar ze zo naar verlangen. Maar kan dat wel zonder in verleiding te komen van de machtige magie?

Ga direct naar De Heksenjongen op BOL.com.


Recensie over De Heksenjongen

CooleSuggesties topper

De Heksenjongen is een fantastisch verhaal over magie en de invloed van macht op iemands gestel. Het is een wonderlijk avontuur van een jongen en een meisje die niet helemaal weten wat ze overkomt. Ze komen beide in een wereld terecht die ze niet voor mogelijk hadden gehouden, een wereld waarvoor vaak gewaarschuwd is. Toch zijn er beschermelingen aanwezig en worden ze geleid door hun geweten en hun gevoel. Heksenjongen is heerlijk geschreven en nodigt uit tot doorlezen. Het taalgebruik is rijk, maar nergens heel ingewikkeld. Een echte aanrader!

Score: 9


Informatie

De Heksenjongen,
Illustrator: nvt
Uitgever: Leopold, 384 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789025877019. Prijs: 18.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.