logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Grens, Don Winslow

Al bijna twintig jaar lang is Don Winslow bezig om een uiterst gedetailleerde serie boeken te schrijven over de grootste oorlog waar Amerika mee gemoeid is: de strijd tegen drugs. De grens is het derde boek uit een trilogie. Hierin komt het verhaal tot een einde. Alles bij elkaar vormen deze drie boeken een boze, melodramatische en vaak ook ontroerende reeks, die je kunt zien als een fictieve weergave van een actuele en moderne tragedie. Winslow brengt dit verhaal in beeld met passie, een uitstekend begrip en een ontzettend prettige vertelwijze.

Drugsgeschiedenis

De drie boeken van Winslow kun je los van elkaar lezen. Het is in feite een drieluik. In het eerste boek “power of the dog” lees je mee met Operatie Condor, een coöperatieve missie tussen Mexico en Amerika om de heroïnehandel te stoppen door de oogsten te laten mislukken in Sinaloa, Mexico. Het tweede deel, “Het Kartel”. Laat je een tien-jaar lange strijd zien die draait om afzetgebieden en handelsrechten. Deze strijden hebben flink wat slachtoffers en geweld tot gevolg – met flink wat grafische beschrijvingen van de martelpraktijken en de slachtoffers. Een bloederig boek, waar je als lezer met een zwakke maag wellicht snel genoeg van krijgt. In “de Grens” neemt je mee naar de huidige tijd. Het begint met een schietpartij bij een herdenkingsmonument voor Vietnam-veteranen, waarbij je de gebeurtenissen volgt na Het Kartel tot onze huidige situatie.

Drugskartel

Zoals dat meestal placht te gaan bij Kartels, staat er meestal een nieuwe drugsbaas op als een oude is verdwenen (goedschiks of kwaadschiks). In dit boek is dat Rafael Caro. Hij heeft 20 jaar in een Amerikaanse gevangenis gezeten na de dood op Ernie Hidalgo. Hij heeft 20 jaar de tijd gehad om plannen te smeden, en die tijd heeft hij niet onbenut gelaten. Hij is klaar om zijn plannen uit te voeren!

Ondertussen in Amerika…

Natuurlijk blijft zo’n probleem niet stilstaan. Het gaat gewoon door, krijgt telkens nieuwe kansen en nieuwe ontwikkelingen. Zo verschijnen er nieuwe drugssoorten, die gemaakt zijn met goedkopere en vooral gevaarlijkere componenten. Zo zorgt een nieuwe drugssoort voor de nodige slachtoffers. Met deze nieuwe ontwikkeling wordt Art Keller uit zijn pensioen gehaald om de strijd tegen drugs aan te gaan. Maar of dat geen onbegonnen werk is? Dat zal de tijd moeten leren.

Politieke strijd

De Grens is een bevlogen roman die een duidelijke mening predikt op heel veel verschillende onderwerpen. Naast de strijd tegen drugs bekritiseert hij namelijk ook de presidentiële verkiezingen van 2016, waarbij de tegenhanger van de huidige Amerikaanse president, John Dennison, een vastgoedmagnaat is die televisiebekendheid heeft verkregen en zijn status verkrijgt door leugens en openlijke discriminatie. Klinkt bekend? Door verschillende verwikkelingen raakt diens schoonzoon in contact met een Mexicaans kartel, waardoor zij invloed krijgen in de Amerikaanse regering. Dat bemoeilijkt de strijd aanzienlijk!


Recensie over De Grens

De Grens is het slotstuk van een epische trilogie die niet alleen bloederig, maar vooral ook maatschappijkritisch is op ontzettend veel fronten. Dit laatste deel is bovendien politiek behoorlijk kritisch, zoals je zult merken in deze roman. Sociale misvattingen worden aangepakt door de bril van criminaliteit en drugshandel. Het schept een geloofwaardig, bruut en wreed wereldbeeld, waarin je moet blijven lezen. Soms iets te wreed en imposant, naar mijn mening, maar zeker wel nieuwsgierig-makend.

Score: 7


Ga direct naar De grens op BOL.com.

Informatie

De Grens,
Illustrator: nvt
Uitgever: HarperCollins, 752 pagina’s, papaerback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789402702668 . Prijs: 22.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.