logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De grootste mysteries aller tijden, Bill Price

Geschiedenis is een lastig iets. Je hoort immers maar één kant van het verhaal, welk feit over de geschiedenis je het ook hebt. Er is altijd iemand die het verhaal vertelt. En die laat feitjes weg of legt nadruk op andere feitjes. Hoe objectief je bron uit de geschiedenis ook mag lijken, het is altijd voorzien van een persoonlijk sausje. Daar kun je je druk om maken, maar er is iets wat nog vervelender is: gaten in de informatie! Bill Price schreeft in dit boek de grootste mysteries aller tijden op: feiten en gebeurtenissen uit de geschiedenis waar mensen maar niet uitkomen. Hoe zit het nou?

Types mysteries

Aan de auteur van dit boek om die uitgebreide verzameling mysteries te ordenen en te sorteren. Ga er maar aan staan! Dat is bijna niet te doen. Er is daarom gekozen voor een wat bijzondere manier: de mysteries zijn geordend op het type mysterie. Zo zijn er onverklaarbare gebeurdenissen, onbekende doelen (ofwel: wat is het en waar dient het voor?), feit of fictie, echt of onecht, vermiste personen, onbekende mensen en onopgeloste misdaden. Zoals je ziet is er hier een subtiele overlap, maar het zijn toch echt stuk voor stuk unieke onderwerpen.

Welke mysteries worden er zoal behandeld?

Dat gaat dus ook behoorlijk wat kanten op. Je kunt denken aan het plotse einde van de Mayacultuur, waar weinig over bekend is. Of het bestaan van de Yeti, de Lijkwade van Turijn en de Heilige Graal, het Roswellincident, waar Amilia Earhardt is gebleven,wie het Voynichmanuscript heeft geschreven, wie de plek weet van het gestolen Nazigoud en wie Jack the Ripper nu eigenlijk was. Al deze artikelen staan overigens kris-kras door elkaar: bij iedere intro lees je binnen welke groep het item valt. En oplossingen? Die zul je niet vinden – wel een korte samenvatting van de geldende meningen en gedachtes over de mysteries. Wat is waar? We zullen het van veel van deze items waarschijnlijk nooit weten!

Ga direct naar De grootste mysteries aller tijden op BOL.com.


Recensie over De grootste mysteries aller tijden

Het is soms heerlijk om je tanden te zetten in een goed mysterie. Lekker dromen of fantaseren, griezelen en gruwelen. Wetenschappers buigen zich er ook graag over – het zijn prettige uitdagingen om je hersens over te kraken en bieden genoeg mogelijkheden om creatief te denken. Toch zijn al deze mysteries nog nooit opgelost – en het is ook de vraag of ze ooit opgelost zullen worden. Het is een fijne verzameling raadsels, met een korte en bondige uiteenzetting van feiten, theorieën en fantasieën.

Score: 8


Informatie

De grootste mysteries aller tijden,
Illustrator: nvt
Uitgever: Librero, 256 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789089983831. Prijs: 16.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.