logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De beste wijnen voor bij de BBQ

De zomer is in zicht, de temperaturen stijgen en het is dus tijd om de barbecue weer uit de kast te halen. Van worstjes tot aan maiskolven, je kunt het zo gek niet bedenken of het kan op de barbecue. Maar omdat het vaak niet bij een soort voedsel blijft, kan het erg lastig zijn om een lekkere wijn uit te zoeken die met al dit verschillende eten goed samengaat. Want welke wijn is nou lekker bij welk eten? En wat is dan dé perfecte barbecuewijn? Wij zochten het voor je uit!

Wanneer je gaat barbecueën en daar een goed glas wijn bij wilt drinken is het verstandig om te kijken naar wat je precies op de barbecue legt. Je wijntje kan namelijk nog zo lekker smaken bij een hamburger, als je vervolgens een stuk vis op je bord krijgt kan deze wijn ineens veel minder lekker lijken.

Wijn en vlees

De meeste mensen kiezen voor vlees wanneer zij gaan barbecueën. Over het algemeen is een rode wijn lekker bij een gegrild stuk vlees. Liggen er hamburgers of biefstuk op de gril? Ga dan voor een krachtige wijn zoals tempranillo, cabernet sauvignon of sangiovese.

De tannines in deze wijnen gaan goed samen met het hoge vetgehalte in vlees. Hierdoor is dit een perfecte match. Rode wijn is het lekkerst als deze een temperatuur heeft van zo’n 15 tot 18 graden. Wanneer je deze op je zonnige tafel zet kan hij al gauw wat minder gaan smaken. Zet hem dus even koud voordat je hem gaat schenken.

Wijn en vis, kip of groenten

Voor degenen onder ons die de voorkeur geven aan een gegrild kippetje, een vispakketje of gegrilde groenten is er ook genoeg keuze. Vis of groenten vragen om frisse, witte wijnen, rosé wijnen of een lichte rode wijn zoals pinot noir of beaujolais. Gegrilde kip is, zonder marinade, erg lekker met een sauvignon blanc of een verdejo. Ga je voor een goed gemarineerd stuk kip? Dan is een zoetere, intensere gewürztraminer een uitstekende keuze. Zorg er in elk geval weer voor dat je wijn goed koud is!

Zoals je hierboven leest ligt het er dus maar net aan wat je op de barbecue legt. Tenzij je met een groot gezelschap bent, trek je waarschijnlijk niet zoveel soorten wijn open. Gelukkig zijn er ook goede alleskunners die bij veel verschillende soorten eten goed samengaan. Ga bijvoorbeeld voor een goed gekoelde riesling, een shiraz of een Argentijnse malbec. Ook lekker zijn rode en witte Vins de Pays uit Frankrijk. En mocht je het echt niet meer weten? Met een droge rosé zit je altijd goed!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.