logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De Grijze Jager boeken: alles over de Grijze Jager serie

De Grijze Jager boeken is een geweldige reeks en ik verheug me dan ook op volgende delen. Het personage Maddie is een redelijk nieuw personage, dus ik ben er vrij zeker van dat er nog enkele delen zullen volgen met haar in de hoofdrol. Om mijn enthousiasme met je te delen heb ik over elk boek uit De Grijze Jager serie die ik tot nu toe heb gelezen een korte samenvatting geschreven. Naarmate je verder komt in de boekenserie, wordt de hoofdpersoon Will steeds ouder en krijgt hij ook een leerling. Dit is een leuke toevoeging vind ik, het lijkt wel alsof dit het begin is van een nieuwe serie in dezelfde wereld. Ik hoop dat De Grijze Jager boeken die nog uit gaan komen, net zo leuk worden als de voorgaande. Laten we beginnen met het eerste boek!


De Grijze Jager 1 – De ruïnes van Gorlan

Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de krijgsschool van kasteel Redmont, Terwijl de jongen die hem altijd heeft gepest met zijn lengte, Arnaut, meteen word aangenomen vanwege zijn bouw. Voor de rest heeft niemand plaats voor de arme kleine Will. De paardenmeester vind hem te klein, de wapenmeester ook, en de krijgsschool dus ook. Hij zou dus op het land als boer moeten gaan werken.

Maar toch niet, want Halt – de grijze jager van Redmont – heeft ook een leerling nodig en legt een briefje op het bureau van baron Arald – de baron van Redmont – en Will kan de verleiding niet weerstaan om midden in de nacht te gaan kijken wat er op het briefje staat. Hij klimt als een spin langs de kasteelmuur op en komt er, als hij de kamer van de baron binnengaat, achter dat Halt alleen maar had gehoopt dat hij dat zou doen.Op het briefje staat namelijk dat Halt Will aanneemt als leerling!! Het was niet wat Will had gehoopt maar altijd beter dan op het land werken, toch? Nu Will de leerling van Halt is, moet hij aan het begin vooral afwassen en poetsen, maar naarmate hij langer leerling is, leert Halt hem ook het boogschieten, spoorzoeken en nog veel meer vaardigheden die Will nodig gaat hebben. Ook geeft Halt een paard aan Will, maar niet zomaar een paard, een heus Jagers-paard. Dat is het begin van een glorierijke carrière voor Will.

Ga direct naar De Grijze Jager 1 – De ruïnes van Gorlan op BOL.com.


De Grijze Jager 2 – De brandende brug

Terwijl de mensen in het koninkrijk van Araluen zich voorbereiden op de oorlog tegen Morgarath, vergezellen Will en Arnaut (het is inmiddels weer goed tussen die twee) de Grijze Jager Gilan op een missie naar Celtica. De dorpen in Celtica blijken uitgestorven te zijn. Alleen een totaal uitgehongerd dienstmeisje van een belangrijk iemand uit Araluen kan hun vertellen waarom: Morgarath heeft zijn leger van Wargals gestuurd om de Celten (de bewoners van Celtica) te onderwerpen. Gilan gaat dit meteen melden aan koning Duncan. Hij geeft Will de leiding en zegt tegen hem dat hij denkt dat het meisje, Evanlyn, niet is wie ze zegt dat ze is. Ze ontdekken samen wat Morgarath van plan is, en gaan dat proberen te dwarsbomen. Maar ze worden ontdekt! zou het nog goedkomen?

Ga direct naar De Grijze Jager 2 – De brandende brug op BOL.com.


De Grijze Jager 3 – Het ijzige land

Will en Evanlyn zijn na een hevige strijd met hun vijand Morgarath gevangengenomen door Erak, de aanvoerder van de Skandiërs die met Morgarath meevochten. Hij heeft hen ontvoerd en naar het ijzige Skandia gebracht. Halt, de mysterieuze Grijze Jager, gaat hen achterna en zet alles op alles om zijn leerling te redden, hij scheldt daarvoor zelfs in het openbaar de koning uit, wat gelijk staat aan hoogverraad. Op deze zware en gevaarlijke missie wordt hij vergezeld door Arnaut, inmiddels Wills beste vriend. Samen slaan ze onderweg tal van aanvallen af. Arnaut strijd als de ridder van het eikenblad tegen iedereen die probeert tol te krijgen om over een brug te komen. Hij wint dan ook alles en al snel kent iedereen zijn naam. Maar lukt het ze ook om Will en Evanlyn te behoeden voor een leven als slaaf?

Ga direct naar De Grijze Jager 3 – Het ijzige land op BOL.com.


De Grijze Jager 4 – De dragers van het Eikenblad

Als de lente aanbreekt en Will en Evanlyn eindelijk kunnen ontsnappen uit Skandia (met hulp van Erak) naar een huisje in het bos, wordt Evanlyn ontvoerd door mysterieuze ruiters. Will schiet haar te hulp, maar verzwakt als hij is door het verslavende spul warmkruid, kan hij niet op tegen zes woeste Temujai-krijgers. Gelukkig is Halt in de buurt om te helpen. Samen komen ze erachter dat de ruiters die Evanlyn gevangen hebben genomen, de voorhoede vormen van een grote aanvalsmacht van Temujai, die het op de Skandiërs hebben gemunt. En ook al vertrouwen de Skandiërs Will en de zijnen niet, ze kunnen niet anders dan hulp van onze vrienden uit Araluen accepteren. 

Ga direct naar De Grijze Jager 4 – De dragers van het Eikenblad op BOL.com.


De Grijze Jager 5 – De magier van Macindaw

De inwoners van Skandia en Araluen leven inmiddels alweer vijf jaar in vrede met elkaar. Will is tot Grijze Jager bevorderd en heeft de verantwoordelijkheid over een eigen gebied, een eigen leen. Daar gebeurd nog niet zo heel erg veel. er is pas 2 keer iets gebeurd sinds Will die verantwoordelijkheid heeft. Een daarvan was een skandisch wolvenschip die kwam roven. Dat heeft Will opgelost met praten. De ander was een persoon, John Buttel. Een moordenaar. Hij kwam naar Wills huis toe (waar Alyss inmiddels ook was) en kwam zijn hond terughalen. Will had dat arme dier gered uit de berm van de weg. Toen heeft Will John aan de skandiërs gegeven als slaaf. Maar niet alleen zijn eigen stukje land kent problemen, ook in het hoge Noorden rommelt het. Daar schijnt een afgelegen leen te worden ‘geterroriseerd’ door duistere magische krachten. Samen met zijn vriendin Alyss gaat hij op onderzoek uit, om tot de ontdekking te komen dat er wel heel erg onverklaarbare dingen gebeuren.

Ga direct naar De Grijze Jager 5 – De magier van Macindaw op BOL.com.


De Grijze Jager 6 – Het beleg van Macindaw

Eigenlijk zijn boek 5 en 6 samen 1 boek, maar dan zou dat te veel worden, dus is dit een nieuw boek. Wills eerste opdracht als volwaardige Grijze Jager vindt plaats in het hoge Noorden, dat ‘geterroriseerd’ wordt door duistere magische krachten – tenminste, dat is de mening van de plaatselijke bevolking. Will, die niet in magie gelooft, gaat samen met zijn vriendin Alyss op onderzoek uit. Zij ontdekken dat de strijdlustige Celten een invasie voorbereidt. Samen met Arnaut en Alyss kan hij ervoor zorgen dat ze misschien geen invasie zouden krijgen. Maar lukt het Will en zijn vrienden om genoeg mannen te verzamelen? 

Ga direct naar De Grijze Jager 6 – Het beleg van Macindaw op BOL.com.


De Grijze Jager 7 – Losgeld voor Erak

De Skandiërs hebben een niet-aanvalsverdrag met Araluen gesloten. Daarom zijn Oberjarl Erak en zijn mannen gedwongen hun geluk verderop te zoeken. Daarom gaan ze plunderen in Arrida.Die vragen losgeld voor Erak, de Oberjarl van Skandia. Zijn mannen worden naar Skandia teruggestuurd om losgeld voor hun aanvoerder op te halen. Maar Erak vermoedt dat de hinderlaag een valstrik is geweest van een rivaal die uit is op zijn functie. Hij zegt tegen zijn mannen om het losgeld niet in Skandia te halen, maar hulp te vragen in Araluen. Will en zijn vrienden schieten hun oude vriend te hulp, maar komen er al snel achter dat de hete woestijnen en zandstormen van Arrida een nog gevaarlijkere vijand vormen dan de gevaarlijke krijgers die Erak gevangen houden.

Ga direct naar De Grijze Jager 7 – Losgeld voor Erak op BOL.com.


De Grijze Jager 8 – De koning van Clonmel

Als Will op de jaarlijkse bijeenkomst van de Grijze Jagers aankomt, blijkt zijn grote vriend en mentor Halt afwezig te zijn. Hij is op onderzoek in het westen van het rijk en als hij uiteindelijk terugkomt, heeft hij slecht nieuws. Er heerst onrust in Hibernia en die onrust dreigt over te slaan op Araluen. Een groep mensen die een eigen godsdienst hebben bedacht, waarvan de leden zichzelf de Buitenstaanders noemen, probeert er aan de macht te komen. Vijf van de zes koninkrijken van Hibernia zijn al ondermijnd. Het zesde koninkrijk, Clonmel, loopt nu gevaar. Halt, Will en Arnaut gaan op pad om de orde te herstellen. Maar kunnen ze het thuis-koninkrijk van Halt redden? Halts verleden zal daar in ieder geval bij helpen.

Ga direct naar De Grijze Jager 8 – De koning van Clonmel op BOL.com.


De Grijze Jager 9 – Halt in gevaar

Wanneer Halt, Will en Arnaut de leider van de buitenstaanders, Tennyson, op het spoor zijn weet Will een van de uiterst gevaarlijke en gewetenloze huurmoordenaars uit te schakelen. Maar dan zijn er nog steeds twee over! Zelfs zonder de derde weten ze Halt te raken met giftige pijlen. Will en Arnaut gaan niet verder zonder Halt en pauzeren dus hun reis. Als ze op het idee komen om een oude vriend in te schakelen gaat Will meteen op pad. Het wordt een race tegen de klok of Halt het haalt. Als Will terugkomt is Halt stervende. Weten ze Halt in leven te houden?

Ga direct naar De Grijze Jager 9 – Halt in gevaar op BOL.com.


De Grijze Jager 10 – De keizer van Nihon-Ja

Als Arnaut al een tijdje wordt vermist nadat hij een paar maanden geleden is vertrokken naar Nihon-Ja voor een missie gaan Will, Alice en Cassandra oftewel Evanlyn hem maar zoeken. Als ze daar aankomen komen ze erachter dat Arnaut uit vrije wil is gebleven. Er is namelijk een opstand. En niet zomaar een opstand, een opstand van de Senshi, krijgers die bekend staan om hun ongeëvenaarde vechtkunst. De nieuwkomers besluiten de afgezette keizer ook te helpen en met zijn vieren gaan ze op zoek naar mensen die deze behendige en sterke krijgers durven aan te vallen. 

Ga direct naar De Grijze Jager 10 – De keizer van Nihon-Ja op BOL.com.


De Grijze Jager 11 – De verloren verhalen

Dit is het boek in de serie dat antwoorden geeft op vragen van lezers zoals hoe Will wees is geworden. Ik ben van mening dat dit het minst leuke boek van de serie is, maar ik kan begrijpen dat anderen dit juist een van de beste vinden. Hier worden dus losse eindjes aan elkaar geknoopt. Als echte fan is dit in ieder geval een boek dat je niet wil missen. 

Ga direct naar De Grijze Jager 11 – De verloren verhalen op BOL.com.


De Grijze Jager 12 – De koninklijke leerling

Hier is een stap van zestien jaar vooruit genomen. Arnaut en Cassandra zijn getrouwd en hebben een dochtertje: Maddie. Ook Will en Alice zijn getrouwd. Helaas komt Alice om als ze een kind uit de vlammen van een brandend gebouw redt. Will is hier dan ook kapot van. Gelukkig heeft Halt als altijd een oplossing. Will moet een leerling! En toevallig is Maddie daar een goede kandidaat voor. Will geeft Maddie les en daardoor krijgt Maddie wat meer discipline en Will heeft afleiding van wat er met Alice is gebeurd. 

Ga direct naar De Grijze Jager 12 – De koninklijke leerling op BOL.com.


De Grijze Jager – De jacht op het schaduwdier

Hier tussenin is een klein boek, namelijk de jacht op het schaduwdier. Hierin is Will een tijdje weg en komt er iemand die hulp nodig heeft. Maddie gaat helpen en er ontstaat een spannend avontuur. 

Ga direct naar De Grijze Jager – De jacht op het schaduwdier op BOL.com.


De Grijze Jager 13 – De clan van de Rode Vos

De clan van de Rode Vos is een club van mensen die het er niet mee eens zijn dat vrouwen ook de troon kunnen erven. Aangezien Cassandra dat heeft en Maddie later dus ook de troon erft gaan ze nu tot actie over. Ze willen daarom het kasteel van Araluen aanvallen en weer een mannelijke erfgenaam op de troon krijgen! Maar ze hadden niet op de Grijze Jagers gerekend. Maddie heeft haar vermoedens dat er iets gebeurd in een klein gebouwtje en vraagt aan vertrouwenspersonen om het gebouw in de gaten te houden. Met als gevolg dat ze erachter komt dat daar de Clan van de Rode Vos samenspant. Als ze haar ontdekken heeft ze profijt van haar jagersmantel en kan ze onopgemerkt wegkomen. Maar de leider van de Rode Vossen is ook niet dom en gaat daarom sneller tot actie over. Zal Maddie op tijd bij haar vader en moeder komen?

Ga direct naar De Grijze Jager 13 – De clan van de Rode Vos op BOL.com.


De Grijze Jager 14 – Het duel bij Araluen

Als vervolg van boek dertien en diens cliffhanger is er nu het volgende deel verschenen. Hierin komen de populaire series ‘Broederband’ en ‘Grijze Jager’ weer even samen. Haar vader Arnaut en de leider van de Grijze Jagers Gilan zitten opgesloten in een fort op een heuvel en haar moeder Cassandra en grootvader Duncan zitten opgesloten in een toren van het kasteel. Al met al moet ze hulp hebben. Daarom zoekt ze contact met de broederband ‘De Reigers’. Zij helpen haar om eerst haar vader en Gilan (en wat krijgers) te bevrijden om daarna met zijn allen het kasteel van Araluen te bestormen.

Ga direct naar De Grijze Jager 14 – Het duel bij Araluen op BOL.com.


De Grijze Jager – Vroege jaren

Naast de gewone Grijze Jager reeks heb je ook nog twee boeken ‘vroege jaren’ waarin je kennis maakt met Halt en leider van de Grijze Jagers Crowley. Tenminste, voordat Gilan leider werd. 


De Grijze Jager – De vroege jaren 1 – Het toernooi van Gorlan

Dit speelt zich af toen Halt en Crowley nog jong waren. Het korps van Grijze Jagers is uit elkaar gevallen en er zijn nog maar enkele Grijze Jagers in Araluen. Toch proberen de dappere Jagers de duistere Morgarath te verslaan. Ze gaan op zoek naar prins Duncan en proberen ze het vertrouwen terug te winnen dat de Grijze Jagers vroeger hadden. Kunnen ze Araluen herstellen of is Morgarath te sterk voor de jonge mannen?

Ga direct naar De Grijze Jager – De vroege jaren 1 – Het toernooi van Gorlan op BOL.com.


De Grijze Jager – De vroege jaren 2 – De Slag op de Heckingse Heide

Als de Jagers prins Duncan hebben gevonden moeten ze een plan maken. Ze moeten te weten komen wat Morgarath van plan is. Halt gaat daarom op onderzoek uit. Als Halt terugkomt met  zorgwekkend nieuws moeten ze zo snel mogelijk een locatie uitzoeken waar ze de beslissende slag willen voeren. En zoals de titel al zegt, is dat op de Heckingse Heide. Terwijl Morgarath op weg is voor de veldslag proberen de ongeveer tien jagers hen te verzwakken en vertragen, maar is het leger van Morgarath genoeg verzwakt om te overwinnen?

Ga direct naar De Grijze Jager – De vroege jaren 2 – De Slag op de Heckingse Heide op BOL.com.Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Bram

Bram is 14 jaar oud en gaat naar het vierde jaar van het Gymnasium. Hij is een echte grappenmaker, leest ontzettend graag (en veel) en speelt vooral graag spelletjes. Niet alleen games, maar ook bordspellen en kaartspellen. Daarnaast bakt hij graag: en daar genieten we allemaal van!