logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dagje Den Haag en Scheveningen: bezoek de stad, Madurodam en Sea Life


Wij zijn inmiddels behoorlijk verslaafd geraakt aan stedentrips! Ook voor een enkele dag kun je makkelijk een leuke citytrip plannen. Ga je met je ouders op pad, houd dan ook een beetje rekening met ze: zij willen soms heel andere dingen dan jij. En andersom. Dus toen we met ons gezin een paar dagen in Rotterdam waren, konden we het niet laten om toch even een tripje te maken naar Den Haag. Op maandag is het daar ontzettend rustig – misschien zelfs iets té rustig – maar daardoor kun je wel overal goed lopen en kijken.

Door Den Haag

Als begin kun je lekker door de stad lopen. Den Haag is de politieke hoofdstad van ons land, je kunt er dus niet geweest zijn zonder een bezoekje te brengen aan Het Binnenhof, waar alle politieke partijen regelmatig kibbelen over nieuwe regels en wetten. Je zult hem vast wel eens op het jeugdjournaal voorbij hebben zien komen. Welnu: vanaf het station loop je er zo heen. En daarbij heb je dan ook meteen een mooi beeld van de stad, met al zijn rare gebouwen. Oud en nieuw staan kris-kras door elkaar. Erg cool! Loop lekker rond, en zorg in ieder geval dat je de drie belangrijkste straten hebt gehad: Lange Poten, Spui en Plein. Geen nood: ze lopen gewoon in elkaar over. ver zoeken is het ook niet, ze liggen in hartje Den Haag! Ga je ergens zitten om iets te drinken, probeer dan zeker de Haagse Kakker. Je weet niet wat je proeft! Of een broodje ei met ui, dat ze zo lekker plat kunnen uitspreken: brootjuh eeeee me eeeuu. Dan ben ik al om!

Madurodam

Vanuit de centrale bibliotheek stap je in de tram naar Madurodam. Een van de must-see attracties van Den Haag! Het park is ooit opgericht voor George Maduro, een buitenlandse soldaat (nou ja, technisch gezien is Curaçao natuurlijk gewoon Nederland) die vocht voor de Nederlanders en in 1945, net voor het einde van de oorlog, stierf in een concentratiekamp. Zijn ouders wilden een monument voor hem oprichten, en leverden een startkapitaal voor de oprichting van Madurodam. Daar wordt Nederland in het klein getoond: indrukwekkende, belangrijke en gewoon mooie stukjes van Nederland zijn op schaal nagebouwd en in een heel mooie (en leuke) manier tentoongesteld. Zo kun je in één middag de belangrijkste plekjes van Nederland bezoeken, van de St. Jansbasiliek uit Den Bosch tot de Erasmusbrug in Rotterdam en de Martinitoren in Groningen. Super!

Interactief

Het mooiste van het park is nog wel dat het allemaal heel mooi en leuk is gedaan. Met groot oog voor detail, een paar kleine grapjes en vooral veel bewegende delen in de zin van boten, auto’s en poppetjes zorgt Madurodam voor een geweldig leuke ervaring voor jong en oud. Daar blijft het natuurlijk niet bij, want Madurodam is nog veel meer dan dat. Sinds een tijdje staan er overal in het park palen met videoschermen. Daar kun je met een speciale kaart filmpjes op activeren, die meteen in de taal naar keuze worden afgespeeld. Zo worden de verschillende maquettes nog meer tot leven gebracht. Daarnaast zijn er een aantal miniaturen te besturen of te bedienen. Lekker interactief, je hebt genoeg te doen.

Lekker ravotten

Je kunt natuurlijk ook spelen in het park. Alleen maar kijken is voor sommige kinderen gewoon niet genoeg. Dat spelen kun je in een maar mega-items, zoals enorme tulpen of Marudodam in grote letters, op reuzenklompen of een mega-voetbal. Er is ook een kleine buitenspeeltuin aanwezig, vlakbij het terras, en een paar grote voetbalkooien waar je een bal kunt trappen. Even wat stoom afblazen is soms erg prettig! Daarnaast kun je in Madurodam ook terecht voor een lekkere snack, broodje of drinken. Dat kun je opeten en drinken op het panoramaterras, van waaruit je een geweldig overzicht hebt op het park. Erg cool! Al met al ben je ongeveer drie a vier uur zoet in Madurodam. Een dag vol indrukken en inspiratie: genoeg leuke dingen om nog eens in het echt te zien!

Op naar Scheveningen

Vanuit Madurodam kun je zonder al te veel moeite doorrijden naar Scheveningen. Daar kun je genieten van het strand en De Pier, dat volop in ontwikkeling is sinds het onlangs is overgenomen door een paar slimme investeerders. Ben je uitgekeken op het strand? Dan is het tijd om een bezoekje te brengen aan Sea Life. Sea Life laat zich omschrijven als een waterdieren-dierentuin. Je vind er ontzettend veel aquaria vol exotische vissen (ja, Nemo en Dory zijn ook van de partij), maar ook vegetarische piranha’s, roggen, haaien, koraal, zee-egels en nog veel meer.

Wandeling door zee

Sea Life is zo ingedeeld dat je een vaste route loopt langs alle aquaria. Je kunt tijdens die wandelroute een speurtocht volgen, wat best leuk is. Jammer genoeg staan bij veel vragen de antwoorden kant en klaar op een bordje, dat maakt het wat minder actief. Het is ook vooral een kijk-dierentuin, want hoewel je soms wel wat te aaien of te bekijken hebt is het toch veel turen, zoeken en lezen. Of luisteren, want deze dieren moeten natuurlijk ook gevoerd worden, waar een bijzonder leuk activiteitje aan wordt vastgeknoopt door de verzorgers. Zo hebben wij de vegetarische piranha’s mogen voeren. Erg stoer! Er zijn ook mogelijkheden om te kijken naar de voedermomenten voor de pinguïns en de otters, maar voor meer informatie moet je vooral op de website van Sea Life kijken.

Mooie wandeling

Sea Life heeft haar aquaria opgedeeld in een aantal thema’s. De aankleding van de route is erg leuk gedaan, je loopt regelmatig door mooi versierde ruimtes, zoekend naar de unieke en bijzondere vissen en zeedieren. Op de borden lees je veel informatie, over het behoud, het kweken en de bescherming van verschillende dieren. Dat maakt een bezoekje niet alleen mooi om te zien, maar ook een tikje indrukwekkend. Net voor je Sea Life verlaat kom je gelukkig nog langs een mooi deel van de wondere onderwaterwereld: de wereld van de zeepaardjes. Daar hebben we toch wel even staan kijken naar de gekweekte diertjes, van de pas uitgekomen zeepaardjes tot de volwassen exemplaren. Indrukwekkende beesten zijn het toch!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.