logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: De Beentjes van Sint-Hildegard

Ieder huwelijk heeft zo zijn uitdagingen en problemen. Sommige huwelijken hebben een perfect evenwicht (in welke vorm dan ook), terwijl andere huwelijken na een tijdje toch op hun grondvesten wankelen. Dat kan zo in de loop der jaren ontstaan, zo ontdekt Jan, hoofdpersoon van de Nederlandse film De Beentjes van Sint-Hildegard. Zijn ogen openen zich na het overlijden van zijn schoonvader.

Zorgzaam type

Jan is 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda is een heel zorgzaam type, dat Jan behandeld zoals haar moeder haar vader behandelde. Dat houdt in haar geval in: alles regelen, zodat de zaken lopen zoals zij dit wil. Dat zorgzame gaat verder dan het brengen van een kopje koffie of een krantje. Nee, zij bepaalt wanneer hij zijn krantje leest en welke koffie hij drinkt. Ook al heeft hij daar geen tijd voor! Na het overlijden van Gedda’s vader ziet Jan het licht en ontdekt hij hoe Gedda en haar moeder hun echtgenoten in de kiem smoren. Ze zien het huwelijk blijkbaar als een vorm van begeleid wonen, waarbij de man als weerloos schaap rondscharrelt. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Dochter Liesbeth zit met haar afgepaste en jaloerse vriend in eenzelfde schuitje als haar vader. In De Beentjes van Sint-Hildegard nemen ze hun partner onder de loep en rijst de vraag: hoeveel liefde is te veel liefde?

Bekijk hieronder de trailer van De Beentjes van Sint-Hildegard

Ontroerende film

Herman Finkers, die de rol van Jan op zich neemt, heeft een bewogen leven achter de rug. Hij stapt met al zijn levenswijsheid en ervaring in de rol en laat zich in deze film heel kwetsbaar en gevoelig zien. Ik moet zeggen dat ik daar wel van onder de indruk was. Natuurlijk zitten er een paar gevatte uitspraken in, maar niet in dusdanige vorm dat er even gewacht wordt op een lach van het bioscooppubliek, zoals in veel films het geval is. De film heeft ook een unieke sfeer om zich heen hangen. Hij is niet snel of vlot, bevat niet bijzonder veel actie en de spannende of bewogen momenten kun je ook op een hand tellen. Aan de andere kant verveelt de film ook geen moment. Er gebeurt in iedere scène wel wat. Naast de relatie tussen Jan en Gedda komen ook de relaties van hun zoon en dochter in beeld, waarbij hun dochter juist te maken heeft met een vriend die alles tot op de letter geregeld wil hebben en hun zoon worstelt met een kinderwens die maar niet in vervulling raakt. Ieder huisje heeft zo zijn kruisje, maar door Jans opstandigheid worden ook bij hun kinderen de ogen geopend. Ze helpen Jan uiteindelijk om de wens van Jans schoonvader (hun opa) te vervullen, die door hun oma is ontzegd.

Ga direct naar De Beentjes van Sint Hildegard op BOL.com.


Recensie over De Beentjes van Sint Hildegard

CooleSuggesties topper

De Beentjes van Sint-Hildegard is een ontroerende film, die je op een instapmodel emotionele achtbaan zet. Hij is grappig, maar niet dat je moet schateren. Hij is droevig, maar niet dat je een brok in de keel krijgt. Hij raakt je op zo veel punten en in zo’n tempo, dat het ondanks de wat gemoedelijke vertelling toch een onderhoudend geheel is. De acteurs doen in dit geval nu eens niet om heel beschaafd ABN te praten, maar spreken de hele film Twents. De film krijgt ook daarmee een eigen charme en geloofwaardigheid.

Score: 9


Informatie

Titel: De beentjes van Sint-Hildegard
Uitgever: September Film
Tijdsduur: 98 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor alle leeftijden

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.