logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De gelukkigste man ter wereld

Wat een aangrijpend boek! Eddie Jaku vertelt over zijn ervaringen tijdens de Joodse Holocaust. Die zijn niet fijn (op z’n zachtst uitgedrukt), dat weten we allemaal, maar hij vond ook positieve herinneringen. Het kleine beetje geluk dat in enkele mensen en hun vriendendaden zat heeft Eddie hoop gegeven en iets gegeven om niet op te geven. Een dokter die samen met hem in een gevangeniskamp zat heeft hem meerdere keren herstelt toen hij gewond was. Toen Eddie beschoten was heeft dokter Kinderman de kogel uit zijn been gehaald met alleen een briefopener. En dat op een toilet en met het gevaar dat als ze gesnapt werden, ze allebei werden gefusilleerd. Kinderman was de held, maar toen Eddie hij hem na de oorlog op wilde zoeken, ondekte hij dat Kinderman overleden was.

Geluk

Door die vriendschapsdaden van sommige medegevangenen hield Eddie het vol. Zijn ouders waren bij hem weggenomen en vermoord, zijn zus werd in een ander kamp gestopt. Hij had geen familie meer, wel een heel trouwe vriend, Kurt. Ze waren als broers voor elkaar en sleepten elkaar erdoorheen. Zonder hem had Eddie het al lang opgegeven, zegt hij. Ze zijn allebei levend uit de dodenmars gekomen doordat Eddie Kurt had verstopt in tijdens een tussenstop, ten koste van een schuilplaats voor zich zelf. Kurt was er slechter aan toe, dus het was een goede keuze geweest. Eddie heeft de dodenmars uitgelopen en het overleefd. Dit soort daden voor anderen is de reden dat er mensen zijn die het na kunnen vertellen. Dat in vriendelijkheid hoop wordt gevonden. Die boodschap wil Eddie aan iedereen meegeven. Wees aardig voor je naasten en zorg dat je je conflicten bijlegt.


Ga direct naar De gelukkigste man ter wereld op BOL.com.

Recensie over De gelukkigste man ter wereld

CooleSuggesties topper

Ik vind ‘De gelukkigste man ter wereld’ een fantastisch mooi boek. Eddie is al 101 en toch schrijft hij nog zo’n boek. Alleen maar lof voor deze man. Hij is een voorbeeld voor iedereen. Ondanks de slechte eigenschappen van de Nazi’s ziet hij de positieve kanten van omstanders en medegevangenen. Soms is het wat ingewikkeld geschreven en moet je het even opnieuw lezen, maar dat vond ik niet zo storend. Het boek is een aanrader voor liefhebbers van levensverhalen en geschiedenis!

Score: 9


Informatie

Titel: De gelukkigste man ter wereld
Auteur:
Uitgever: Lev
Aantal pagina’s: 224
Type boek: Paperback
ISBN: 9789400513860
Prijs: 20.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Tim

Tim is 15 jaar oud en zit in VWO 4. Hij houdt van sporten, tekenen en taal. Logisch dat lezen en schrijven ook daarbinnen past. Natuurlijk is Tim ook een gamer – maar niet de hele dag. Er moet immers ook genoeg tijd zijn om te eten en koffie te drinken! Het liefst zelfgemaakte, van vers gemalen bonen.