Boek recensie: Het Dagboek van Cerise: Laatste van de vijf Schatten en Godin zonder Gezicht

Enige tijd geleden maakten we kennis met de aimabele Cerise in de eerste twee delen uit Het Dagboek van Cerise, waarin ze vertelt over haar passie voor onderzoeken en mysteries, het schrijven en over de avonturen die ze met haar vriendinnen beleeft. Inmiddels zijn deel 3 en 4 uit deze reeks ook beschikbaar: De Laatste van de Vijf Schatten en De Godin Zonder Gezicht. Wij lazen ze met liefde!

Persoonlijke avonturen

Beide delen hebben dezelfde zachte stijl als de eerste twee delen, zoals je zult begrijpen. Het dagboek-element komt er mooi in naar voren, met handgeschreven fragmenten en knipsels, kleine tekeningen van Cerises hand en een aantal foto’s, die een stuk realistischer zijn vormgegeven dan de zachte vormen van de rest van het stripboek. Het ontbreken van harde lijnen om tekstballonnen en personages af te bakenen werkt hier erg goed. Het zijn sfeervolle avonturen die je beleeft met deze 11 / 12-jarige dame.


Het Dagboek van Cerise 3: De Laatste van de Vijf Schatten

Auteur: Het Dagboek van Cerise 3: De Laatste van de Vijf Schatten

In De Laatste van de Vijf Schatten leren Cerise en haar vriendinnen de boekbinder Sandra kennen tijdens een workshop in de plaatselijke bibliotheek. Ze komen steeds vaker bij haar over de vloer en ontdekken een afgesloten kamertje in de werkplaats van de jonge boekbinder. IN dit kamertje blijkt een flinke nalatenschap te liggen van haar voorganger, die het stokje van Sandra’s vader had overgenomen. De meiden kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en bieden aan het kantoortje op te ruimen, speurend naar verloren schatten en belangrijke documenten. En die vinden ze. Tussen alle spullen ligt een pakketje voor Sandra, dat een belangrijke reis voor haar inluidt. Het lijkt er namelijk op dat een mysterieuze persoon een heel persoonlijke speurtocht voor Sandra heeft uitgestippeld, die haar langs belangrijke personen uit haar verleden leidt. Maar of de vergeetachtige en warrige Sandra daar op zit te wachten? Ze lijkt een belangrijk geheim te verbergen…

De Laatste van de Vijf Schatten neemt je mee naar een belangrijk en ook ietwat beladen onderwerp: hoe jeugdtrauma’s zich een belangrijk plekje in iemand leven kunnen leiden. De verhalen van Cerise zijn dan ook zeker niet standaard verhalen met kleine problemen als weggelopen hondjes of een verloren ketting. Ze gaan dieper dan dat – en daarmee vormen ze niet alleen onderhoudende avonturenverhalen voor jonge lezers, maar zullen ze ook oudere lezers zonder meer aan zich weten te binden.

Score: 8

Ga direct naar Het Dagboek van Cerise 3: De Laatste van de Vijf Schatten op BOL.com.

Het Dagboek van Cerise: De Godin Zonder Gezicht

Auteur: Het Dagboek van Cerise: De Godin Zonder Gezicht

In Het Dagboek van Cerise: De Godin Zonder Gezicht gaan Cerise en haar moeder op een leuke trip. Ze zijn op weg naar een bijzonder oord, waar iedere gast een mysterie krijgt om op te lossen. Vanuit hun vakantiehuisje zijn ze dagelijks in het amusementsoord te vinden om hun missie op te lossen. Daarbij lijkt een schilderij waarvan het gezicht is uitgesneden een belangrijke rol te spelen. Maar hoe steekt de vork in de steel? Al snel maakt Cerise kennis met een jongen, de zoon van de oprichters. Samen met Marvin beleeft ze een paar leuke avonturen en maakt ze snel nieuwe vrienden. Het loopt echter mis als Cerise op eigen houtje op onderzoek gaat en blijkt dat Cerises vriendin, de schrijfster Godelieve Vandertuin, te maken heeft met het mysterie. Zij heeft Cerise en haar moeder (en haar vriendinnen, die ook een paar dagen komen) voor het karretje gespannen om een persoonlijke kwestie op te lossen. Dat schiet bij Cerises moeder in het verkeerde keelgat, wat voor een heftige botsing tussen Cerise en haar moeder zorgt. Desondanks is Cerise vastberaden om het mysterie op te lossen en tot een goed einde te brengen.

Score: 8

Ga direct naar Het Dagboek van Cerise: De Godin Zonder Gezicht op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.