logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De glorie van Rome, Adrian Goldsworthy

Het Romeinse rijk is honderden jaren aan de macht geweest en heeft een enorm gebied onder controle weten te houden. Als je de geschiedenisboeken mag geloven, is het gros van die gebieden zonder slag of stoot overgegaan – er wordt in ieder geval met geen woord gerept over de vele strijden die geleverd zijn om zo’n enorm gebied te bemachtigen. En hoewel het Romeinse Rjk altijd een beetje neergezet wordt als een vlaag van grootheidswaanzin en hebberigheid, zitten er grote gedachten en strategisch kunnen achter het behalen van deze mijlpalen. De militaire superioriteit van het Romeinse leger heeft gezorgd voor heel wat overwinningen! In de Glorie van Rome lees je er alles over.

Paplepels

Je moet je niet vergissen: grootheid begint al op jonge leeftijd. Voor veel jongens was het niet meer dan normaal om van jongs af aan al opgevoed en opgeleid te worden om later een belangrijke militaire functie te vervullen. Oorlog voeren zat de Romeinen niet alleen in het bloed, maar ook zeker in de klaslokalen. Daar werd gesproken over de veroveringsoorlogen en tactieken die gebruikt waren om nieuwe gebieden te veroveren. Zo leerden de kinderen alles over de militaire geschiedenis die heeft bijgedragen aan de Glorie van Rome, zodat zij – wanneer eenmaal volwassen – konden meehelpen aan een voortzetting en uitbreiding van het Romeinse rijk.

Verhalen uit de geschiedenis

Classicus Adrian Goldsworthy weet als geen ander hoe hij de geschiedenis tot leven moet wekken. Hij vertelt verhalen op een heel realistische manier, maar ook eentje die enigszins verhalend is. Zo vervalt hij niet in een serie jaartallen en plaatsnamen, maar brengt hij de strijdvelden echt tot leven. Het interessante aan de Glorie van Rome is wel dat je op deze manier te lezen krijgt hoe de strijdmacht zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld, in welke opzichten ze allemaal zijn gegroeid. Ook lees je over strijden die ver van ons gevoerd zijn, en waar we dan dus ook weinig van weten. Zo hebben ze ontzettend lang fel gestreden met Carthago en het hellenistische rijk. Je lees van de opkomst en de eerste veroveringen, maar ook van de ondergang van het Romeinse rijk in het Westen in de zesde eeuw na Christus.

Ga direct naar De glorie van Rome op BOL.com.


Recensie over De glorie van Rome

Het Romeinse Rijk spreekt ontzettend tot de verbeelding, niet alleen vanwege de vele vondsten die we in Nederland hebben gedaan. Toch weten we niet heel veel over de Romeinse invasie en met welke middelen ze de wereld in bedwang wisten te houden. De Glorie van Rome vertelt over de opkomst en ondergang van het Romeinse rijk – niet alleen in Nederland, maar verspreid over het hele gebied dat ze uiteindelijk beheersten. Aan de hand van grote strijdvelden lees je hoe de kunst van het oorlogsvoeren tot uiting kwam en waarom de Romeinen er zo bekwaam in waren. Het boek is voorzien van zwart-wit illustraties, schema’s, tijdlijnen en in het midden een aantal kleurenfoto’s.

Score: 7


Informatie

De glorie van Rome,
Illustrator: nvt
Uitgever: Omniboek, 256 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789401916073. Prijs: 23.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.