logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De club van Lelijke Kinderen, Koos Meinderts

Ok, het is al een oud boek. Ik heb het zelf gelezen toen ik 10 jaar oud was, en toen was hij pas uit. We hebben het over 1987. Nu, dertig jaar later, zijn ze eindelijk druk bezig met de verfilming van dit boek. In oktober komt de film in de bioscoop. Maar het is ook weer een goede reden om het boek weer eens uit de kast te pakken. Natuurlijk de nieuwe versie, waar eigenlijk niets in het verhaal is aangepast, maar waar wel een gaaf nawoord in is opgenomen over de film en het maken ervan.

Nieuwe leiders

Het boek De club van lelijke kinderen komt op gang wanneer de Nederlandse regering weer eens op zijn gat ligt. Ja, dat was toen ook al aan de orden. Generaal Isimo stapt op de koningin van Nederland af en biedt aan om de troon over te nemen. Dan is ze maar af van het gedoe. De koningin ziet dat wel zitten. Ze vind het namelijk ontzettend jammer dat ze nooit een normale jeugd heeft gehad en ziet nu haar kans schoon om op een kleine boerderij te gaan wonen. Een flinke tijd gaat het goed, tot generaal Isimo het een beetje hoog in zijn bol krijgt. Van de ene op de andere dag kondigt hij aan dat hij het straatbeeld mooi wil maken… en dat alle lelijke kinderen er dus van moeten verdwijnen.

Schoonmaakactie

Dat houdt ook in dat Paul in de gevarenzone zit. Hij heeft namelijk ontzettende flaporen! Paul wordt daar best vaak mee gepest, maar het is nu natuurlijk helemaal een gevaar voor zijn gezondheid. Op zijn school worden alle lelijke kinderen op de foto gezet. Als er een heel vrolijk aangeklede bus aan komt rijden om alle lelijke kinderen mee te nemen, ziet Paul zijn kans schoon en weet bij de eerste pauzeplaats te ontsnappen. Daar leert ze Ellen kennen, een meisje dat zo kaal is als een biljartbal. Tijdens hun vluchttocht komen ze bij mevrouw van Soest en meneer van Dijk uit, twee lieve mensen die de kinderen graag beschermen. Na een tijdje komt Pauls Opa tijdens zijn zoektocht bij mevrouw van Soest uit, waarna de familie van Paul kan nadenken over actiemaatregelen. hoe krijgen alle ouders kun kinderen weer terug?

Ga direct naar De club van Lelijke Kinderen op BOL.com.


Recensie over De club van lelijke kinderen

De Club van lelijke kinderen is een heerlijk fantasierijk boek over een gemene dictator die gewoon besluit dat alle lelijke kinderen weg moeten. Dat kan soms – en het gebeurt in veel landen ook zonder pardon. Hier neemt familie van Zanten, de familie van Paul, het heft in eigen hand. Jammer genoeg is het lastig te bepalen wie ze wel kunnen vertrouwen en wie niet, maar ze gebruiken de kracht van de pers en de kracht van de menigte om het onrecht te bedwingen. Het boek is heerlijk geschreven en bevat grappige plaatjes. Soms maakt het een iets te grote sprong, maar die sprongen houden de vaart wel in het verhaal.

Score: 8


Informatie

De club van lelijke kinderen,
Illustrator: Annette Fienieg
Uitgever: Ploegsma, 128 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789021679402. Prijs: 13.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.