logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De beproevingen van Apollo 5: De toren van Nero, Rick Riordan

Als je van mythes en legendes houdt, moet je ook wel van de boeken van Rick Riordan houden. Hij weet op een briljante manier de oude verhalen en mythes nieuw leven in de blazen door ze te transporteren naar een unieke setting en situatie. Zo heeft de Griekse god Apollo een straf opgelegd gekregen van Zeus: hij is in menselijke staat op onze aarde neergezet om een aantal queesten op te lossen. Daarbij weet hij een aantal vrienden te maken onder de halfgoden, wiens hulp onmisbaar is. In De Toren van Nero komt het verhaal tot een einde en staat onze Griekse god – op aarde bekend als Lester Papadopolous – voor zijn laatste uitdaging. Hij moet het opnemen tegen de grootste Romeinse keizer Nero en Python, zijn aartsvijand.

Bondgenoten en onzekerheid

Een heel groot en belangrijk deel van De Toren van Nero bestaat uit het onzekere leven dat onze jonge Lester… Apollo – op onze aarde beschoren is. Zijn vrienden en kameraden helpen hem waar ze kunnen, maar uiteindelijk komt het op onze goddelijke held aan. Daarbij is de grootste hulp Meg, een halfgod die verbonden was aan het hof van Nero en die Apollo tot een soort persoonlijke slaaf heeft gemaakt. Inmiddels is er echter meer een hechte vriendschap – misschien wel verliefdheid – tussen die twee, wat de situatie er niet bepaald makkelijker op maakt. Maar om Nero en zijn Germani te verslaan, hebben ze meer dan alleen elkaar nodig. Megs leermeesteres, de Germani Luguselwa, besluit zich bij hen aan te sluiten en ook Nico, zoon van Hades en het vriendje van Will, een van de zonen van Apollo, sluiten zich bij hem aan en roepen heel praktische hulptroepen in. Toch raken onze helden verspreid en kan Lester alleen maar hopen dat al zijn vrienden op tijd komen opdagen…

Komische noot

Naast alle verwikkelingen in het (half)godenrijk zit er bijzonder veel humor en actie in de boeken van Rick Riordan verweven. De Beproevingen van Apollo zijn daar geen uitzondering op. Sarcasme, zelfspot en de vanzelfsprekende verhaspelingen van oude mythen en sagen spelen hier grote rollen in, maar Rick weet ze stuk voor stuk tot leven te brengen en een logische plek te geven in het grote geheel en een spannend actieverhaal waar iedereen zich in kan herkennen. Vooral die grappen maken het verhaal een stuk lichter om te lezen en een echte pageturner. Ieder hoofdstuk begint bijvoorbeeld met een korte haiku, die vertelt waar het hoofdstuk over zal gaan. En zelfs daar zitten de nodige grappen in verweven!

Ga direct naar De beproevingen van Apollo 5: De toren van Nero op BOL.com.


Recensie over De beproevingen van Apollo 5: de Toren van Nero

CooleSuggesties topper

De Beproevingen van Apollo komen tot een einde. Het is erop of eronder: of Lester gaat dood, of Apollo wordt in ere hersteld. En vrijwel tot de laatste pagina blijft het spannend! Dankzij een bont gezelschap aan bondgenoten en vrienden is het een hectisch geheel van actie en ontwikkelingen, van humor en verhaallijnen. Zelfs Percy Jackson, de eerste god waar het succes van Rick Riordan mee begon, maakt zijn acte de presence. Erg knap gedaan – en alle boeken van deze schrijver verdienen een dikke must-have stempel.

Score: 9


Informatie

De beproevingen van Apollo 5: De toren van Nero,
Illustrator: nvt
Uitgever: van Goor, 400 pagina’s, paperback.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789000351916. Prijs: 18.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.