logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De experimenten, Marion Pauw

Er zijn gebeurtenissen en situaties die groter zijn dan je ooit zelf zou kunnen verzinnen. Die meer effect hebben dan je ooit kunt behappen. Niet alleen op jezelf, maar ook op je omgeving, generaties ver zelfs. Dat is wat Marion Pauw zo trok in het aangrijpende verhaal van een kennis, dat ze mocht gebruiken als basis voor De Experimenten.

Tweede Wereldoorlog

Het verhaal gaat over Charlie. Ze is een Hollandse meid, wiens moeder is overleden toen zij nog een meisje was. Charlies vader bleef niet heel lang alleen. Al snel vond hij een nieuwe vriendin, Alma, met wie hij al snel zou trouwen. Ze hadden een goed leven – vol liefde en aandacht voor elkaar. Richting Charlie was Alma ook heel goed. Meestal, dan. Alma had namelijk twee kanten, waarbij haar vervelende kant zich soms naar de voorgrond drong. Vanaf het moment dat Charlie zelfstandig kon leven, deed ze dat dan ook. Nu, 50 jaar later, ligt Alma op haar sterfbed en wordt er aanspraak gedaan op Charlie om een deel van de verzorging op zich te nemen in het ouderlijk huis.

Openhartig

Nu, op haar sterfbed, besluit Alma weer toenadering te zoeken. Dat doet ze op een heel opdringerige manier, met veel schone schijn en manipulatie. Tijdens een ware nacht begint Alma echter aan haar levensverhaal, dat meer in Charlie losmaakt dan ze had kunnen vermoeden. Wanneer Charlies dochter ten tonele verschijnt, weet zij de juiste gebeurtenissen met elkaar te verbinden. Tussen de vele slaapjes door die Alma moet maken, vertelt ze over haar gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze was opgesloten in een concentratiekamp. Daar vertelt ze niet alleen over de medische experimenten die op haar werden uitgevoerd, maar ook over het leven, haar vriendinnen en haar vijanden.

Ga direct naar De experimenten op BOL.com.


Recensie over De Experimenten

Bizar en shockerend, zo is De Experimenten goed te omschrijven. Het boek begint een beetje aarzelend, zo lijkt. Marion neemt alle tijd om de bezwaren van Charlie goed te onderbouwen. Duidelijk moet zijn waar Charlies haat jegens Alma vandaan komt. Later in het boek lees je de andere kant van het verhaal, de bron van alle bizarre daden die Alma heeft verricht, in een wrede en onmenselijke wereld, verstopt achter prikkeldraad. Duidelijk wordt hoe veel effect die periode in Alma’s leven heeft gehad op dat van Charlie en dat van Charlies dochter, Sofia. De Experimenten in indringend geschreven met veel persoonlijke groei en ontwikkeling – dat maakt het een echte pageturner.

Score: 8Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

De experimenten,
Illustrator: nvt
Uitgever: Lebowski, 256 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789048843619. Prijs: 21.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.