logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: De Betoverde Torens

Hot Games heeft met zijn bordspel De Betoverde Torens een mooi predicaat te pakken: het is benoemd tot winnaar van de Speelgoed van het Jaar 2023-verkiezing! Laten we eens snel gaan kijken hoe je het spel speelt en waar je rekening mee moet houden.

Next-level Mens Erger Je Niet

In de basis lijkt De Betoverde Torens heel erg op Mens-Erger-Je-Niet: je begint namelijk met een aantal tovenaarsleerlingen, die allemaal in de zwarte Raventoren moeten komen. Dat doe je door kaarten te gebruiken om je poppetjes te verzetten. Iedere beurt heb je drie kaarten op handen, waarvan je er iedere beurt twee moet spelen spelen. Aan het einde van de beurt vul je jouw hand weer aan. Dat klinkt simpel, toch?

Het spelbord

Het bijzondere element begint bij het spelbord. Het ronde bord bestaat uit vier segmenten, die je in elkaar kunt klikken. Op ieder vakje staat een plaatje, maar die zijn eigenlijk alleen maar voor de sfeer. Op de vakjes plaats je torens. De Raventoren begint op zijn vaste stekje. Daarna zet je – met de klok mee – de overige torens neer. Je begint met een toren met een schildje erop, vervolgens een toren zonder schildje… en ga zo maar door. Heb je dat gedaan? Dan zet iedere speler te tovenaars al op de torens, beginnend bij de eerste toren. Iedere toren begint met 3 poppetjes, na drie torens krijg je torens met 2 poppetjes en weer na drie torens krijg je torens met 1 poppetje. Het bijzondere aan De Betoverde Torens is namelijk dat de torens ook kunnen verschuiven! En zo kun je ineens een heleboel tovenaars tegelijk verplaatsen… waarbij je ook je medespelers een handje kunt helpen (of pesten).

Tovenaars opsluiten

Het is bijvoorbeeld helemaal niet erg als je een toren op een andere toren zet. Het nadeel is dan wel dat de tovenaars op de onderste toren opgesloten worden, tot de bovenste toren weer wordt verplaatst. Tijdens het spelen van een kaart kun je namelijk kiezen of je een tovenaar verplaatst, of een toren. Zie je een stapeltje torens staan? Dan kun je zelf kiezen welke verdieping je verplaatst. Neem je de bovenste verdieping, dan worden de tovenaars eronder weer bevrijd. Kies je de onderste laag? Dan neem je alles mee – ook de torens erboven. Het verplaatsen van de torens maakt het spel onvoorspelbaar en een tikje chaotisch… en soms ook wat frustrerend. Toch zul je zien dat het vaak niet als vervelend wordt ervaren.

Toverdrankjes

Iedere speler krijgt toverdrankjes in alle kleuren. Afhankelijk van het aantal spelers krijg je meer of minder flesjes. Deze plaatjes leg je met de lege fles naar boven voor je neer. Zodra je een tovenaar opsluit, wordt een flesje gevuld (omgedraaid). Tijdens je beurt kun je toverdrankjes inwisselen om toverspreuken uit te voeren, waarmee je jouw tovenaar of de torens extra kunt verplaatsen. Er zijn naast deze twee basisspreuken nog meer spreuken aanwezig, voor als je wat meer uitdaging wil in het spel.

Hoe win je De Betoverde Torens?

De persoon die als eerste zijn tovenaars in de Raventoren krijgt, zou de winnaar kunnen zijn. Maar: na diens laatste zet wordt de ronde nog afgemaakt. Het kan dus zo maar zijn dat er meer spelers al hun tovenaars in de zwarte toren weten te krijgen! Op dat moment wordt er gekeken naar het aantal toverdrankjes dat iedere potentiële winnaar gevuld heeft. De tovenaar met de meeste drankjes in zijn bezit is de echte winnaar.


Ga direct naar De Betoverde Torens op BOL.com.

Recensie over De Betoverde Torens

De Betoverde Torens is een bijzondere kijk op het ouderwetse verzamelspel. Het heeft een aantal elementen die het spel dynamisch maken en wat interactiever tussen de spelers onderling (vooral het bewegen van de torens kan een flinke dealbreker zijn, die onverwachte gevolgen heeft voor andere spelers). Het spel is leuk vormgegeven, met de handleiding als oud, gebonden boek. Jammer genoeg had de kwaliteit van het karton beter gekund. Bij het in elkaar zetten van de torentjes spleet het karton bijvoorbeeld bij enkele kantelen en bij het uitdrukken is tot twee keer toe een stukje van de afbeelding gescheurd.

Als je het spel eenmaal hebt opgebouwd, is het een tof leuk spel om te spelen. Het is snel, interactief en zorgt voor het nodige rumoer tijdens het spelen. Heel spannend of moeilijk is het ook niet, waardoor je het snel onder de knie hebt en kunt uitleggen aan nieuwe spelers.

Score: 7


Informatie

Titel: De Betoverde Torens
Uitgever: Hot Games
Genre: bordspel
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 2 tot 6 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 39.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.