logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De geschiedenis achter WandaVision

Disney+ introduceert in januari 2021 een bijzondere soap, gemist met een gezonde dosis superhelden: WandaVision! In deze serie speelt Elizabeth Olson als Wanda “Scarlet Witch” Maximoff en Paul Bettany als de androide superheld Vision. Het is een ambitieuze nieuwe serie van Marvel, geïnspireerd op hun imposante collectie aan strips en superhelden, maar tegelijkertijd als een eerbetoon aan tientallen jaren soapseries, die de Amerikanen aan hun beeldbuis gekluisterd hielden.

Hieronder vind je alle informatie over Wandavision die je moet hebben om de serie maximaal te begrijpen. En ja, er zullen wat spoilers zijn naar andere films en series uit de MCU – maar het loont om alle Marvel-films in de juiste volgorde te kijken!

streaming-banner-disney-plus

Waar past WandaVision in de MCU tijdlijn?

Daar is eigenlijk geen discussie over mogelijk: na de Avengers: Endgame film! Daar zie je zowel Vision als Scarlet Witch, in een rustig huiselijk leven in een Amerikaanse buitenwijk, terwijl ze proberen hun krachten verborgen te houden. De serie is gegoten in de vorm van een ouderwetse sitcom, maar met de krachten van beide superhelden kan het natuurlijk alle kanten opgaan. In de trailer zie je bijvoorbeeld dat ze zonder problemen door verschillende tijdsperioden reizen.

De geschiedenis van Scarlet Witch in de strips

Scarlet Witch is een karakter die oorspronkelijk uit de X-Men-reeks komt. Ze verscheen het eerst in 1964, samen met haar broer Quicksilver. In de Marvel-wereld wisselen ze een beetje van schurk tot held. Zij en haar broer draaien om elkaar heen en botsen regelmatig. Hun familieband zorgt voor de nodige wrijving… waarbij vader Magneto ook regelmatig een rol speelt in de problemen. In de Marvel-films hebben we alleen kennisgemaakt met Scarlet Witch en haar broer, die al snel het loodje heeft gelegd. In de strips is Scarlet Witch een mutant die de werkelijkheid kan manipuleren. Dat komt terug als telekinese, mind control en alle denkbare gebeurtenissen die het onmogelijke mogelijk maken. In de serie strips is ze soms een klein en lastig onderdeel van een team, maar ze kan ook wereld-vernietigende krachten laten zien. Echt helder is Marvel daar dus niet in: soms is ze een mutant met telekinetische krachten, een andere keer is ze de meest machtige heks die ooit heeft bestaan.

De geschiedenis van Vision in de strips

De androïde superheld Vision kwam net iets later in de stripverhalen. Hij verscheen in 1968 in Avengers-strips, als een iets aangepaste vorm van The Vision, die echte stripfanaten kennen uit de stripboeken van Timely Comics, zoals Marvel eerst heette. Vision is een creatie van Ultron, die in de stripverhalen een robot is die gemaakt is door Hank Pym (de originele Ant Man). Ultron schiep Vision om de strijd met Ant Man aan te gaan. Vision blijkt echter een goed ‘hart’ te hebben en sluit zich aan bij de Avengers om voor het goede te strijden. Vision kan energiestralen afschieten, door objecten heen glijden, vliegen en beschikt over de gebruikelijke supercapaciteiten zoals kracht en snelheid. In de strips krijgen Vision en Scarlet Witch ook een relatie… wat snel raar wordt, aangezien hij een robot is en zij menselijk. Ze hadden zelfs een gezamenlijke stripreeks in de jaren 80!

Om nog iets te zeggen, zou een aantal van de gebeurtenissen van WandaVision kunnen bederven , dus laten we eens kijken naar de versies van deze personages zoals ze in de films voorkomen.

Gebeurtenissen voor de Age of Ultron

De robotmens Vision begon zijn ‘carrière’ als JARVIS, de persoonlijke AI-assistent van Tony Stark in de Marvel-films. Je maakt kennis met JARVIS in de eerst Iron Man-film. De digitale stem van JARVIS is van Paul Bettany, de acteur die Vision speelt. De bijdehante spraakassistent helpt Tony met het beheer van zijn verschillende apparaten en het uitlezen van informatie. In de strips was JARVIS geen computer, maar een echte butler. In de filmserie is hij omgevormd tot een digitale assistent (misschien om het contrast tussen Iron Man en Batman wat groter te maken), maar in Agent Carter TV zie je Jarvis de echte butler nog in het huis van Tony’s vader, Howard Stark.

Elizabeth Olson deed technisch gezien voor het eerst mee in een klein filmfragment in de after-credits van Captain America: The WInter Soldier. Daar zie je dat er op haar en haar broer Pietro wordt geëxperimenteerd door Baron Strucker, een voormalig leider van Hydra. Strucker gebruikt de energie van de Mind Stone in Loki’s scepter (een van de Infinity Stones) om de tweeling te veranderen en hun van krachten te voorzien. Dit zal later belangrijk zijn.

Keerpunt: Avengers: Age of Ultron

Scarlet Witch en Vision krijgen hun echte belangrijke rollen aangereikt in de tweede Avengers-film. Daar zie je Wanda en Pietro Maximoff met hun volledige krachten (telekinese en mind control voor de Wanda, supersnelheid voor Pietro). Je leert ze kennen als oorlogswezen uit het fictieve land Sokovia. Wanda slaagt erin om haar krachten te gebruiken om Iron Man paranoïde te maken. Iron Man is op dat moment met de Mind Stone bezig om een ​​nieuwe “defensieve” AI te ontwerpen en JARVIS te upgraden naar Ultron.

Ultron doet een snelle Google-zoekopdracht naar de geschiedenis van menselijke oorlogsvoering, wordt onstabiel en verdringt zijn digitale vader JARVIS in de cloud. Hij neemt Tony Stark’s Iron Legion-drones over, grijpt de Scepter en de Mind Stone en vlucht naar Sokovia, waar hij Wanda en Pietro rekruteert om tegen de Avengers te vechten. De tweeling haat Tony Stark ook, omdat hij de wapens heeft verkocht waarmee hun ouders zijn vermoord. Wanda’s geesteskrachten zorgen voor een epische strijd tussen Iron Man en een gestoorde Hulk.

https://www.youtube.com/watch?v=_Wkihhxkz_w&feature=emb_logo

Wanda en Pietro helpen Ultron om een ​​nieuw en beter robot-lichaam te bouwen, waarin de Mind Stone en synthetisch organisch weefsel zijn verwerkt om het onoverwinnelijk te maken. (Het lichaam is superkrachtig, maar een soort mens. Onthoud dat even.) Voordat het lichaam compleet is, neemt Wanda een kijkje in zijn hersenen. Daar ontdekt ze dat Ultron van plan is om Aarde op te blazen. De tweeling beseft dat dit niet zo’n heel goed plan is. Ze sluiten zich aan bij de Avengers en helpen het superheldenteam om de experimentele robot te bergen en terug te brengen naar het lab van Tony Stark. Daar combineren Tony Stark en Bruce Banner de resten van de JARVIS AI en de Mind Stone om de androïde nieuw leven in te blazen, met een beetje hulp van Thor’s hamer. Vision wordt geboren, met de Mind Stone in zijn hoofd en een fantastisch scala aan krachten – superkracht, energiestralen, vluchten en het vermogen om ongrijpbaar te worden.

https://www.youtube.com/watch?v=0Rg5brwfnF0&feature=emb_logo

Vervolgens krijgen de Avengers (met Wanda, Pietro en Vision) het in de derde Avengers-film aan de stok met Ultron. Pietro wordt gedood, maar het team slaagt erin hem te verslaan en de dreiging af te wenden. Wanda doodt het ‘beste’ Ultron-lichaam, Vision redt Wanda terwijl een groot deel van de stad naar de grond stort, en hij doodt later de laatste mini-Ultron-bot.

Het gaat verder in Captain America: Civil War

Civil War is eigenlijk een extra Avengers-film, waarin een groot deel van de MCU cast samenkomt. Het draait allemaal om een ​​discussie tussen Iron Man en Captain America over overheidscontrole over het team en het wel of niet vrijlaten van Cap’s niet-bevroren beste vriend Bucky. Tony Stark vindt dat ze meer overheidstoezicht nodig hebben, terwijl Cap vindt dat ze hun autonomie als min of meer onafhankelijke vredesmacht moeten behouden. De openingsscène ziet een mislukte missie waarin Scarlet Witch probeert een explosie af te wenden, maar deze per ongeluk in een gebouw kanaliseert. Dit verbrijzelt haar zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat ze in het Avengers-gebouw in New York geplaatst wordt.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=NpzltAa3atI&feature=emb_logo

Hier is de stap hint van de bijzondere relatie tussen Wanda en Vision, die ook op die locatie woont en fan is geworden van sweatervesten. Visie is niet menselijk – maar hij is ook veel meer dan het computerprogramma JARVIS. En hoewel hij een soort van dienstbaarheid aan Tony Stark behoudt, ontwikkelt hij een aparte persoonlijkheid en verlangens. Een van die verlangens is om dichtbij Wanda te zijn en haar te beschermen.

Verder in het verhaal komt Hawkeye in opdracht van Captain America naar de Avengers-locatie om Wanda te bevrijden en te helpen ontsnappen. Vision probeert ze te stoppen, maar blijkt geen partij te zijn voor Wanda’s krachten. Haar krachten komen van de Mind Stone in Vision’s hoofd. Wanda gebruikt haar telekinese om hem diep te begraven onder New Yorkse grond. Wanda en Vision ontmoeten elkaar weer op de luchthaven van Berlijn, waar Iron Man’s clubje Avengers (inclusief MCU’s Spider-Man) de aanhangers van Captain America een klap uitdelen. Wanda helpt Captain America en Bucky te ontsnappen, maar wordt tijdens het proces gevangengenomen. Terwijl Vision Wanda troost, maakt hij een fout en schiet hij per ongeluk zijn teamlid War Machine uit de lucht. Het is de eerste keer dat zijn lichaam en geest vatbaar zijn voor emoties en fouten.

Avengers: Infinity War

Wanneer de grote, slechte Thanos genoeg krijgt van het wachten op de Infinity Stones, is de Civil War een jaar of twee achter de rug. Wanda maakt deel uit van het team voortvluchtigen van Captain America. Vision maakt nog steeds nominaal deel uit van de Avengers, maar blijkbaar piept hij er regelmatig tussenuit om Wanda op de vlucht te bezoeken, waarbij hij zijn krachten gebruikt om zichzelf te vermommen als een normaal mens.

Wanda en Vision hebben een romantische avond in Schotland als ze zien dat buitenaardse wezens New York City aanvallen. Voordat ze in actie kunnen komen, worden ze aangevallen door een paar Thanos onderdanen, die letterlijk de Mind Stone uit Vision’s hoofd willen rukken. Visions lichaam wordt ernstig beschadigt, maar ze worden gered door Captain America en Black Widow.

Merchandise koop je bij:

Thanos heeft inmiddels meerdere Infinity Stones. De herenigde Avengers overwegen hun stappen. De Mind Stone in Vision’s hoofd kan niet met conventionele middelen worden vernietigd. Ze denken dat de geavanceerde technologie in Wakanda, het thuisland van de Black Panther, de Mind Stone van Vision’s hoofd zou kunnen scheiden zonder hem te doden. Een felle strijd volgt tussen het leger van Thanos en de inwoners van Wakanda.

Vision wordt het laboratoruim uitgelokt, waardoor het extractieproces wordt gestopt. Wanda en Vision ontmoeten elkaar net als Thanos arriveert, met vijf van de zes Infinity Stones. Hij heeft alleen Vision’s Mind Stone nodig voor de volledige set, waardoor hij de helft van de levende wezens in het universum kan doden. Vision zegt Wanda om de Mind Stone te vernietigen en hem te doden. Ze voldoet in tranen en slaagt erin de machtigste slechterik in het universum met één hand vast te houden terwijl ze met de andere het hoofd van haar vriendje laat ontploffen. Maar Thanos gebruikt de Time Stone om de tijd terug te spoelen en wekt Vision ongeveer twee seconden weer tot leven. Hij trekt de Mind Stone uit zijn hoofd, monteert de Infinity Gauntlet en knipt met zijn vingers.

Visie is dood. Maar cruciaal is dat hij door Thanos zelf is vermoord, niet door de Snap. De Snap doodt de helft van het universum, inclusief Wanda. Aan het einde van de film zijn ze allebei verdwenen.

Avengers: Endgame

Wat er over is van het Avengers-team gebruikt een tijdmachine om de Infinity Stones te verzamelen, een eigen Infinity Gauntlet te bouwen en de Snap ongedaan te maken. Daardoor keren alle mensen die zijn verdwenen weer terug op aarde. Dit omvat Wanda… maar niet Vision, aangezien hij niet door de Snap zelf is vermoord.

https://www.youtube.com/watch?v=fP2w_UAK6B4&feature=emb_logo

Na de omgekeerde klik vervoeren Doctor Strange en zijn team van tovenaars Wanda en vrijwel alle anderen naar de Avengers-locatie in New York. Ze moeten het opnemen tegen een tweede Thanos-leger (dat ook door de tijd reist – het is ingewikkeld) en voorkomen dat hij de Snap weer uitvoert… en deze keer het hele universum opblaast. Hierbij neemt Wanda het opnieuw rechtstreeks op tegen Thanos. Aan het einde van de strijd wordt het hele leger van Thanos weggevaagd en het enige opmerkelijke slachtoffer van de Avengers is Iron Man. Captain America brengt de Infinity Stones terug naar hun rechtmatige plaats in de tijdlijn … wat betekent dat de Mind Stone er niet is om Vision terug te brengen uit de dood.

Wanda leeft. Vision niet.

WandaVision

WandaVision is de eerste Marvel-show die debuteert op Disney+. In de serie zien we Vision samenleven met Wanda in een reeks idyllische scènes, die allemaal min of meer rechtstreeks uit klassieke Amerikaanse televisiesitcoms zijn gehaald. Deze sitcoms decors en kostuums uit radicaal verschillende tijdperken. We zien Wanda en Vision in sitcoms uit de jaren 90 (Roseanne), 80s (Full House, Family Ties), 70s (The Brady Bunch), 60s (Leave it to Beaver and Bewitched, in zwart-wit!), en jaren 50. De expliciete verwijzingen naar I Love Lucy laten zien dat Wanda en Vision een zeer zelfbewuste, superkrachtige versie spelen van televisiekoningen, Lucille Ball en Desi Arnaz.

WandaVision maakt dankbaar gebruik van Wanda’s geestesvermogen en haar kwetsbare mentale toestand nadat ze haar vriend had vermoord, hem had zien herrijzen en vervolgens weer vermoord zag worden. Ook het feit dat ze zelf stierf en weer tot leven kwam, zal haar niet veel goed hebben gedaan. In WandaVision zullen we een aantal stukken over Wanda’s perceptie gaan zien.

streaming-banner-disney-plus

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.