logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Is een dakkoffer beveiligd tegen inbraak, en is deze te verzekeren?


De dakkoffer: een handig hulpmiddel voor het meenemen van extra bagage op autovakanties, maar is het eigenlijk wel veilig? Deze vraag lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende als je enthousiast je ski’s of campingstoelen inpakt, maar het is zeker een overweging waard. In dit artikel gaan we in op de beveiliging van dakkoffers tegen inbraak en of ze te verzekeren zijn.

Hoe veilig is een dakkoffer?

Laten we beginnen met de beveiliging van de dakkoffer zelf. Dakkoffers zijn vaak ontworpen met een zekere mate van beveiliging, zoals vergrendelingsmechanismen die alleen kunnen worden geopend met een specifieke sleutel of code. Toch zijn ze niet ondoordringbaar. Hoewel de meeste moderne dakkoffers zijn uitgerust met stevige sloten en duurzame materialen, is geen enkel slot 100% inbraakbestendig. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om extra sloten aan hun dakkoffer toe te voegen als extra laag van beveiliging. In feite hangt de mate van beveiliging vaak samen met de prijs; duurdere dakkoffers zijn over het algemeen beter beveiligd dan goedkopere modellen. Heb je bijvoorbeeld een Thule? Dan mag je wel enige beveiliging verwachten. Maar ben je je Thule sleutels kwijt, dan betekent dat ook natuurlijk een hoger prijskaartje.

Verzekeringsmogelijkheden voor je dakkoffer

Nu we een beter begrip hebben van de beveiliging, hoe zit het dan met de verzekeringsmogelijkheden? Een veelgestelde vraag is of een dakkoffer gedekt is onder de autoverzekering. Het antwoord is niet eenduidig en kan variëren per verzekeringsmaatschappij en polis. Sommige autoverzekeringen dekken inderdaad schade aan of diefstal van dakkoffers, maar meestal tot een bepaald bedrag. Daarnaast zijn er ook gespecialiseerde verzekeringen voor externe opslagmogelijkheden zoals dakkoffers. Het is raadzaam om je polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen of contact op te nemen met je verzekeringsagent om de details te achterhalen.

Aanvullende tips voor extra beveiliging

Omdat zowel de beveiliging als de verzekeringsdekking niet waterdicht zijn, kun je ook aanvullende maatregelen nemen om het risico te minimaliseren. Een eenvoudige, maar effectieve tip is om waardevolle spullen niet in de dakkoffer te bewaren. Als inbrekers zicht hebben op kostbare items, vergroot dat de kans op een inbraakpoging. Een andere strategie is om de dakkoffer alleen te gebruiken als het echt nodig is en deze te verwijderen als je hem niet gebruikt, vooral tijdens overnachtingen in onbekende gebieden.

Is het veilig en verzekerbaar?

Kortom: het hangt ervan af. De beveiligingsniveaus van dakkoffers variëren, en terwijl sommige verzekeringspolissen dekking bieden, is het geen garantie. Aanvullende beveiligingsmaatregelen en het maken van weloverwogen keuzes over wat je in de dakkoffer bewaart, kunnen het risico echter aanzienlijk verminderen. Het is altijd goed om je eigen due diligence te doen door je verzekeringsopties te onderzoeken en eventueel extra beveiligingsmaatregelen te nemen.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.