logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De dieren van Lockwood Manor, Jane Healey

De dertigjarige Hetty Cartwright krijgt een belangrijke taak tijdens de Tweede wereldoorlog. Ze krijgt als taak om de collectie zoogdieren te evacueren uit het Natuurhistorisch museum en veilig te bewaren. Daarvoor heeft ze een bijzondere bestemming toegewezen gekregen: Lockwood Manor, thuisbasis van de opvliegende en eigenaardige Lord Lockwood, die zijn vrouw een tijdje terug is verloren, en diens dochter, die psychisch niet helemaal in orde is. Daarnaast zijn er tal van bedienden, die de Lord en diens dochter niet bepaald een warm hart toegragen. En nu komen daar tal van museumstukken bij… hoe zal het de dieren van Lockwood Manor vergaan?

Vreemde praktijken

Het wordt al snel raar als er vreemde dingen met de dieren van Lockwood Manor gebeuren. Sommige opgezette dieren verdwijnen gewoon! Waar gaan ze heen? Wat wordt er met ze gedaan? En hoe komt ze aan dat vreemde en beklemmende gevoel, alsof iemand haar in de donkere gangen van het huis volgt? Naarmate ze langer in het huis verblijft, bouwt ze een band op met Lucy, de wereldvreemde dochter van het huis. Wat voor verhaal heeft zij te vertellen, en hoe veel is er waar van de vreemde spookverhalen die zich over het manor in de rondte gaan?

Hoog in de bol

Een rode draad in het verhaal is weggelegd voor Lord Lockwood. Zijn houding ten opzichte van iedereen vraagt er om dat hij niet geliefd wordt, maar hij heeft een paar vreemde gewoontes… waarvan jonge vrouwen er een van is. Dat merk je bijvoorbeeld op de manier waarop hij tegen Hetty spreekt, iedere keer als ze elkaar ontmoeten in het enorme huis. Het lijkt in het begin op dat hij zijn dochter wil afschermen, maar al ontdek je dat er meer aan de hand is. Aan de andere kant is er Hetty, een vrouw die het probeert te maken in de echte mannenmaatschappij. Alleen door de oorlog kreeg ze deze functie als opzichter, maar ze wordt op alle manieren klein gehouden. Door haar vastberadenheid kruipt ze echter omhoog als een echte heldin. Ook voor Lucy is er een grote rol weggelegd. Via haar levensverhaal kom je langzaam te weten hoe de vork écht in de steel steekt.

Ga direct naar De dieren van Lockwood Manor op BOL.com.


Recensie over De Dieren van Lockwood Manor

De Dieren van Lockwood Manor is een historische roman met duidelijke mystery-elementen. De spanning is zo nu en dan te snijden in het Britse landhuis in oorlogstijd. Telkens worden er excuses gezocht, maar het blijft een bizarre situatie. Daarbij is er en flink spanningsveld tussen wetenschapper Hetty en het jagersbloed dat in het huis rondwaart. Het boek is mooi omschreven, maar die omschrijvingen ontnamen mij een beetje de vaart uit het verhaal. Dat is erg jammer. Nu was het meer een kabbelende roman met wat spannende elementen.

Score: 7


Informatie

De dieren van Lockwood Manor,
Illustrator: nvt
Uitgever: Cargo, 352 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789403117010. Prijs: 20.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.