logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De bergen in met Landal: Bezoek Mont Royal

Voor het echte vakantiegevoel hoef je helemaal geen dagen lang te reizen. Ook in onze nabije omgeving zijn zo’n mooie en bijzondere gebieden te verkennen. Waarom zou je dan uren lang in het vliegtuig kruipen? Wij reden naar Duitsland, naar het Moezelgebied. Daar was Landal Mont Royal onze eindbestemming. Je merkt het al aan het landschap dat richting Maastricht steeds heuvelachtiger wordt… welnu: het houdt daar echt nog niet op! Sterker nog. Als je naar het oosten rijdt worden de bergen alsmaar hoger. En daartussen? Daar slingert de vrolijke rivier de Moezel. Aan de oevers van die rivier vind je talloze wijngaarden op de berghellingen, genietend van de zon.

Landal

Wellicht ken je dit park al wel: Landal heeft er al een aantal jaren een geweldig park, maar sinds vorig jaar zijn er 74 huisjes vervangen door echte state-of-the-art varianten, die helemaal voldoen aan de moderne eisen en wensen van nu. 74 compleet energieneutrale woningen, voorzien van alle gemakken. Het nieuwbouwproject wordt geheel energieneutraal gerealiseerd. Dat houdt in dat de woningen niet méér energie verbruiken dan dat ze gezamenlijk opwekken. De woningen hebben zonnepanelen en luchtwarmtepompen die zorgen voor de verwarming van de woning en warm tapwater. Wij merkten al dat het isolerende glas ontzettend goed isoleert – zelfs in het vroege lentezonnetje De woningen worden voorzien van een energiezuinige Green Design CV-haard; een houtkachel die tevens de CV-installatie verwarmt. De woningen hebben geen gasaansluiting. De bouw van deze woningen draagt bij aan de doelstellingen van Landal om het vakantieplezier te vergroten en tegelijkertijd de impact op het milieu te verminderen. Wil je trouwens iedere ochtend warm onthaald worden? Denk dan eens aan het dagelijkse ontbijt, dat je ook in het restaurant kunt gebruiken. Heerlijk en onbezorgd!

De omgeving

Hoewel de faciliteiten van dit Landal park voldoende zijn om er lekker een midweek of een weekend op uit te trekken, zul je Landal Mont Royal toch vooral bezoeken vanwege de fenomenale omgeving! Het ligt midden in de bergen, hoewel die nog niet bizar hoog zijn waan je je toch echt in een bosrijke en natuurlijke omgeving. Als je uitkijkt over het dal zie je de Moezel lekker kronkelen door het landschap, met her en der een knus dorpje, zoals Kröv, Wolf of Traben-Trarbach. Dankzij de ongerepte natuur is het een geweldige plek om te wandelen en fietsen, wat ook veel gedaan wordt. Mountainbikes zijn geen overbodige luxe, met hellingen die wel tot 14% kunnen oplopen. Let wel dat de wegen gemaakt zijn voor auto’s – met een gezin gaan fietsen is niet echt rustig tot je in het dal bent. Of je loopt direct vanaf het park naar beneden. Een slingerpaadje loodst je in zo’n 45 minuten langs talloze wijngaarden in de richting van Wolf en Kröv.

Oude omgeving

Dat er al honderden jaren gebruik wordt gemaakt van de voedzame moezelgrond en de beschutting van de bergen is ook duidelijk te zien in de omgeving. Als je vanuit het vakantiepark Landal Mont Royal naar beneden loopt, struin je namelijk door de ruïnes van een oude vesting. Bordjes wijzen je netjes de weg en tonen je hoe de omgeving er vroeger (lees: honderden jaren geleden) uitgezien moet hebben. Ondertussen kunnen de kinderen lekker ravotten in de oude ruïnes, het netwerk aan gangen en de smalle trappetjes. Een zaklamp is hier zeker geen overbodige luxe, maar een belevenis is het absoluut. Op het park kun je bovendien brochures vinden met een plattegrond van de omgeving. Daarop zie je het ruïnecomplex ook heel goed.

Uitvalsbasis

In de omgeving is ook meer dan genoeg te zien en te ontdekken. Zo vind je op de website van Landal een paar heel goede tips om te doen en te beleven. Wij zijn echter lekker veel op het park gebleven en hebben daar genoten van het zwembad en de faciliteiten. Voor ons dus geen uitstapje naar de grote steden Cochem en Trier, hoewel we wel een dagje naar Bernkastel-Kues zijn afgereisd. Met een navigatiesysteem aan boord is dat geen enkel probleem om je door al die kronkelweggetjes een route te vinden naar je gewenste locatie, en dit stadje is ook zeker de moeite waard. Oude gebouwen met een houten balkconstrunctie en gepleisterde muren zijn kenmerkend voor de stad. Een rondrit met het treintje (die start bij de toeristische informatie) is een aanrader. Daarmee ontdek je de stad, hoor je welke impact de wijncultuur heeft op het land en kom je op mooie locaties, die zich ook buiten het stadscentrum bevinden.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.