logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Gastenlijst, Lucy Foley

Echte moordmysteries kom je niet zo veel meer tegen. In de meeste thrillers krijg je CSI-achtige situaties voorgeschoteld waarbij je over de schouder van een inspecteur kijkt om een mysterie vol onbekende elementen duikt. En dat terwijl detectives in de whodunnit-stijl, zoals die van Agatha Christie, nog altijd mateloos populair zijn! En voor al die fans: hier is De Gastenlijst! Lekker overzichtelijk én mysterieus: 13 aanwezigen… 1 dode. Wie heeft het gedaan?

Huwelijksbootje

De Gastenlijst neemt je mee naar een heel bekend tafereel: een bruiloft! Julia Keegan, ook bekend als Jules, gaat trouwen met de tv-ster Will Slater. Ze kennen elkaar nog niet zo heel lang, maar het voelt goed. Dus: waarom niet? Jules is eigenaresse van een lifestyle magazine – de verwachtingen van de bruiloft zijn bij iedereen dan ook hooggespannen. Ze vieren hun huwelijk dan ook op Cormorant Island, waar weddingplanners Aoife en Freddy klaar staan om alles op rolletjes te laten lopen. Maar zet tientallen mensen bij elkaar op een eiland, met genoeg alcohol en een zware storm op komst… en je hebt alle ingrediënten voor problemen,

Stapje terug

Natuurlijk lees je in het begin al dat er iemand dood is. Vanaf dat moment wordt een stapje teruggenomen naar het verleden, vanaf waar je langzaam naar het heden toekruipt. Daar worden zowel de dader als het slachtoffer bekendgemaakt. Het blijft dus op twee fronten spannend: ten eerste is nog altijd onduidelijk wie de dader is (zoals gewoonlijk bij dit soort boeken) maar het is ook bijzonder dat je niet weet wie het slachtoffer gaat zijn! Ondertussen krijgt ieder hoofdstuk bijna wel een ander personage van waaruit het verhaal wordt verteld. Lekker dramatisch en aangedikt, er zijn blijkbaar genoeg dramaqueens en -kings op de gastenlijst aanwezig. Bovendien zijn er tal van geheime relaties, jaloerse partners en wraakzuchtige types aanwezig, die door al die alcohol de spanning in zich voelen opborrelen. Kliffen, grotten, een verlaten begraafplaats en een heftige storm dragen allemaal bij aan het duistere gevoel dat het eiland in zijn greep houdt.


Ga direct naar De Gastenlijst op BOL.com.

Recensie over De Gastenlijst

Dit is echt een klassieke detective in een modern jasje. Erg leuk om te lezen en spannend tot de laatste pagina. Wie kan de dader zijn – en wie zal het slachtoffer worden? Iedereen kan het zijn! Soms is het boek een tikje verwarrend door de vele standpunten en personages die gekozen zijn om het verhaal te vertellen. Toch heeft het een eigenzinnige dynamiek die je aan de pagina’s geluisterd houdt – en bovendien wil je natuurlijk weten hoe de vork in de steel zit. De personages zijn goed uitgewerkt, de sfeer is dik in orde. Echt tempo krijgt het boek helaas niet, maar de sfeer en spanning maken veel goed.

Score: 7


Informatie

Titel: De Gastenlijst
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 352
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 18 jaar
ISBN: 9789022591765
Prijs: 19.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.