logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Denkbeeldige vriend, Stephen Chbosky

Het heeft even geduurd, maar na 20 jaar heeft Stephen Chbosky een nieuw boek geschreven. Op zich ook wel logisch dat er zo’n tijd tussen heeft gezeten – het boek De Denkbeeldige Vriend meet ongeveer 770 pagina’s. Hiervoor heeft hij het veelgeprezen boek De Belevenissen van een Muurbloem geschreven, dat ook is verfilmd. Fans van dit boek zullen niet teleurgesteld worden, want ook de onderliggende gevoeligheid die de ‘muurbloem’ kenmerkte, is aanwezig in De Denkbeeldige Vriend. Daarbij ligt er een nadruk op de inlevende portretten van mensen die worstelen met een persoonlijke tragedie.

Tijdsprong

Het verhaal van een Denkbeeldige Vriend begint met een raadselachtige proloog die zich 50 jaar vóór het hoofdverhaal afspeelt. David Olson, een jonge jongen die in het kleine, geïsoleerde stadje Mill Grove woont, sluipt midden in de nacht zijn huis uit op een gevaarlijke missie. Hij moet namelijk zien te voorkomen dat de ‘Sissende Dame’ onze wereld betreed en zo het leven van zijn oudere broer Ambrose te redden. Dat gaat niet helemaal goed, de proloog eindigt namelijk op het moment dat David verdwijnt in het nabijgelegen Mission Street Woods.

Nieuwe kans

Op dat moment begint ook het hoofdverhaal. Je leert een nieuw gezin kennen: Kate Reese en haar 8-jarige zoon Christopher zijn net verhuisd naar Mill Grove, vluchtend voor een gewelddadige relatie. Christopher is een eenzame jongen en treurt om de zelfmoord van zijn vader. Hij slentert rond op de plek waar David verdween. En ook Christopher verdwijnt, maar komt na 6 dagen terug… met een kleine verandering. En die kleine verandering veroorzaakt een rimpelbeweging door de hele stad. Realiteit en fantasie beginnen door elkaar te lopen, ooit heel aardige mensen beginnen ineens sadistische trekjes te krijgen…

Wisselwerking

Vanaf dit punt duik je in de mysterieuze wereld van de Mission Street Woods, waarbij je wisselt tussen de vervormde, desoriënterende alternatieve wereld – ‘de denkbeeldige wereld’ die alleen toegankelijk is via portalen in het bos. Ten tweede voeren twee tegengestelde figuren een oude oorlog onder het oppervlak van Mill Grove. Een daarvan is de sissende dame. De andere is een mysterieuze figuur die afwisselend de soldaat en de aardige man wordt genoemd. Volgens Christopher is de aardige man de enige kracht die staat tussen de kwetsbare mensenwereld en de kwaadaardige ontwerpen van de sissende dame. Dingen blijken veel gecompliceerder te zijn dan dat.

Ga direct naar De denkbeeldige vriend op BOL.com.


Recensie over De Denkbeeldige Vriend

Onder zijn opzichtige bovennatuurlijke oppervlak is ‘Denkbeeldige Vriend’ een boek met veel belangrijke onderwerpen onder de motorkap. Het is in de basis natuurlijk een horrorroman, met meer dan genoeg verontrustende momenten. Het beschrijft echter ook nauwlettend het leven in een kleine stad, met omschrijvingen van manieren waarop liefdeloosheid en desinteresse de structuur van het gezins- en gemeenschapsleven onderuit halen. Tegelijkertijd Dit is een originele en echt verrassende roman.

Score: 8


Informatie

De denkbeeldige vriend,
Illustrator: nvt
Uitgever: AW Bruna, 768 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789400510319. Prijs: 24.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.