logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De beste banden voor je auto


velg stijl vormgevingVeel mensen spenderen flink wat geld aan hun auto. Ook tweedehands wordt er niet alleen gekeken naar de praktische kant van het verhaal (aantal zitplaatsen en deuren, automaat of schakel, airco en andere high tech features) maar ook het uiterlijk van een auto speelt een grote rol. Een auto is toch een soort verlengstuk van je imago. Al zou je een Fiat Panda helemaal volstoppen met high tech snufjes, het blijft toch een Panda! En dus ga je ook voor een auto die bij je stijl past: BMW, Audi, Mini, Volkswagen… keuze genoeg. Bij het uiterlijk van een auto speelt het totaalplaatje een rol, van kleur tot de afwerking van je achteruitkijkspiegel en natuurlijk de wielen waarop je voortbeweegt.

Looks

Nu is er met die wielen wel even een dingetje waar je op moet letten. Er is namelijk een groot verschil tussen originele banden en velgen en imiaties. Imitatiebanden zien er dan wel net zo goed uit als de originele varianten, maar je levert flink in op de kwaliteit. De afwerking is een stuk minder, wat een ervaren persoon direct zal zien. Ze zijn vaak wat minder goed afgewerkt en ook de laklaag is minder bestand tegen krassen en stoten. Daardoor gaat deze eerder bladderen dan bij een originele velg. Dat zul je het eerste jaar misschien nog niet meemaken, maar naarmate je langer met de auto rijdt, des te duidelijker wordt dat verschil.

Veiligheid

Er is nog een heel groot verschil tussen imitatiebanden en originele banden en velgen. Eentje die veel belangrijker is dan het uiterlijk. Je veiligheid! Imitaties zijn dan wel een stuk goedkoper, en een deel van het prijsverschil komt voort uit besparingen op de afwerking, maar ook in de materiaalkeuze worden vaak flinke concessies gedaan. De manier waarop de banden en velgen geproduceerd worden zijn minder van kwaliteit, waardoor ze gevoeliger zijn voor schade door putten, drempels en obstakels. Daarbij zijn de originele banden precies gemaakt op bepaalde merken en modellen auto, waardoor ze een perfect fit hebben. Ze zitten simpelweg steviger op de wielassen. Dat voorkomt problemen en zorgt voor een stabielere wegligging. Het zorgt er zelfs voor dat bijvoorbeeld de schokdemping van je auto comfortabeler wordt. Of beter gezegd: dat deze functioneert zoals de fabrikant het bedoelt heeft.

Doe het goed… of niet

Als je nieuwe banden of velgen voor je auto nodig hebt of je auto wil upgraden naar een nieuwe look, ben dan niet te krenterig. Een imitatieband is dan wel goedkoper, maar bij een stevig gebruiksvoorwerp als een auto is goedkoop vaan duurkoop. Je kunt beter een tweedehands originele band of velg kopen dan een dure imitatie.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.