logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De gevolgen van een noodlottige barbecue: Bijna echt gebeurd, Liane Moriarty

bijna echt gebeurdIs het jouw wel eens overkomen, dat je een reeks gebeurtenissen eigenlijk kunt terugvoeren naar één enkel moment? Vaak is dat moment een antwoord op een vraag of een voorstel natuurlijk, maar de gevolgen zijn niet altijd prettig of gunstig. Dat gebeurt ook met Clementine en Sam. Ze hebben een goed leven met twee dochters (Holly en Ruby) en allebei een prettige baan. Hun leven staat echter op het punt te veranderen, hoewel ze dat nog niet weten. Het begon allemaal bij die ene barbecue, bij de buren van Clementine’s vriendin Erika en diens man, Oliver.

Puzzelen maar

Waar je bij detectives het fenomeen ‘whodunnit’ hebt, wil ik voor dit soort verhalen ‘whathappened’ introduceren. Als een soort detective reis je tussen heden en verleden (twee maanden geleden), van het ene personage naar het andere, om te achterhalen wat er nu eigenlijk gebeurd is. Daarbij zijn lang niet alle gebeurtenissen en gesprekken even zinvol of nuttig, maar ze zorgen wel voor een completer plaatje. De schrijfster neemt in ieder geval ruim de tijd voor een verdieping van alle personages in het boek, wat prijzenswaardig is. Dat het verhaal daardoor soms wat traag lijkt te worden, moet je dan maar voor lief nemen.

Crisistijd

Wat vooral belangrijk is in Bijna echt gebeurd, is dat het verhaal gaat om de personages in het boek en hoe ze met de betreffende gebeurtenis omgaan. Je ziet ineens dat in een crisis iedereen andere prioriteiten heeft en zijn eigen plan trekt. Sommigen trekken het naar het negatieve en wijzen met vingers, anderen proberen de problemen zelf op te lossen en sommigen hebben net iets meer kennis van de situatie en leiden het hele traject in goede banen, zonder daar iemand mee lastig te vallen. En of dat nu de goede keuze is…

Conclusie over Bijna echt gebeurt

Bijna echt gebeurt vertelt in ongeveer 500 pagina’s over een heel bijzondere barbecue, waarbij drie gezinnen gemoeid zijn. Je wordt heen en weer geslingerd tussen heden en verleden, van de ene hoofdpersoon naar de andere. Langzaam maar zeker kom je steeds meer te weten over die ene middag, maar het blijft een groot mysterie tot je bijna bij het einde van het boek komt. De ontknoping is een beetje onthutsend en wat flauwtjes, maar de weg erheen is ontzettend boeiend. Door: Score: Bijna echt gebeurt krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Bijna echt gebeurt, AW Bruna, 510 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789400508378. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.